Scroll Top

Achter de schermen: Wouter

tekenaar Wouter
Achter de schermen
Maak kennis met Wouter

Aangenaam, mijn naam is Wouter, 40 jaar jong, en sinds oktober 2020 teken ik voor Gezond Verstand. Naar aanleiding van de oproep voor tekenaars van spotprenten van Karel van Wolferen bij onder meer Café Weltschmerz en Een Oorlog Reeds Verloren besloot ik toentertijd om wat cartoons te sturen. Ondanks een aantal voorbeelden die ik stuurde van eerder werk die als ietwat vulgair werden gezien door Karel, zag hij ook de humor erin die ik tracht over te brengen, en zo geschiedde. Vanaf Gezond Verstand nummer 2 voegen mijn cartoons, samen met de kunstwerken van mijn gewaardeerde collega-tekenaars, kleur toe aan de zeeën van interessante informatie die elke twee weken in het blad zijn te lezen.

tekenaar Wouter

Toen de gekte losbarstte in maart 2020 zag ik al snel dat het horrorverhaal wat verkocht werd in de media niet strookte met de werkelijkheid. Maar ondanks de lange tijd dat ik me al bezighield met zelf onderzoeken hoe iets werkelijk zit in plaats van alles klakkeloos aan te nemen wat op TV wordt verteld, was het alsnog verbazingwekkend hoe snel en op welke schaal er opeens vrijheidsbeperkende regels werden opgelegd… En nog erger, hoe makkelijk het overgrote deel van de mensen zonder nadenken gehoorzaamden.

Om het bizarre en onlogische geheel te duiden voelde ik me als tekenaar geroepen om er cartoons over te maken. Een grap in één duidelijk plaatje legt vaak de vinger effectief op de zere plek. Toen vervolgens de oproep van Karel kwam was de cirkel rond en ging ik tekenen voor Gezond Verstand. Daarnaast zette ik de website cartoonplukker.nl op, waarop ik mijn cartoons en animaties deel en T-shirts aanbied met komische, maar kritische, ontwerpen.

De ene zogenaamde crisis na de andere wisselen elkaar af. Het landjepik beleid, oftewel de zogenaamde stikstofcrisis die over de grens miraculeus ophoudt, bereikt nu inmiddels het kookpunt. Boeren pikken het terecht niet meer en mijn volledige steun hebben ze. Aangenaam verrast was ik dan ook dat één van mijn cartoons hierover enthousiast werd gedeeld door boeren en medestanders.

boeren exp 1280jpg hor 1

Ondanks de treurnis van het allesomvattende dystopische beleid blijf ik de humor van de ontelbare absurditeiten inzien, wat me constant inspiratie geeft voor ideeën. Ik zag een tijd geleden een bejaard stel uitwaaien langs de IJssel, met allebei een ‘coronahoepel’ om. Openlucht komedie!

wappie exp 1 web 1280jpg 1

In september komen hoogstwaarschijnlijk de regeltjes weer terug, maar de duimschroeven zijn deze derde ronde nog meer aangedraaid vanwege de gecreëerde financiële misère die een dieptepunt gaat bereiken. Inflatie rijst de pan uit en gas is duur, zogenaamd door de oorlog in Oekraïne, terwijl bij mij en vele anderen de energierekening in oktober 2021 al was verdubbeld, ruim 4 maanden voor de oorlog. Tsja…

Na twee jaar is hopelijk drie keer scheepsrecht, de overtuiging die ik de afgelopen twee jaar in ieder geval met mijn omgeving deel is dat het bij jezelf moet beginnen. Voor de gemiddelde burger is het is in veel gevallen niet moeilijk om niet mee te doen met de idiotie. Waar men in de geschiedenis vormen van verzet tegen regels van een regime in het ergste geval moest bekopen met de dood, is nu een sporadische opmerking van een winkelmedewerker het ergste wat je kan gebeuren als je vrij ademend boodschappen doet ten tijde van een mondkapjesplicht.

freedomfighter export web 1280jpg 1

Draagbaar als T-shirt

De trein dendert door maar de schokken zijn minder als je jezelf voorbereid, zowel mentaal als praktisch: Hoe behoud je je geld bijvoorbeeld? Je kunt je bijvoorbeeld verdiepen in bitcoin, goud en zilver, er zijn talloze handige videos over deze onderwerpen waaruit je je eigen oordeel kan vellen. Want de spirituele kant is belangrijk, maar zonder het praktische ook te omarmen zal het lastig gaan worden. Balans!

Cartoonplukker.nl , volgen via Twitter of Facebook

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.