fbpx
Scroll Top

Taiwan speelbal van westerse provocaties tegen China (Paul Haarman)

45 De NAVO gaat zich ook met China bezighouden
Taiwan speelbal van westerse provocaties tegen China

Paul Haarman

Het Chinese eiland Taiwan is ongewild speelbal geworden van de oplopende Amerikaanse agressie tegen China. Het huidige Amerikaanse beleid lijkt erop gericht om het eiland voor te bereiden op een inval vanuit moederland China, maar in werkelijkheid wakkert het juist die inval aan.
H

oewel de westerse demonisering van China al jaren toeneemt is die vorig jaar met de Amerikaanse chipboycot een nieuwe fase ingegaan. Die boycot treft niet alleen de Chinese economie maar vooral de ontwikkeling van militaire verdedigingssystemen waarvoor deze hoogwaardige chips onontbeerlijk zijn. Hiermee probeert de VS haar militaire overmacht in de Chinese Zee te handhaven. Ook al wordt China hard getroffen door de westerse boycot, de verwachting is dat China binnen enkele jaren zelfvoorzienend wordt in het vervaardigen van hoogwaardige chips. Nu is China daarin volledig afhankelijk van de Taiwanese chipindustrie die 90% van alle hoogwaardige chips ter wereld fabriceert. De chipboycot geeft de VS naar verwachting twee tot drie jaar tijd om een kans te maken bij een oorlog in Chinese wateren. Met de ontwikkelingen van de laatste weken lijkt het erop dat de Amerikanen naarstig op zoek zijn naar een mogelijkheid om dat conflict uit te lokken. Een Chinese invasie van Taiwan is daarbij de perfecte ‘casus belli’.

In de afgelopen weken zijn er verschillende stappen gezet die een reactie van China kunnen uitlokken. In april verraste de VS met het besluit om de komende maanden tweehonderd Amerikaanse troepen naar Taiwan te sturen, zogenaamd om militaire training te bieden aan de Taiwanese troepen. De VS heeft in voorgaande jaren weleens vaker kleine eenheden Amerikaanse instructeurs naar het eiland gezonden, maar dan werd het altijd als een geheime operatie beschouwd. Nu is het aantal groter en doet men er niet geheimzinnig meer over.

Een andere provocatie betreft het bezoek van de Taiwanese president Tsai Ing-wen aan de VS. Hoewel het geen officieel bezoek betrof was wel een bespreking ingelast met de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy. Daarmee kreeg haar bezoek de bewust gezochte provocatie jegens China. De reactie van China liet niet lang op zich wachten, direct werd een oefening met oorlogsschepen gestart in de Straat van Taiwan. Als reactie daarop besloot het China Select Committee van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een simulatie uit te voeren van een Chinese aanval op Taiwan. De conclusie was niet verrassend: Taiwan heeft snel meer wapens nodig. Daarbij ligt het niet aan de welwillendheid van de Taiwanese regering. Zij hebben al voor $19 miljard aan wapenbestellingen openstaan.

Je leest een gratis artikel uit Gezond Verstand #65

In dit nummer onder meer:

Alles over het pandemieverdrag
CBDC’s slaan stuk op geopolitiek
‘One Health’ ideologie van de WHO
Sub-elite helpt dictatuur
Barrieres voor huiseigenaren

Het probleem daarbij is de Amerikaanse defensie-industrie die de enorme vraag naar hun producten niet tegemoet kan komen. Om dat weer op te lossen vertrekken begin mei vertegenwoordigers van de 25 belangrijkste Amerikaanse wapenfabrikanten naar Taiwan om een productiesamenwerking te bespreken. Het idee is vooral om een gezamenlijke productie van drones op te zetten. Daarmee krijgt de Amerikaanse defensie-industrie een nog steviger voet aan de grond op het eiland, direct voor de kust van China.

Een opmerkelijke provocatie was het verzoek van de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheid van de EU, Josep Borrell, om Europese marineschepen naar de Straat van Taiwan te sturen. Dat lijkt vreemd, de Europese marine heeft namelijk geen enkel materiaal om China maar enigszins af te schrikken. Volgens Borrell is dat ook niet het doel, het gaat om ‘het tonen van Europa’s toewijding’. Die toewijding was in het geding gekomen na het bezoek van Macron aan Xi Jinping. Macron gaf na zijn samenzijn met Xi Jinping aan dat Europa in het geval van een conflict met China over Taiwan geen ‘volger’ van de VS moest zijn. Die opmerking viel verkeerd bij enkele oorlogshitsers in de EU en vooral bij de neocons in de VS die Europa maar al te graag willen betrekken bij een eventuele verdere escalatie van het conflict. Wanneer een Europees schip getroffen zou worden bij een Chinese aanval, zou er een nieuw Nordstream-scenario uitgespeeld kunnen worden waarbij de EU haar economische banden met China zou kunnen verbreken, wederom ten faveure van die met de VS.

Belangrijk blijft dat Taiwan geen zelfstandige staat is. Het is Chinees grondgebied en wordt ook als zodanig erkend door welhaast alle landen van de wereld, inclusief de VS en Europese staten. De Amerikanen hebben echter apart een akkoord met het eiland gesloten dat Taiwan verzekert van de levering van Amerikaanse militaire middelen om zichzelf eventueel te kunnen verdedigen. Het verdrag garandeert niet dat de VS militair zal ingrijpen wanneer China besluit het eiland onder rechtstreeks bewind te plaatsen, maar het sluit het ook niet uit. Dat brengt ons terug op de huidige situatie waarbij China wordt afgesloten van hoogwaardige chiptechnologie terwijl die chips feitelijk binnen de eigen grenzen van Taiwan worden vervaardigd. Aan de andere kant heeft de VS nog een beperkte periode om haar theoretische superioriteit ten opzichte van China om te zetten in daadwerkelijke overheersing. Die situatie heeft alle schijn van een vat buskruit met twee lonten.

– einde artikel –

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.