Scroll Top

Von der Leyen en de digitale identiteit voor EU-bewoners (Norbert Häring)

Von der Leyen en de digitale identiteit voor EU bewoners

Von der Leyen en de digitale identiteit voor EU-bewoners

Norbert Häring

De top van de EU is al bezig om ons pasklaar te maken voor al de overheidscomputers. Volgens de plannen van de voorzitter van de Europese Commissie moeten alle EU burgers ‘een Europese digitale identiteit’ hebben die ze ‘overal in Europa kunnen gebruiken om alles te doen, van het betalen van belastingen tot het huren van een fiets’. Ze wil voor Europa implementeren wat ID2020, het World Economic Forum, de Wereldbank en Homeland Security wereldwijd promoten – om daarmee de geautomatiseerde monitoring van de wereldbevolking te perfectioneren.
I

n de toespraak van Ursula von der Leyen over de Staat van de Unie op 16 september was naast een aangescherpte klimaatdoelstelling nog een belangrijke aankondiging te beluisteren. De voorzitter van de Commissie zei:
Wij in Europa willen een reeks regels die mensen op de eerste plaats stelt. De Commissie zal volgend jaar een overeenkomstige wet voorstellen. Deze wet omvat ook controle over onze persoonlijke gegevens, die we tegenwoordig veel te zelden hebben. Elke keer dat een website ons vraagt om een nieuwe digitale identiteit aan te maken of om gemakkelijk in te loggen via een groot platform, hebben we in werkelijkheid geen idee wat er met onze gegevens gebeurt. Om deze reden zal de Commissie binnenkort een veilige Europese digitale identiteit voorstellen. Een die we vertrouwen en die burgers in heel Europa kunnen gebruiken om alles te doen, van het betalen van belasting tot het huren van fietsen. Een technologie waarmee we zelf kunnen controleren welke gegevens worden uitgewisseld en hoe deze worden gebruikt.

Je moet tussen de regels door lezen om het perfide plan te ontcijferen. ‘Eigendom van gegevens’, hier uitgedrukt als ‘een technologie waarmee we kunnen controleren welke gegevens worden uitgewisseld en hoe deze worden gebruikt’, is een truc om de Europese gegevensbescherming te ondermijnen door te doen alsof dit vrijwillig is. Dit is gekopieerd uit de algemene  privacyvoorwaarden van digitale providers voor toestemming. Niemand leest het en als iemand dat wel doet, dan heeft men geen andere keuze dan in te stemmen of af te zien van de dienst. Als de marktleiders in een segment genereuze gegevensoverdracht eisen, heb je geen andere keus dan akkoord te gaan. Het verlies van een enkele, individuele klant die bezwaar maakt, is altijd draaglijk. Dit geldt natuurlijk des te meer als u iets van het openbaar bestuur wilt.

Het concept achter een grootschalig toegepaste digitale identiteit kwam met het Amerikaanse Homeland Security samen met het bedrijf Accenture en het World Economic Forum onder de naam ‘The Known Traveller Digital Identity Program’. Het ging oorspronkelijk om toegangscontroles op luchthavens, een gebied waar vooral duidelijk wordt hoe nep en voorlopig het vrijwillige karakter van de vrijgave van persoonsgegevens is. Vanaf het begin was het plan om het programma uit te breiden naar veel andere toepassingsgebieden. Het concept van uniforme digitale identiteiten voor de inwoners van de grootst mogelijke regio’s van de wereld, of in ieder geval voor alles wat er in een land gebeurt, wordt gepromoot door een initiatief dat ID2020 heet.

Von der Leyen en de digitale identiteit voor EU bewoners

We zijn niet ver verwijderd van de situatie dat Amerikaanse digitale technologiebedrijven ’s werelds virtuele paspoortautoriteit worden, die bepaalt wie zich binnen welke straal mag verplaatsen. Zelfs de fysieke contacten van elke Android- of Apple-smartphonedrager moeten in de toekomst vanuit de VS worden geregistreerd en geëvalueerd.

Het interessante aan de uniforme digitale identiteit voor de multinationale IT-bedrijven, de Amerikaanse en andere geheime diensten en politieautoriteiten is de indirecte creatie van centrale, nationale of zelfs supranationale, databases waarin alle handelingen van alle bewoners worden geregistreerd en opgeslagen. En alles wat is opgeslagen, kan gemakkelijk en zonder verwarring worden geïdentificeerd. Ook bij het combineren van de gegevens tot dossiers over burgers is er geen verwarring meer.

Het klopt dat er over bijna iedereen al enorme hoeveelheden data beschikbaar zijn voor de grote geheime diensten, platforms en data-verzamelaars. Door de vele verschillende formaten waarin de gegevens beschikbaar zijn en de soms onnauwkeurige identificatie, kunnen deze echter slechts in beperkte mate automatisch worden geanalyseerd. De uniforme digitale identiteit zou een enorme stap voorwaarts zijn in surveillance.

Een ander element, aangestuurd door dezelfde groe pen en instellingen, is de biometrische ondersteuning. U moet zich identificeren met vingerafdrukken, irisscans of gezichtsherkenning wanneer u een apparaat of platform gebruikt. Op deze manier elimineren de monitoren grotendeels de mogelijkheid dat apparaten, die aan een bepaalde persoon zijn toegewezen, door meerdere ‘verkeerde’ mensen worden gebruikt.

Met haar plan voor een uniforme digitale identiteit treedt de Europese Commissie in de voetsporen van de autocratische regering van India, die met veel Amerikaanse steun zo’n uniforme biometrische identiteit heeft gecreëerd voor alle 1,5 miljard Indiërs. Het systeem heet Aadhaar en blijkt qua privacy een verschrikking te zijn. India wordt een toezichtstaat: de BIS Bank (die acties van centrale banken coördineert) beveelt het aan als model.

Parallel aan de uniforme digitale identiteit zet de Europese Commissie haar roadmap voor een uniforme digitale vaccinatiekaart voort.

Zelfs als je geen wettelijk verplichte vaccinatie invoert, zoals ons heilig is beloofd, is het te voorzien dat iedereen die nog naar een theater wil of de grens over of misschien zelfs naar de kroeg of naar het werk, gevaccineerd moet zijn.

– einde artikel –

Altijd op de hoogte van het werkelijke nieuws?
Word dan abonnee van Gezond Verstand

Je las een artikel uit Gezond Verstand nummer 2

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.