Scroll Top

Een blik in de keuken van Gezond Verstand (2)

In de keuken van GV vierkant 2
Een blik in de keuken van Gezond Verstand (deel 2)

Karel van Wolferen

Twee weken geleden beloofde ik in deel 1 van deze serie om terug te komen op internetsites die onderwerpen belichten waar Gezond Verstand ook mee bezig is, sites met onderzoekers, verslaggevers en analisten die onze schrijvers en ik vaak gebruiken om ontwikkelingen bij te houden en dus ook u van updates te voorzien. Dit terrein van alternatieve media is zo uitgestrekt dat het nooit een volledig overzicht zou kunnen zijn; dat zou meer dan alle pagina’s van een Gezond Verstand nummer opeisen, als ik zelf zo’n volledig overzicht zou kunnen samenstellen – wat, sorry, niet het geval is.
D

e belangrijkste vraag die bij u zal opkomen is hoe we de betrouwbaarheid van een site kunnen inschatten. Afhankelijk van het onderwerp is het vaststellen daarvan minder moeilijk dan, naar ik schat, de meeste mensen die nog niet in die onderwerpen ingevoerd zijn, zullen denken. Net als die onderwerpen, hebben degenen  die zich er intensief mee bezighouden een geschiedenis. Om met het bedrog van de covid schijnpandemie te beginnen, waren er al meteen opmerkelijke pioniers met een verfijnde uitleg van de details van dit bedrog. Het door de Canadese Prof. Michel Chossudovsky geredigeerde Global Research was, in mijn herinnering, de eerste site die met een logische redenering de leugens van de Wereldgezondheidsorganisatie met de formele declaratie op 30 januari 2020 van een public health emergency of international concern (PHEIC) publiceerde. Prof Chossudovsky is de ontwikkeling en permutaties van het bedrog nauwgezet blijven volgen, en veel andere analisten met gespecialiseerde kennis zijn voor deze site gaan schrijven.

Het is een gewoonte geworden voor alternatieve sites om nieuwsberichten en artikelen van elkaar over te nemen. Dus vaak kan men ze met tussenpozen van een of twee dagen zien verschijnen op diverse sites. Global Research heeft ook, zoals de naam aangeeft, zich intensief met geopolitiek belangrijke zaken beziggehouden. Met één blik erop, liefst ’s middags wanneer het tot de datum van die dag is bijgewerkt, kan men een goed idee krijgen van de belangrijkste zaken die de gevestigde media verzwijgen of door propaganda vervormd worden weergeven. Een zwakke plek van de site waren verwijzingen naar het CO2 verhaal over klimaatverandering. De internet onderzoeker zal merken dat niet alle redacteuren van niet-reguliere berichtgeving het samengaan van de werelden van het Grote Herstart bedrog (agenda 2030) zijn gaan begrijpen. Maar de laatste tijd denk ik ook bij Global Research wat betreft de groene hysterie een kentering ten goede te kunnen waarnemen.

Een andere site die nooit last heeft gehad van het bijgeloof in menselijke CO2 uitstoot als een ramp voor de planeet is SOTT. Deze wordt samengesteld door ook Canadese wetenschappers die een uiterst brede belangstelling aan de dag leggen. Op de meeste gebieden waar zij zich mee bezighouden hebben zij ontwikkelingen gevolgd zoals Gezond Verstand dat ook heeft gedaan. Zij zijn altijd zeer up-to-date, en kieskeurig in hun selecties van nieuwsberichten en uitgebreide artikelen. SOTT is voor mij een tijdrovende factor, want de site heeft ook nog rubrieken over archeologie, astronomie met de meest recente ontdekkingen van de James Webb ruimtetelescoop, en meteorologie, om nog maar te blijven bij onderwerpen waar ik zelf ook nieuwsgierig naar ben.

Gezond Verstand thuis ontvangen?
Doe mee en ontvang 24x per jaar Gezond Verstand thuis. Als abonnee krijg je toegang tot alle edities (online) én het ledenforum. Met jouw bijdrage ondersteun je de onafhankelijke journalistiek en berichtgeving voor en door Nederlandse burgers.

De gevolgen van Poetin’s interventie in Oekraïne veroorzaken een kentering in de wereldorde die nu bezig is zich te voltrekken, en het heeft ook veel verandering in het alternatieve internetlandschap teweeggebracht. De al genoemde sites houden zich ook gedetailleerd bezig met ontwikkelingen in Oekraïne. Maar de  waarschijnlijk meest informatieve site is The Duran, en dan vooral de twee journalisten, Alex Christoforou en Alexander Mercouris, die in solo video’s zowel als in conversatie met elkaar elke dag een ontzagwekkende hoeveelheid gedetailleerde ontwikkelingen begeleiden. Zij beschikken ook over gevoel voor humor. Het nadeel van deze site is de lange video’s, die vaak meer dan een uur vergen, en ik moet steeds vooruitspringen – wat ze met markeringen makkelijker hebben gemaakt – om de parels van informatie eruit te kunnen pikken. Nog een site die de strijd nauwgezet volgt, ook met gedetailleerde kaarten, is Southfront.org. Maar het is wat het brede verhaal betreft niet altijd betrouwbaar.

