Scroll Top

Lavrov bespreekt verdieping van samenwerking met Zuidoost-Azië

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Lavrov bespreekt verdieping van samenwerking met Zuidoost-Azië

Karel van Wolferen

Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

In de tweede helft van juli bezocht de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, Laos en Maleisië, waarbij belangrijke gesprekken plaatsvonden met ministers van de ASEAN-landen. Het belangrijkste onderwerp waarover werd onderhandeld was het voorstel van de Russische president Poetin om een nieuwe pan-Euraziatische veiligheidsconstructie te creëren.

Tijdens de ministeriële bijeenkomst tussen Rusland en ASEAN op 26 juli, en de bijeenkomsten van de EAS en ARF op 27 juli in Vientiane, informeerde Sergej Lavrov zijn collega’s gedetailleerd over dit Russische initiatief. Lavrov benadrukte de noodzaak om een open en ondeelbaar veiligheidssysteem te creëren, gebaseerd op gelijkheid, zodat geen enkel land op het continent zijn veiligheid versterkt ten koste van de veiligheid van anderen.

De Russische minister herinnerde de ASEAN-partners aan de steeds duidelijker wordende overdracht van een NAVO-infrastructuur naar de regio Azië/Stille Oceaan. Dit brengt het gevaar van nucleaire proliferatie met zich mee, evenals dat van Amerikaanse pogingen een om confrontatie in het gebied te bevorderen. Rusland beschouwt de groep van ASEAN-landen als een kerndeelnemer voor het opbouwen van een nieuw internationaal systeem van collectieve veiligheid, een ‘Groter Euraziatisch Partnerschap’, gebaseerd op gelijkheid en rekening houdend met de belangen van alle deelnemers met respect voor hun identiteit.

ASEAN en Rusland hebben “een vergelijkbare visie op de parameters voor de vorming van een multipolaire wereldorde, op de solide basis van de principes van het VN-Handvest, andere normen van het internationaal recht en de toenemende rol van de staten van het Mondiale Zuiden in multilaterale structuren, in overeenstemming met hun snelgroeiende reële ‘gewicht’ in de wereldeconomie en de wereldpolitiek”.

Lavrov vestigde ook de aandacht van de ASEAN-partners op de vooruitzichten voor een wederzijds voordelige ontwikkeling van de betrekkingen tussen de Associatie en regionale Euraziatische organisaties, waaronder de Shanghai Cooperation Organization en de Euraziatische Economische Unie. Volgens Sergej Lavrov zouden “economische, sociale, transport- en infrastructurele aspecten centraal moeten staan in de onderlinge contacten”.

De ministers bespraken ook de uitvoering van het alomvattende actieplan voor de uitvoering van het Russisch-ASEAN Strategisch Partnerschap voor 2021-2025. Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de Russische toetreding tot het Verdrag van Vriendschap en Samenwerking in Zuidoost-Azië, bevestigden de partijen opnieuw dat het verdrag de hoeksteen vormt voor vrede en stabiliteit in Zuidoost-Azië. Zij benadrukten hoe belangrijk het was om de beginselen ervan – gelijkheid, respect voor soevereiniteit, territoriale integriteit in nationale identiteit van Zuidoost-Aziatische staten – te behartigen. De nadruk werd gelegd op het recht van alle landen om vrij te zijn van externe inmenging in interne aangelegenheden, dwang en externe ondermijning, de prioriteit van samenwerking en vreedzame beslechting van geschillen. Het is een formule die contrasteert met de soevereiniteitsbeperkende principes en aanpak van het unipolaire stelsel.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.