Gerard van Ham
Dat quantum computing erg belangrijk is, bewijzen de enorme bedragen die de grote techbedrijven en investeerders (BlackRock, Vanguard) in de innovatie ervan pompen. Er zijn al grote beursgenoteerde bedrijven op het gebied van quantum computing, zonder dat ze ook maar één van zulke machines in productie hebben. Enkele grotere bedrijven zijn Qubt, IonQ, Arqit en D-Wave Quantum. Daarnaast zijn IBM, Google, Amazon en Microsoft nauw bij de ontwikkeling betrokken.
Quantum computing is de technische belangrijke schakel die machthebbers missen om totale controle over de mensheid uit te voeren.
De technische achtergrond
Vanaf het eerste begin van het computertijdperk werken computers met bits (1 of 0). Dit wordt verwerkt als positief of negatief magnetisch veld. Als 1 en 0 worden deze bits ook als gegevens opgeslagen op harde schijven en daarnaast als transport voor het internet door glasvezel of koperdraad. 8 bits samen vormen vervolgens een ‘bite’ en daarmee kan de processor al een getal berekenen tussen 0 en 256. Denk bijvoorbeeld aan een foto die met hoge resolutie op het scherm geprojecteerd wordt. Elke pixel van de foto leest 3 bites, 256x256x256, al goed voor 16 miljoen kleuren. Dit is in het kort zoals het nu nog werkt en zoals wij dat al jaren kennen. Opslag van data en transport van data blijven zoals het is, maar de verwerking op processorniveau wordt grotendeels vervangen door nieuwe techniek.
Een quantumcomputer werkt ook met 1 en 0, maar bepaalt pas aan de hand van de uitkomst of het 1 of 0 is. Het kan dus allebei tegelijkertijd zijn. Dit worden geen bits maar ‘trapped ion qubits’ genoemd. De supergeleidende qubits-circuits vangen hierin atomen (ionen) in een vacuümomgeving en manipuleren deze met elektromagnetische lasers. Om een idee te krijgen hoe zulke computers eruitzien, is de website van fabrikant Rigetti een aanrader: rigetti.com.
Het grote voordeel van quantum computing is dat dit meteen naar de uitkomst gaat, waar een gewone computer nog eerst door grote databases moet spitten en lang moet rekenen en vergelijken. Stel je in dit verband eens een doolhof voor met een miljard gangen. Er zijn dan al een miljard maal miljard mogelijkheden om die ene uitgang te vinden. Onze huidige computers gaan al die mogelijkheden stuk voor stuk na. Dit gaat een eeuwigheid duren en daarom is een gewone computer niet geschikt voor zulke taken. Een quantumcomputer doet dat niet, die weet meteen de uitkomst. Om te begrijpen hoe dit werkt, moet men denken aan hoe een menselijk brein werkt. Stel als voorbeeld wanneer men het gezicht van een bekende ziet. We weten meteen wie het is. Ons brein hoeft niet eerst de duizenden gezichten van mensen die we kennen stuk voor stuk met elkaar te vergelijken. Het is ook zoals wij mensen spreken: we hoeven niet steeds te zoeken naar elk woord, alle woorden zijn er al. Het menselijk brein gaat meteen naar de uitkomst en dat is ook de techniek van quantum computing. De techniek komt ook werkelijk dichter in de buurt van het menselijk brein dan de conventionele computer, want ons brein werkt immers ook met elektromagnetische ionen die op een bepaalde manier met elkaar communiceren.
Daarnaast hoeft een quantumcomputer ook niet steeds opnieuw te zoeken in grote databases zoals gewone computers dat doen. Quantumcomputers kunnen bijna onbeperkt alle databases en hun gegevens tegelijkertijd inzien, onthouden en verwerken. Een quantumcomputer kan oneindig veel méér dan wat een gewone computer kan. Dit opent de weg naar veel nieuwe toepassingen. Er komen nóg meer mogelijkheden vrij als men AI en data gaat combineren met quantum computing. De kracht zit vooral in de combinatie van deze drie technieken samen. Daarom zullen we eerst AI en datacenters kort toelichten.
AI
De intelligentie van AI wordt in de nabije toekomst geschat op een IQ van 600 tot 1.000. Een normaal mens heeft maximaal een IQ van 130. Overigens, de intelligentie die met het conventionele IQ wordt gemeten staat niet gelijk aan menselijk denken of bewustzijn. Het conventionele IQ wordt omschreven als “het vermogen dat nodig is om kennis te verwerven en daar op een goede wijze gebruik van te maken, teneinde problemen op te lossen die een vast omschreven doel en structuur hebben”. En dat is wat AI doet, alleen scheppend vermogen ontbreekt eraan.
