Scroll Top

Orbán: het Westen kan kiezen tussen verval en hervorming

95 Orba¦ün het Westen kan kiezen tussen verval en hervorming

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

Orbán: het Westen kan kiezen tussen verval en hervorming

Sander Boon

De Hongaarse president Victor Orbán gaf op 27 juli jl. tijdens een bezoek aan een universitair zomerkamp in Transsylvanië een van de meest prikkelende geopolitieke lezingen van de afgelopen decennia. Hij gaat daarin diep in op de tweedeling tussen westerse elites en hun eigen bevolking en die van het Westen en niet-westerse landen. Als gevolg van deze tweedeling is er in het Westen sprake van versneld economisch, geopolitiek en cultureel verval. Orbán beschrijft in zijn lezing dat de oorzaak moet worden gezocht in de verzwakking van de drie belangrijke pijlers van de westerse dominantie van de afgelopen vijfhonderd jaar: religie, familiewaarden en de natiestaat. Terwijl Azië opkomt als een nieuw centrum van wereldmacht, staat het Westen voor een cruciale tweesprong: verder afglijden in verval of kiezen voor een weg van hervorming en vernieuwing.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

De band met religie is in het Westen verzwakt omdat steeds meer mensen afstand hebben genomen van georganiseerde religieuze instituten en traditionele geloofspraktijken. Dit proces versnelde in de jaren zestig van de vorige eeuw, het tijdperk van de sociale en culturele revoluties, waarin werd gepleit voor persoonlijke vrijheid en autonomie. Religieuze waarden worden sindsdien vaak gezien als achterhaald, irrelevant of beknellend in de moderne, seculiere maatschappij. Hoewel zulke waarden ook beknellend kunnen zijn, is met de secularisering het kind met het badwater weggegooid. Hierdoor ontbreekt een gedeeld moreel kompas dat voorheen een bindende kracht vormde in westerse samenlevingen, aldus Orbán.

De verschuiving weg van traditionele familiewaarden is eveneens te herleiden tot de sociale veranderingen van de jaren zestig, waarin hedonistisch individualisme en persoonlijke vervulling belangrijker werden dan traditionele gezinsstructuren. Deze periode markeerde een breuk met de conventionele rollen binnen het gezin, zoals het huwelijk en de rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Het gevolg is een grotere diversiteit in gezinsvormen en -rollen, maar ook een vermindering van de sociale cohesie en de ondersteunende rol die familie historisch bood. Families leven vaker geografisch verspreid en er is minder nadruk op familiebanden als centrale pijler van persoonlijke identiteit en sociale stabiliteit.

Ondermijning van nationale soevereiniteit

De natiestaat als pijler van identiteit en cohesie is in het Westen onder druk komen te staan door globalisering en een ideologische verschuiving naar post-nationale en kosmopolitische opvattingen, aldus Orbán. De elite is de natiestaat steeds meer gaan zien als een achterhaald concept dat de weg naar internationale samenwerking en een wereldwijde kosmopolitische identiteit in de weg staat. Deze visie heeft geleid tot een beleidsvorming die nationale soevereiniteit en culturele homogeniteit ondermijnt, vaak ten gunste van supranationale organisaties, zoals de Verenigde Naties en de Europese Unie. De erosie van nationale identiteit en soevereiniteit heeft bij veel burgers geleid tot een gevoel van ontheemding en verlies van gemeenschappelijke doelen en gedeelde waarden, waardoor de kloof tussen elites en de bredere bevolking verder is vergroot.

95 Orba¦ün het Westen kan kiezen tussen verval en hervorming

Orbán stelt dat de omarming van een post-nationaal wereldbeeld door westerse elites een psychologische ontkoppeling heeft veroorzaakt van het eigen land en niet-westerse culturen. Gedreven door ideologieën uit de jaren zestig hebben deze elites afstand genomen van traditionele verbindingen met religie, gezin en vaderland. Dit heeft geleid tot een kosmopolitische visie waarin migratie en culturele diversiteit worden omarmd als noodzakelijke vooruitgang, ongeacht de zorgen van burgers over het verlies van nationale identiteiten. Deze ontkoppeling veroorzaakt volgens Orbán een existentiële onzekerheid bij de elites, omdat zij de stabiliteit en geborgenheid missen die traditionele structuren boden. Het streven naar grootsheid zonder grotere idealen leidt tot grandiositeit, en dat verschil is wezenlijk, aldus Orbán. Grootsheid komt voort uit het dienen van iets dat groter is dan jezelf, terwijl grandioosheid draait om zelfverheerlijking en het tonen van persoonlijke superioriteit zonder verbinding met een groter ideaal.

Groeiende kloof tussen machthebbers en bevolking

De westerse elites zijn in de loop der jaren steeds verder verwijderd geraakt van de bredere samenleving, wat heeft geleid tot een groeiende kloof tussen de machthebbers en een groot deel van de bevolking. Dit schisma is ook internationaal te zien. Westerse elites leggen hun eigen morele waarden op zonder rekening te houden met de specifieke culturele en sociale contexten van individuele landen. Niet-westerse landen zien deze benadering als een voortzetting van koloniale praktijken, waarbij de soevereiniteit van naties wordt ondermijnd ten gunste van een homogeen wereldwijd systeem dat de westerse belangen bevordert. De paternalistische en arrogante houding heeft geleid tot wrijving met en weerstand van landen die hun eigen soevereiniteit en cultuur willen behouden. Bovendien heeft de geopolitieke druk die door westerse landen wordt uitgeoefend, geleid tot een verharding van standpunten en het smeden van nieuwe allianties buiten de invloedssfeer van het Westen. Hierdoor is de invloed van het Westen ondermijnd en zijn nieuwe machtsblokken ontstaan die het geopolitieke landschap herdefiniëren.

