Scroll Top

De wurggreep van de Israëlische lobby

94 De wurggreep van de Israëli­sche lobby
De wurggreep van de Israëlische lobby

Jeroen van den Berg

Israëlische invloed op elke Amerikaanse regeerder is onontkoombaar. Vrijwel ieder Republikeins Congreslid in Amerika heeft een stafmedewerker die door de machtige Israëlische lobby is aangesteld. Dit soort personen worden in de wandelgangen aangeduid als ‘de babysitters’, zo werd onlangs onthuld door Congreslid Tom Massie. Het intussen overleden Congreslid James Traficant uit Ohio heeft eerder gezegd dat de situatie bij de Democraten exact hetzelfde is. De ‘babysitters’ zijn medewerkers die in bijna ieder Congreskantoor worden geplaatst om de belangen van Israël te vertegenwoordigen, monitoren, beïnvloeden en rapporteren. Het is een absurd systeem, waarbij de Congresleden verplicht zijn een nauwe band te onderhouden met iemand die feitelijk een vreemde mogendheid vertegenwoordigt. Ze worden hierdoor de facto een agent van de Israëlische regering. Sommige Congresleden hebben onthuld dat hen gevraagd werd een verklaring te ondertekenen waarin ze volledige steun aan Israël moesten beloven, ongeacht de acties die het land zou uitvoeren. Hun loyaliteit en inzet wordt continu getest, eerst met kleine zaken, daarna worden ze groter en dan kunnen de Congresleden niet meer terug.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

In de standvastige steun die Washington op strategische en morele gronden biedt aan Tel Aviv, speelt de Israël-lobby een centrale rol. Er zijn in totaal 51 pro-Israëlische lobbyorganisaties in de VS. Het pro-Israëlische beleid heeft zich in de VS niet ontwikkeld door een werkelijke affiniteit tussen de twee naties, maar vanwege de grote hoeveelheid geld die royaal wordt rondgestrooid en terechtkomt bij politici en journalisten. Er wordt daarmee gepoogd een dogma te creëren van een daadwerkelijke voordelige alliantie tussen de twee landen, zodat het Amerikaanse publiek geneigd is dit als een voldongen feit te accepteren. Joe Biden zei ooit: “Als Israël niet bestond, dan zou de VS het moeten uitvinden”. Hij voegde daaraan toe: “Israel is the biggest bang for our buck”, ofwel “Israël geeft ons het meeste waar voor ons geld”.

De lobby gebruikt twee primaire strategieën om de Amerikaanse steun voor Israël veilig te stellen. Ten eerste oefent het invloed uit op zowel de wetgevende als de uitvoerende macht. Het doel hiervan is de Amerikaanse steun voor Israël af te schilderen als een ‘slim’ beleid. Ten tweede handhaaft het een consistent positief verhaal over Israël in het publieke discours, wat kritiek en zelfs onpartijdige discussies ontmoedigt. Dit zorgt voor voortdurende Amerikaanse steun voor Israël. Middels de georganiseerde structuur en de overvloedige middelen wordt zeer effectief gebruik gemaakt van de media. Het plaatst gelijkgestemde denktanks in invloedrijke posities en er wordt druk uitgeoefend op de academische gemeenschap. Gerechtvaardigde kritiek wordt onderdrukt door het te bestempelen als antisemitisme. Deze beschuldiging blijkt steeds opnieuw een zeer effectief wapen te zijn.

Binnen deze massaal gecoördineerde lobbyinspanningen is de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) met het aan haar gelieerde Political Action Committee, het meest actief. Deze organisatie levert geld, maar ook vormen van intimidatie jegens politieke kandidaten die de Joodse staat niet met enthousiasme omarmen. Dergelijke dissidenten wordt het in de verkiezingsrace zeer moeilijk gemaakt, doordat andere kandidaten ruimschoots door AIPAC gefinancierd, en in de gelijkgeschakelde pers flink bejubeld worden. In de huidige ronde van voorverkiezingen dit jaar heeft AIPAC op schaamteloze wijze op haar website gemeld dat de 90 Democratische en 134 Republikeinse kandidaten die door AIPAC gesteund worden, allemaal hebben gewonnen.

94 De wurggreep van de Israëli­sche lobby

Op de website prijkt de leus “Wij staan achter degenen die achter Israël staan”. Bij de recente voorverkiezingen in de staat New York schepte AIPAC op dat het een recordbedrag van $ 15 miljoen had besteed aan het leveren van ‘straffen’ die een einde moesten maken aan de politieke carrière van kritische personen. Zo werd de progressieve vertegenwoordiger Jamaal Bowman, die een zeldzaam uitgesproken criticus was van de Israëlische genocide, beschuldigd van antisemitisme. Slechts één voorbeeld blijkt dan al genoeg om vrijwel alle leden van het Congres voorlopig op één lijn te houden. De strategie om kandidaten al bij de voorverkiezingen – dus in een vroeg stadium – onder controle te krijgen, is cruciaal.

