Scroll Top

Handhavers van de officiële werkelijkheid (Patrick Neeteson)

voorgeschreven werkelijkheid
Handhavers van de officiële werkelijkheid

Patrick Neeteson

De corrupte industrie die tegenwoordig factchecking heet, heeft niets meer te maken met de oorspronkelijke bedoeling van het fact-checken, n.l. het controleren of de vermelde feiten wel kloppen. Het traditionele fact-checken – bij grote media-uitgevers in de USA – had als doel ervoor te zorgen dat redacties en verslaggevers beschermd waren tegen reputatieschade en rechtszaken als gevolg van gebrek aan kennis over de onderwerpen waarover geschreven werd.
T

er bescherming van het ‘officiële verhaal’ en om de reputatie van instituten en personen waarover in de alternatieve media negatief wordt geschreven te beveiligen is er een malafide bedrijfstak ontstaan die het ‘voorgeschreven verhaal’ in stand moet houden. Vorig jaar werden in vrijwel alle landen ter wereld zogenaamde coronamaatregelen van kracht. Al snel verschenen er kritische berichten van wetenschappers, hoogleraren en mensen uit de gezondheidszorg, die het nut en de te verwachten impact van de maatregelen betwijfelden. Autoriteiten uit de top van hun vakgebied gaven aan dat er weinig heil te verwachten viel van het dragen van niet-medische mondkapjes en kwamen ook met wetenschappelijk onderbouwde kritiek op andere coronamaatregelen.

In een poging om dit soort alternatieve berichtgeving in de kiem te smoren werden de sociale media voortaan flink gecensureerd. Twitter deelde ‘bans’ uit, LinkedIn verwijderde berichten en Facebook censureerde complete pagina’s. Een arbeidsintensieve klus, maar nog steeds ontsnapte alternatieve berichtgeving van vooraanstaande wetenschappers en gekozen volksvertegenwoordigers aan de censuurmachine. Een extra maatregel was nodig, en het nieuwe fact-checken nam een hoge vlucht.

Een aantal van de organisaties die zich hiemee bezig houden ziet men vaak terug, zoals Poynter Institute, PolitiFact en Snopes. Laatstgenoemde is één van de rotste appels in de mand – opgericht door een echtpaar midden jaren 90. Snopes werd tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne van 2016 gesponsord door Facebook en houdt zich angstvallig aan de ‘officiële werkelijkheid’. Maar Facebooks samenwerking met de zelfgekroonde waarheidsvinders gaat verder dan Snopes; de afgelopen paar jaar werkt Facebook samen met Atlantic Council, een elite-denktank die wordt gefinancierd en gecontroleerd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, de NAVO, wapenleverancier Lockheed Martin, oliegigant Chevron en Henry Kissinger. De Atlantic Council speelde een rol in nagenoeg elk politiek en militair schandaal op het gebied van het imperialistisch handelen van de USA in de afgelopen halve eeuw en is dus direct betrokken bij de vormgeving van de officiële waarheid op dat gebied.

voorgeschreven werkelijkheid

De industrie heeft het altijd al erg druk gehad met het weerleggen van wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Vanaf begin 2020 zien we dat Facebook ‘fact-check banners’ met het voorgeschreven verhaal plaatst bij elk bericht dat verband houdt met COVID-19 en covid‘vaccins’. Naast het feit dat Facebook bepaalde pagina’s compleet censureert, is dit een middel dat bij elke alternatieve kijk op het ‘voorgeschreven verhaal’ over het virus of vaccinatie wordt ingezet. In maart 2021 geeft Facebook publiekelijk toe een bijdrage te leveren aan inspanningen van het Witte Huis, het CDC en de WHO om “ongewenste uitspraken over vaccins” te censureren. Met een bereik van 2,8 miljard actieve gebruikers is Facebook daarmee een mooie proxy voor de overheids-censuurmachine. Het voorgeschreven verhaal wordt schaamteloos gepropageerd, ondanks het feit dat Mark Zuckerberg beweert dat sociale-mediaplatforms niet ‘de scheidsrechters van de waarheid’ zouden moeten zijn.

Achter deze bedrijven zitten zonder enige uitzondering goedbetalende sponsors. Eén van de hoofdsponsors van de ons opgelegde ‘waarheid’ is de Bill and Melinda Gates Foundation, de grootste particuliere stichting ter wereld. Ruim $250.000.000 ging direct naar allerlei nieuwsredacties, waaronder BBC, NBC, Al Jazeera en The Guardian. De relatie van de ontvangers met de Gates Foundation is soms overduidelijk. Op andere momenten is de samenhang wat schimmiger. Een aantal ontvangers geeft aan een deel van het ontvangen geld als sub-subsidies aan andere journalistieke organisaties te hebben weggegeven.
Een subsidie van $380.000 van de Gates Foundation – welke zich structureel uitspreekt tegen elke alternatieve doorlichting van de nieuwe medische dogma’s, zoals de wereldwijde vaccinatiecampagne – ging rechtstreeks naar de fact-checker Poynter. De Amerikaanse overheid heeft via het National Vaccin Injury Compensation Fund vier miljard dollar aan compensaties uitgekeerd vanwege erkende sterfgevallen en ernstige bijwerkingen ten gevolge van vaccinaties.