Datacenters
Data zijn nu eenmaal de grondstof voor zowel gewone computers en AI als quantum computing. In het groeiende aantal datacenters worden steeds meer onnodige data opgeslagen. Denk daarbij aan audio en video op straat, alle gps-gegevens van auto’s en telefoons, en nog veel meer data. Biljoenen records per dag stromen hier binnen. De gegevensstromen zijn zo groot, dat veel data nu nog niet eens efficiënt gebruikt kunnen worden. Gewone computers lopen hier tegen beperkingen aan. Quantumcomputers hebben die beperkingen niet. Ze kunnen alle data tegelijkertijd inzien en onthouden. Een deel van deze nu nog ongebruikte data in de centrale cloudopslag is vooral toekomstgericht.
De toepassingen
Jensen Huang, CEO van Nvidia, zei dat quantumcomputers pas over minstens twintig jaar effectief zullen zijn. Toch is er een grote consensus onder andere vooraanstaande wetenschappers die beweren dat het in 2030 al zover zal zijn. Er zijn nog veel problemen die opgelost moeten worden, zoals die van straling en elektromagnetische velden van buitenaf. Dan is er nog de grote foutmarge van berekeningen, wat nog onacceptabel is, maar de innovatie gaat razendsnel.
Er draait al een eerste proef met een quantumcomputer in de totale logistiek van de haven van Los Angeles. Alles wat er bij logistiek komt kijken, vanaf de verscheping van containers tot en met de timing van vrachtwagens, wordt beheerd door slechts één quantumcomputer.
De eerste Europese quantumcomputer staat al gepland in Amsterdam in het Science Park waar, volgens de website van iamsterdam.com, de bedrijven QuiX Quantum, Fermioniq en QuSoft en de UvA mee aan de slag gaan. Volgens de site zal deze quantumcomputer verkeersstromen in slimme steden gaan optimaliseren en tegelijkertijd moleculaire structuren voor medicijnontwikkeling simuleren.
De toepassingen zien we ook terug in de totale controle die de machthebbers nastreven. Nu al zijn er wereldwijd vele miljarden camera’s waar miljarden mensen dagelijks onderdoor lopen. Met de camerabeelden met gezichtsherkenning kan men op dit moment nog weinig omdat dit nog te veel rekenkracht en tijd vergt voor de klassieke computers. Het zou heel effectief zijn als men daar een quantumcomputer op zou zetten. Dan hoeft er bijvoorbeeld nooit meer iemand opgespoord te worden via camerabeelden met gezichtsherkenning. Die persoon is dan al bij voorbaat opgespoord. Mogelijkheden en toepassingen zoals deze zullen eindeloos zijn bij quantum computing.
Een enkele quantumcomputer vervangt niet alleen ontelbare normale computers, maar ook ontelbare banen. Denk bij de vele toepassingen aan o.a. de gezondheidszorg, belastingdienst en betalingsverkeer; zelfs de totale overheid zou door slechts één enkele quantumcomputer vervangen kunnen worden. De mens wordt grotendeels overbodig voor arbeid. Het is de combinatie van datacenters, AI en quantum computing waardoor de mens bij routine-arbeidsprocessen slechter zal presteren dan deze technieken.
We begonnen ooit met de computers in de jaren tachtig van de vorige eeuw, daarna kwam het internet voor het dataverkeer, daarna datacenters voor centrale cloudopslag, daarna glasvezel voor razendsnel transport van data, daarna AI en dan nu het sluitstuk, quantum computing. Elk van deze ontwikkelingen heeft grote gevolgen gehad voor de samenleving en dat zal met quantum computing ook zeker het geval zijn.
De mens zal in hoge mate overbodig worden in arbeid. Maar de mens zal nooit overbodig worden in het mens-zijn. Het ziet ernaar uit dat met deze bovengenoemde verregaande technologische ontwikkelingen, men zal gaan ontdekken dat menselijk vernuft met betrekking tot oorspronkelijke mentale vermogens op het gebied van waarheidsvinding, moreel oordeel en het scheppen van schoonheid in kunst en levenswandel, onmisbaar zal blijven.
Wat vertel ik mijn medemens?
- Quantum computing is de technische belangrijke schakel die machthebbers missen om totale controle over de mensheid uit te voeren.
- De techniek van quantum computing gaat net als het menselijk brein meteen naar de uitkomst.
- De kracht zit vooral in de combinatie van AI, data en quantum computing samen.
– einde artikel –
Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand
Volg ons op social media
Kijk en beluister Gezond Verstand via