Ook de Moon of Alabama site houdt zich intensief met de oorlog in Oekraïne bezig. De redacteur is zeer schrander, ook op veel ander gebied, maar vaak het interessantst zijn de reacties van voor- en tegenstanders van zijn hoofdlijnen, waarbij te midden van veel beschouwingen soms een zeer informatief en gedetailleerd historisch relaas te vinden is. Mensen met belangstelling voor binnenlandse Amerikaanse  aangelegenheden in het bijzonder zullen er veel te lezen vinden. Bij het covid bedrog liet deze site het echter afweten.

Onder de journalisten is het moeilijk een veelzijdiger en meer geïnformeerde figuur te vinden dan Pepe Escobar. Deze Braziliaan kent Azië op zijn duimpje. Hij is zeer goed ingevoerd in de interne Russische en Chinese politiek. Hij kent de Arabische en de islamitische wereld in het algemeen van verslaggeving decennia geleden. Hij schrijft voor de Asia Times, en zijn artikelen duiken regelmatig op bij diepgravende internetsites, zoals Vineyard of the Saker, UNZ Review en nog veel anderen. Op het internet ben ik geen journalist tegengekomen die meer weet van zo’n breed gebied als Escobar. Het bijzondere van hem is verder dat hij soms een klein detail noemt dat een researchtocht door het hele internet uitlokt en belangrijke zaken plotseling in een nog beter perspectief plaatst dan waarover je al dacht te kunnen beschikken. Zulke details zijn voor mij vaak de bijzonderheden waarachter de big picture schuilgaat.

Ik kan nog een poos doorgaan over waar men zulke details zou kunnen vinden. New Eastern Outlook voorziet ons met bergen ervan, vooral aangaande de geopolitiek van het gebied tussen Oost-Europa en de Stille Oceaan. Wat Russische ontwikkelingen en de oorlog in Oekraïne betreft moet ik voor zulke details de site van Gilbert Doctorow noemen. De langst dienende buitenland-correspondent in Moskou, John Helmer, publiceert regelmatig inside-informatie op zijn site Dances with Bears. Een heel bijzondere site is Voltaire Network. Thierry Meyssan, die erover gaat, is lang een uitzonderlijke zeer goed geïnformeerde journalist geweest die zich met het Midden-Oosten, de recente geschiedenis van Europa, en vooral ook de intriges van de zogenaamde Deep State – CIA, MI6, Mossad, noem maar op – heeft beziggehouden. Hij verrichtte pioniersonderzoek met betrekking tot 11 september, dat in diplomatieke kringen invloed heeft genoten. Voor een breed beeld van alles wat er gebeurt is een bezoek aan deze site zo om de vier dagen aan te raden. Voor nieuws en beschouwingen over Oekraïne, de relatie tussen Duitsland en Rusland en nog veel meer, is de Duitse site AnderweltOnline de moeite waard. Deze wordt geredigeerd door Peter Haisenko, de piloot (en in mijn waardering moreel filosoof) die feiten van het neerhalen van de MH17 heeft achterhaald.

Van de Nederlandse sites moet ik Dissident.one noemen. Vrijwel dagelijks laat de redacteur ervan zijn ogen gaan over de belangrijkste ontwikkelingen met betrekking tot de meeste dingen waarover ook Gezond Verstand het hoofd buigt. Hierin komt veel aan bod over het frauduleuze en dodelijke middel dat vaccin wordt genoemd, zowel als uitspattingen van de woke wereld. Daarbij wordt weinig gemist.

Een interessante site met beschouwingen over de kolossale machtsgreep, agenda 2030, en vooral ook daarbij relevante Amerikaanse ontwikkelingen, is LewRockwell. Oorspronkelijk benaderde het aangelegenheden vanuit vooral een libertaire hoek, maar door de regelrechte aanval op de soevereine Staat door het misdaadsyndicaat, krijg ik soms de indruk dat ook op deze site verslaggeving van de werkelijkheid belangrijker is geworden dan het libertaire gedachtegoed. Een heel andere insteek van het Amerikaanse element in de wereld, zowel als Amerikaanse binnenlandse ontwikkelingen, krijgt men bij The Stephen Lendman Blog.

Om die binnenlandse Amerikaanse ontwikkelingen bij te houden via artikelen in kranten en tijdschriften die beide kanten aan weerszijden van de politieke kloof  steunen en elkaar met polemieken bestrijden, is RealClearPolitics een noodzakelijke stop op het internet. Je ontmoet er veel krankzinnigheid, maar ook doordachte artikelen. Het geeft bij elkaar een beeld van hoe de wereld er vanuit een met propaganda doordrenkte Amerikaanse samenleving uitziet.

Ik nader de ruimtelimieten van dit nummer, en heb heel wat moeten overslaan. Met betrekking tot medische informatie en details aangaande de door injecties voortgaande genocide, zal ik een keer moeten terugkomen. Er is ook nog veel te melden over ‘substacks’ met kolommen van onderzoekers die diep in de historische antecedenten duiken van wat we nu meemaken. Dit zal in elk geval niet de laatste blik in de keuken van Gezond Verstand zijn.

Zie ook: Een blik in de keuken van Gezond Verstand deel 1

Je las een artikel uit:
Gezond Verstand nummer 58
Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.