De zelfgekroonde koning van de waarheid, Poynter Institute, kan rekenen op een omvangrijke financiële ondersteuning. Naast de zeer warme band met grote invloedrijke private partijen, ontving het in 2020 ook nog eens $737.400 via het Paycheck Protection Program van de overheid. PolitiFact ontvangt op haar beurt weer ‘administratieve ondersteuning’ van het Poynter Institute, terwijl ze ook een aanzienlijk bedrag ontvangen van Facebook. Daarnaast haalde PolitiFact sinds 2013 donaties tussen de $125.000 en $250.000 binnen van Pierre Omidyar’s Democracy Fund (Omidyar is de oprichter van eBay).

Gezond Verstand thuis ontvangen?
Doe mee en ontvang 24x per jaar Gezond Verstand thuis. Als abonnee krijg je toegang tot alle edities (online) én het ledenforum. Met jouw bijdrage ondersteun je de onafhankelijke journalistiek en berichtgeving voor en door Nederlandse burgers.

Om hun naam onder het grote publiek bekendheid te geven organiseren sommige fact-checkers ook allerlei vormen van entertainment met beroemdheden. Zo organiseerde Poynter Institute samen met PolitiFact midden mei dit jaar een driedaags Fact Check Festival: ‘United Facts of America’, met de Amerikaanse covid-maatregelen regisseur Anthony Fauci in de hoofdrol. De lijst met sprekers bevatte onder meer CNN’s Christiane Amanpour en Brian Stelter. Voor slechts $50 was iedereen welkom om de waarheid ‘mee te vieren’. Psychologen en experts uit de geestelijke gezondheidszorg spraken over hoe we allemaal in tijden van crisis de waarheid beter kunnen delen met onze vrienden en kiezers. Fact-checkers dienden al langere tijd de Amerikaanse overheid in haar pogingen om regeringwisselingen in de wereld te realiseren. Een goed voorbeeld daarvan was de propaganda in verband met de Witte Helmen, de zgn. mensenreddders die slachtoffers van bombardementen in Syrië uit het puin zouden redden. Deze voor de propaganda in het Westen belangrijke groep had banden met de jihadisten die aan deze oorlog deelnamen. Snopes oordeelde dat de berichtgeving hieromtrent als ‘fake news’ moest worden beoordeeld, ondanks het bestaan van meerdere video’s van leden van deze groep, waarin overduidelijk te zien was dat ze betrokken waren bij moordpartijen en bij feesten van Al-Qaeda-strijders. Bijna 20 jaar geleden tuimelden alle grote nieuwszenders over elkaar heen om de leugens van de regering-Bush en de verzonnen redenen voor de invasie van Bagdad als zijnde de waarheid te verkopen en te publiceren. De Washington Post, momenteel eigendom van miljardair Jeff Bezos, deed ‘feiten onderzoek’ naar de uitspraken van General Wesley Clark en de leugens van Bush. De generaal werd in diskrediet gebracht. De conclusie was: Bush ‘loog niet, hij was gewoonweg niet goed door de CIA geïnformeerd’. Tegenwoordig is Jeff Bezos als eigenaar van Amazon direct belanghebbende bij een honderden miljoenen kostende cloud-service voor defensie. Dr. Fauci gaf op het Poynter/PolitiFact event van vorige maand antwoord op de vraag of hij nog steeds van mening was dat het virus een natuurlijk ontstaan en verloop kende. Dr. Fauci zei er niet meer zeker van te zijn dat Covid-19 op natuurlijke wijze tot stand is gekomen en dat we beter moeten onderzoeken wat er in China is gebeurd, totdat we hebben vastgesteld of het misschien toch niet van een dierenmarkt afkomstig was, maar uit een Chinees laboratorium.

In dit geval zien we dat veranderende politieke strategieën die plaatsvinden op de achtergrond van de Amerikaanse partijpolitiek het de fact-checkers moeilijk kunnen maken. Wat interessant is aan deze ommezwaai is dat politieke strategie, fact-checking en het toepassen van censuur elkaar in de wielen kunnen rijden. Hoewel Fauci altijd heeft beweerd dat het virus in de natuur is geëvolueerd en van mens op dier is overgegaan en fact-checkers hem een heldenstatus hebben bezorgd voor zijn rol in het ontkennen dat het in een laboratorium kon zijn gemaakt, moest Poynter/PolitiFact op 17 mei jl met een rectificatie komen inzake de ‘lab origin’ fact-check.

De voorgeschreven werkelijkheid die als een verstikkende deken het alternatieve geluid dempt, manifesteert zich steeds heviger en frequenter. Wetenschappers met onwelgevallige ideeën mogen hun woordje doen op een videokanaal dat daarna wordt verbannen. Kritische artsen worden opgebeld met de boodschap dat ze hun verhaal moeten bijstellen en zowel de reguliere media als sociale netwerken laten zich de waarheid dicteren door één en hetzelfde malafide factcheckers bolwerk. Het corrupt geraakte landschap van media en fact-checkers beslaat – ook nu de rol van het zogenaamde levensgevaarlijke virus afneemt – het gehele speelveld van alles wat voorheen aan controversiële onderwerpen open en eerlijk mocht worden besproken, van klimaatverandering tot aan de Amerikaanse verkiezingsuitslagen.

Altijd op de hoogte van het werkelijke nieuws?
Word dan abonnee van Gezond Verstand

Je las een artikel uit Gezond Verstand nummer 18

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.