Scroll Top

Kaalslag in de zorg

113 Kaalslag in de zorg
Download uitgave 109 (PDF) gratis als proef.
Maak kennis met Gezond Verstand Magazine. In deze uitgave leest u exclusieve analyses over hoe de EU een leger bouwt, Trump Europa dumpt en Kennedy Big Pharma sloopt – de waarheid die u wordt onthouden.
Kaalslag in de zorg

Jean Voormeer

De zorg staat al langere tijd op springen, maar sinds corona lijken er veel zaken in een stroomversnelling te raken. Neem bijvoorbeeld de werkdruk door personeelstekort. Er werkten in het derde kwartaal van 2024 ruim 1,7 miljoen werknemers in zorg en welzijn, dat is ongeveer 17% van alle werknemers in Nederland.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Ruim een derde (ca. 37%) van deze werknemers werkt in de verpleging, verzorging en thuiszorg, een kwart (ca. 26%) werkt in een ziekenhuis en ca. 16% in de gehandicaptenzorg. Daarnaast werkten er ongeveer 178.000 zzp’ers in de zorg. (Zzp’ers zijn zelfstandig ondernemers zonder personeel). Veel van deze zzp’ers vullen de gaten op van ziek, vast personeel. Het ziekteverzuim in het vierde kwartaal 2024 in de verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg was 9,1%. Dit komt doordat veel zorgmedewerkers overbelast zijn.

Nu zegt de Belastingdienst dat vanaf 1 januari 2025, met een uitloop tot 1 mei, er geen zzp’ers meer werkzaam mogen zijn in de zorg. Aangezien zzp’ers vooral de gaten van langdurig zieken opvullen, is dit de genadeklap voor de zorg. De Belastingdienst trekt zich niks aan van dit soort gevolgen en dreigt zelfs met de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) bij zorgorganisaties. Dat houdt in dat wanneer een zelfstandige (zzp’er) taken vervult die horen bij een volledig dienstverband, er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband in plaats van inhuren. Als de opdrachtgever zich niet aan deze wet houdt is deze verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen en moet deze achteraf gaan vergoeden. Het doel van deze wet is dat zzp’ers weer in vaste dienst treden. Maar dat is niet waarom zzp’ers zzp’ers zijn geworden. Ze willen naast hun baan meer vrije tijd hebben en minder gedoe met de regeltjes en protocollen op de werkvloer.

De sector zal in 2025 zo’n 54.500 mensen tekortkomen volgens onderzoeksbureau ABF Research. En de komende tien jaar zal dat tekort in deze sector sterk oplopen. De FNV vreest dan ook voor een algeheel zorginfarct in 2034. Eerder werd voor 2033 nog uitgegaan van een tekort van 194.900 zorgmedewerkers, maar die prognose is nu bijgesteld tot een tekort van 265.600 zorgprofessionals. Dat zijn er dus 70.700 meer dan in 2033. De gaten worden alsmaar groter. Met andere woorden: niemand kan er nog op vertrouwen dat hij of zij in de toekomst zal worden verzorgd.

Ook in de ziekenhuizen gaat de situatie achteruit. In totaal werkten er vorig jaar 230.500 mensen in de ziekenhuizen, waarvan 32.830 (4,4%) zijn ingestroomd en 29.090 (5,8%) zijn uitgestroomd. De zorgvraag in de ziekenhuizen stijgt. Om de overige specialistische medische zorg van personeel te voorzien in de periode tot en met 2034 zijn er nog eens 25.800 zorgverleners voor behandelingen nodig. Maar het personeelsaanbod daalt met 8.000, waardoor zelfs de geleverde hoeveelheid zorg afneemt. Het resultaat is dat veel zorg niet meer uitgevoerd kan worden.

Een onderdeel van het probleem is dat het aantal studenten bij zorgopleidingen ook terugloopt. Studenten komen moeilijk aan hun punten op de werkvloer. Er is weinig tijd voor begeleiding, dus moeten ze vanaf het begin al heel zelfstandig werken. Maar daar zijn ze in het eerste stagejaar nog helemaal niet klaar voor. Daardoor haken veel studenten vroegtijdig af. Een kwart van de afgestudeerden werkt na twee jaar niet meer in de zorg.

Door bovenstaande komen veel verpleeghuisbewoners in de knel en moeten zij al om 21:00 uur op bed liggen. Anders redt het personeel het niet voor het einde van hun dienst. Deze bewoners worden in de nacht door de nachtdienst niet meer verschoond omdat de hoeveelheid ander werk dat niet meer toelaat. De nachtdienst moet medicatie uitzetten en controleren, en rapportages en disciplinaire overdrachten bijwerken. Er werkt in de nacht maar één verpleegkundige/verzorgende en één helpende op soms vijftig bewoners in het verpleeghuis. In de ochtend worden vaak mensen op bed gelaten omdat er in de avond niet genoeg personeel is om ze weer in bed te leggen. Dit gebeurt regelmatig door de tekorten. Ze krijgen dan brood op bed en de kruimels veroorzaken dan weer extra schuring waardoor er meer doorligwonden ontstaan.

Door het tekort aan personeel werken ziekenhuizen met een app voor de controle na een operatie. En bij bijvoorbeeld de Gipsafdeling wordt gewerkt met een chatapp bij vragen of klachten.

113 Kaalslag in de zorg

Door de tekorten op de werkvloer in de thuiszorg wordt er nu gewerkt met apps waarvan de rapportages naar de zorgverzekeraars gaan. Daardoor kunnen de zorgverzekeraars zien hoeveel tijd aan zorg hun cliënten krijgen, en zij gaan die tijd vaak verkorten tot alleen zorg die zij noodzakelijk achten. De thuiszorgorganisaties krijgen dit terug en moeten de tijdsplanning voor hun cliënten verminderen. Enerzijds gaan zij dan meer cliënten aannemen voor hun inkomsten. Anderzijds krijgen de medewerkers meer cliënten in dezelfde tijd te behandelen. Hierdoor blijft het personeel vaak na hun ochtenddienst langer om rapportages te schrijven of artsen te bellen. 

Vaak wordt er door de verpleeghuisorganisaties een cliëntenstop ingevoerd vanwege een personeelstekort. Die cliënten worden aangemeld bij de thuiszorg waardoor de druk daar nog verder oploopt. Deze patiënten zijn vaak beginnend dementerend. Om hen toch allemaal van dienst te zijn, zijn er belteams opgezet voor medicatie en psychische controle. Op deze wijze kan men geen goede diepgaande zorg aan een patiënt leveren. Iemand heeft soms meer aan een arm om hem heen dan aan een afstandelijk gesprek.

Het personeel ervaart dit als werkdruk, maar is het wel normaal gaan vinden omdat het een structureel probleem is. Men ondergaat het gelaten en komt weinig in actie.

Na 1 mei van dit jaar zal deze situatie in de zorg verergeren door het uitschakelen van de zzp’ers. En zo glijdt de zorg verder richting afvoerputje.

 

Wat vertel ik mijn medemens?

  1. Veel zzp’ers vullen de gaten op van ziek, vast personeel terwijl er na 1 mei geen zzp’ers meer werkzaam mogen zijn in de zorg.
  2. In de ochtend worden vaak mensen op bed gelaten omdat er in de avond niet genoeg personeel is om ze weer in bed te leggen.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.