In maart dit jaar kreeg het nieuwsplatform The American Prospect geheime documenten van AIPAC in handen. De rapporten onthullen een wetgevingsstrategie van de lobbyorganisatie met als doel een onvoorwaardelijk militair financieringspakket voor Israël te genereren. Tevens wordt er beleid voorgesteld voor het afschaffen van het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA). Ze eisen dat humanitaire hulp voor Gaza niet via de UNRWA mag lopen. Daarnaast is er verzet tegen de recente beperkingen die de Biden-regering aan Israëlische kolonisten heeft opgelegd. AIPAC gebruikt de aanhoudende oorlog en dreiging van Hamas om op te roepen tot verdere sancties tegen Iran, waarmee de VS mogelijk in een bredere regionale oorlog wordt getrokken. Men heeft het over een multifront-dreiging van verschillende groepen, zoals Gaza, Libanon, Syrië, Iran en Irak. Tevens wordt in de geheime documenten aan Congresleden geadviseerd dat bezorgdheid over het verloop van de oorlog tegen Hamas het beste privé kan worden uitgesproken.

AIPAC heeft zijn wortels in het American Zionist Commit-tee for Public Affairs, dat in 1953 werd opgericht door een lobbyist van de Israëlische regering, met het doel om de politieke gevolgen van het indertijd door het Israëlische leger veroorzaakte bloedbad op tientallen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever te beheersen. In 1959 werd het omgedoopt tot AIPAC, maar pas na de Jom Kippoer-oorlog van 1973 begon het uit te groeien tot de machtige lobbygroep van nu. In de afgelopen vijftien jaar heeft het een niet-aflatende steun getoond voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Het is feitelijk een operationele vleugel van zijn regering geworden.

AIPAC steunde traditioneel kandidaten die sympathie hadden voor Israël als signaal voor andere donoren om ook hun campagnes te financieren. Maar in december 2021 ging de groep voor het eerst in haar zeventigjarige geschiedenis over tot directe financiële steun voor individuele politieke campagnes door het lanceren van een actiecomité, genaamd het United Democracy Project (UDP).

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

Het UDP poogt Democratische kandidaten die kritiek hebben op Israël bij de eerste hindernis – de voorverkiezingen – te blokkeren, ter ondersteuning van de bewering dat er in het hele Congres onwrikbare steun voorhanden is voor de Joodse staat. De uiterst scheve relatie tussen de Verenigde Staten en Israël is ontstaan door de infusie van honderden miljarden dollars, die voornamelijk afkomstig zijn van Joodse miljardairs en bedrijven. Zo schonk casinomagnaat Sheldon Adelson aan Donald Trump $ 100 miljoen en ontving in ruil daarvoor wat hij eiste, namelijk het besluit van de VS om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Tevens werd Jeruzalem daarbij erkend als hoofdstad, wat conform het internationaal recht illegaal was. Er zijn slechts vijf landen die sinds de Tweede Wereldoorlog meer dan 30% van alle Amerikaanse buitenlandse financiële steun ontvingen. Israël staat op nummer één, met $ 337 miljard sinds 1946. Dit blijkt uit recente cijfers van het Agency for International Development. Op de andere plaatsen staan Egypte, Vietnam, Afghanistan en Zuid-Korea.

AIPAC wil dit jaar $ 100 miljoen aan de Congreskandidaten uitgeven. Het UDP heeft op dit moment een budget van meer dan $ 49 miljoen, zo blijkt uit cijfers van de Federal Election Commission. De belangrijkste donoren van de UDP zijn Republikeinen die de Democratische voorverkiezingen willen beïnvloeden. De grootste donor is de conservatieve Oekraïens-Amerikaanse miljardair en medeoprichter van WhatsApp, Jan Koum, die $ 5 miljoen gaf. Koum schonk destijds tevens een groot bedrag aan de Republikeinse kandidaat Nikki Haley. Een andere donor is Jonathan Jacobson, die eind vorig jaar $ 2,5 miljoen overmaakte. De in Israël geboren ondernemer David Zalik gaf $ 2 miljoen en Bernie Marcus, de oprichter van het doe-het-zelfbedrijf Home Depot, schonk $ 1 miljoen aan de UDP.

Een andere belangrijke lobbyorganisatie is de Anti-Defamation League (ADL). Deze heeft de aanval geopend op het socialmedia-platform X (Twitter) van Elon Musk. Het oefende grote druk uit op potentiële adverteerders om geen zaken met Musk te doen, en een totale boycot van X aan te gaan. Volgens de ADL is het platform een antisemitisch toevluchtsoord.

De kracht van de lobby wordt het meest duidelijk door een uitspraak die de oud-premier van Israël, Ariel Sharon, ooit deed in een gesprek met Simon Perez. Hij zei: “Ik wil je iets heel duidelijk maken; maak je geen zorgen over de Amerikaanse druk op Israël. Wij, het Joodse volk, controleren Amerika, en de Amerikanen weten dit.”

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.