Scroll Top

Help, de posterijen gaan door het dal met Herna Verhagen

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Help, de posterijen gaan door het dal met Herna Verhagen

Simon van Gelder

In augustus 2024 liet Herna Verhagen (Veghel, 1966) van zich horen in de media. Ze gaf als hoogste baas van PostNL een noodkreet. De boel loopt in het honderd, de eindjes kunnen niet langer aan elkaar worden geknoopt. Herna maakt de postzegels duurder en verzoekt tegelijk de Staat om noodhulp. Het moet haar bekend zijn dat de EU altijd tegenstander is van staatshulp, maar misschien wil ze een gokje wagen. Ook gaat het mes in de postbezorging, misschien komt de post binnenkort slechts driemaal in de week. Ook wil Herna gedaan krijgen dat de post voortaan twee dagen onderweg mag zijn, in plaats van één dag, zoals nu. Daarvoor is verandering van de Postwet nodig.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Bij het postbedrijf zijn 40.000 mensen in dienst, maar het lukt Herna niet voldoende nieuw personeel te rekruteren. Herna komt handen tekort. De post blijft liggen. Vorig jaar kwam 82% van de brieven op tijd, terwijl het bedrijf verplicht is om 95% op tijd te bezorgen. Dit kwam het bedrijf te staan op een boete van de overheid. Wat gaat hier fout? Is Herna nog opgewassen tegen de vele uitdagingen? Ze staat al twaalf jaar aan het hoofd van PostNL, waar ze jaarlijks een miljoen euro verdient. Van iemand die vorstelijk wordt beloond, mogen een vooruitziende blik en veel kracht worden gevraagd. Geschooi bij Haagse politici helpt niet. Mogelijk wreekt het zich dat Herna een te hoog salaris ontvangt. Ter vergelijking: de baas van de NS neemt genoegen met 500.000 per jaar. Hetzelfde bedrag verdient de baas van luchthaven Schiphol. Hiermee vergeleken is Herna te hoog ingeschaald. Dit vraagt om correctie. Aangezien PostNL — hoewel een geprivatiseerd bedrijf — aan de leiband loopt van de Haagse politiek, voelt niemand zich nu al geroepen om afscheid te nemen van een topvrouw die misschien niet meer presteert zoals voorheen. In het ‘echte’ bedrijfsleven zijn snoeiharde afrekeningen niet ongebruikelijk.

Regelmatige postbezorging ingestort

Het verdriet bij PostNL is onafzienbaar. Het is een firma waar haast niemand wil werken. Een voorbeeld. In Story en andere bladen verschijnen paginagrote advertenties, gericht op ouderen. Ze worden als doelgroep gelokt om na hun pensionering aan de slag te gaan als postbezorger, bij wijze van bijverdienste. Maar het is godgeklaagd dat Nederlanders na een arbeidzaam leven niet met rust worden gelaten door Herna. De fysieke eisen van de baan als postbezorger zijn zwaar, nog afgezien van de toenemende risico’s van het werken in snel onveiliger wordende stadswijken. Het is onwenselijk dat getracht wordt bejaarden op te zadelen met het dichten van gaten die mede worden veroorzaakt door de lusteloosheid van groepen mensen in Nederland die de handen liever niet uit de mouwen steken.

Intussen blijft het behelpen. Op veel plaatsen in Nederland probeert PostNL haar mensen te verleiden met gunsten in de secundaire sfeer. De veeleisende chefs zijn verdwenen. In plaats daarvan gaan postbezorgers ‘zelfsturend’ de straat op. Jezelf een half dagje vrijaf geven is toegestaan. Winkeliers klagen over schade door het instorten van de regelmatige postbezorging. Het komt voor dat in één winkelstraat gelijktijdig twee postbezorgers aan het werk zijn zonder echter alle adressen aan te doen.

Concurrentievervalsing

Stickers zijn geplakt op bedrijfsauto’s: “Nieuwe collega’s gezocht”. Het ontbreekt in heel Nederland aan werkwilligen. Een deel van de menskracht is opgeslokt door oud-D66-politicus Wouter Koolmees die een deal heeft gesloten met partijgenoten op het Binnenhof. Wouter mag belastinggeld aanwenden om gedurende twee jaar zijn 30.000 medewerkers te verblijden met een loonsverhoging van 8%. Ook de 1.000.000 Nederlandse ambtenaren gaan er flink op vooruit. Zo werd hun loyaliteit gekocht door Mark Rutte. Door deze concurrentievervalsing heeft Herna het nakijken, de mensen om wie ze zit te springen zijn weggekaapt. De arbeidsmarkt is uit zijn voegen getrokken. Het klinkt zuur, toch moet van iedere topmanager behendig tegenspel worden verwacht. Daartoe was Herna voorheen in staat, ze was een van Nederlands hoogst gewaardeerde topmanagers. Ze wist de loonkosten bij PostNL te beperken, terwijl de winst steeg (47 miljoen in 2020). Ze had enkele interessante bijbanen. Ze was adviseur van NAVO-baas Stoltenberg op het gebied van cybersecurity. Ze was commissaris bij de ING Bank en via die functie was ze gekoppeld aan het netwerk van Klaus Schwab en het WEF. Ze is lid van de VVD en schreef mee aan het partijprogramma. Ze trok de aandacht van Sigrid Kaag (indertijd D66-minister van Financiën), maar ze liet zich niet meeslepen door Kaag om over te stappen naar de directie van luchthaven Schiphol. Ze blijft voorlopig buiten het licht van de schijnwerpers. Aan haar trouw jegens de VVD van Rutte, de NAVO of Agenda 2030 hoeft niemand te twijfelen. Als ze wil, kan ze overkomen als een ‘warmbloedige Brabantse’. Voorlopig rest haar niets anders dan 500 kantoormedewerkers te ontslaan.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.