Ideologische verblinding verklaart waarom de westerse elites niet in staat zijn om deze trends te doorzien. Ze hebben de neiging om gegevens die niet stroken met hun beleidsdoelen, te negeren of af te wijzen, waarbij de schuld voor eventuele negatieve resultaten wordt gelegd bij de bevolking in plaats van bij het beleid zelf. Dit is nu ook duidelijk zichtbaar in Engeland, waar de negatieve effecten van immigratiebeleid – afname van sociale cohesie en vertrouwen – door de elites worden toegeschreven aan vooroordelen en onverdraagzaamheid van de bevolking in plaats van aan de inherente gebreken van het beleid. Dit leidt weer tot een verdieping van de sociale spanningen. Ditzelfde fenomeen zien we op het wereldtoneel. De westerse elites betonen een totaal gebrek aan zelfreflectie en creëren zo de problemen waar ze anderen de schuld van geven. Dit zet kwaad bloed en zaait verdeeldheid.

De erosie van westerse waarden heeft trends in gang gezet die onomkeerbaar zijn, namelijk oplopende binnenlandse spanningen en economische, geopolitieke en culturele verzwakking. De vervaging van religie, familiewaarden en de natiestaat heeft geleid tot een economisch klimaat waarin traditionele structuren van sociale en economische steun zijn verzwakt. Door de afname van de stabiliserende invloed van deze pijlers kon hedonistisch individualisme en consumentisme woekeren, wat heeft geresulteerd in kortetermijndenken en gebrek aan cohesie in economisch beleid. Bovendien heeft de focus op globalisering, supranationale samenwerking en financialisering van de economie de nationale industrieën blootgesteld aan wereldwijde concurrentie, waardoor banen en economische zekerheid in het Westen zijn afgenomen. Deze verschuiving heeft bijgedragen aan economische ongelijkheid en onzekerheid binnen westerse landen.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Gezond Verstand "nieuwe stijl"

Met de 5e jaargang die voor de deur staat, steken we Gezond Verstand in een nieuw jasje!

Ontdek Gezond Verstand “nieuwe stijl”

  • Iedere uitgave vier pagina’s méér Gezond Verstand
  • Méér ruimte, grotere letters: gemakkelijker te lezen
  • Méér ruimte voor de cartoons, tussenkopjes en streamers
  • Méér variatie in de opmaak
  • Gedrukt op steviger papier
GV nieuw 2
GV nieuw 3
GV nieuw 1

Wil je alvast voorproeven?
Download dan de gratis zomerbundel met de 12 meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar + 12 gloednieuwe gratis artikelen.

Ben je nog geen abonnee?
Dan kun je hier de nieuwste uitgave bestellen.

Herwinning van Europese strategische autonomie

Geopolitiek gezien heeft de focus op post-nationale idealen en de afname van nationale soevereiniteit het Westen kwetsbaarder gemaakt in internationale relaties. Om een stabielere geopolitieke positie te herwinnen, moeten de westerse landen hun strategieën herzien en aanpassen aan de veranderende wereldorde. Europa zal de weg moeten bewandelen van strategische autonomie, defensiecapaciteiten moeten versterken, energieonafhankelijkheid na-jagen en een eigen koers varen in internationale aangelegenheden. Dit maakt het minder afhankelijk van de Verenigde Staten. Daarnaast is het van belang dat Europa de dialoog met Rusland herstelt en actief streeft naar vredesonderhandelingen om verdere escalatie te voorkomen. Ook het heroverwegen van sanctiebeleid en het diversifiëren van energiebronnen zijn cruciaal om economische stabiliteit te waarborgen.

Cultureel gezien heeft de afname van gedeelde waarden en tradities binnen westerse samenlevingen geleid tot een identiteitscrisis. Zonder de verbindende kracht van religie, familiewaarden en nationale identiteit, is er een gebrek aan een gemeenschappelijk doel en gedeelde cultuur, wat resulteert in een gefragmenteerde samenleving en het door de elites geforceerd optuigen van een fake cultuur rondom identiteiten. Deze culturele fragmentatie verzwakt hun positie in culturele uitwisselingen met niet-westerse landen. Het Westen, dat ooit werd gezien als een baken van vooruitgang en cultuur, wordt nu vaak beschouwd als losgezongen en niet in staat om te gaan met diverse wereldculturen. De ‘soft power’, aanvankelijk een belangrijke pijler onder de westerse geopolitieke macht, is in snel tempo verschrompeld.

Westerse elites bevinden zich volgens Orbán nu op een kritiek punt, omdat zij hun machtsposities dreigen te verliezen. De focus op globalisering en post-nationale waarden, zonder rekening te houden met lokale culturen en belangen, creëert wrijving en onvrede. Dit heeft geleid tot groeiende oppositie en een verschuiving naar machtscentra die nationale soevereiniteit en culturele diversiteit respecteren. Het Westen staat volgens Orbán voor een keuze tussen verval en hervorming: door terug te keren naar de fundamenten van natiestaat, cultuur en religie kan sociale cohesie worden hersteld. Dit betekent niet alleen het versterken van binnenlandse structuren, maar ook het strategisch herpositioneren om samen te werken met opkomende economieën, en het zich aanpassen aan de mondiale realiteit. De lezing van Orbán doet inzien dat de dystopische visie van het World Economic Forum een elitaire wensdroom is.

 

Wat vertel ik mijn medemens?

  1. Het Westen staat volgens Orbán voor een keuze tussen verval en hervorming.
  2. Door verlies van religieuze waarden is ook een gedeeld moreel kompas als bindende kracht verloren gegaan.
  3. In de loop der jaren is er een groeiende kloof ontstaan tussen de machthebbers en een groot deel van de bevolking.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.