Jan van Dijk
Europa en Amerika zijn hard op weg om twee tegenpolen van elkaar te worden na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat is goed te zien bij de keuzes van de ministers die verantwoordelijk zijn voor klimaat en energie. De nieuwe Amerikaanse minister van Energie is een ingenieur en zakenman die CEO is van een groot olie- en gasbedrijf met $ 4,7 miljard omzet. Vergelijk dat eens met een minister in Nederland op dezelfde positie, Sophie Hermans, zonder noemenswaardige werkervaring in de energiesector. Of met de commissaris voor Energie van de Europese Unie, Kadri Simson, die in de complexe wereld van energie ook precies nul komma nul ervaring heeft.
Fossiele brandstoffen leveren meer dan 80% van de energie in de wereld en vormen de basis voor goedkope, betrouwbare energie. Deze energie drijft de machines aan die ons in staat stellen in voorspoed te leven. Ook ontwikkelingslanden gebruiken een overweldigende hoeveelheid fossiele brandstoffen, omdat dat veruit de goedkoopste manier is om betrouwbare energie te verkrijgen. Daarom heeft China driehonderd nieuwe kolencentrales in de pijplijn. We zien dat westerse overheden daarentegen een enorme voorkeur hebben voor zonne- en windenergie-oplossingen, waardoor daar elektriciteit duurder en minder betrouwbaar wordt.
Naast energie die wordt opgewekt uit olie, kolen en gas, hebben we de beschikbaarheid over kernenergie. Kernenergie is de beste energiebron die er momenteel bestaat en we moeten helaas vaststellen dat het gebruik van kernenergie in Europa afneemt. Sinds de laatste eeuwwisseling produceert Europa plusminus 1.100 TWh (Terrawatt hour; 1 TWh is een miljard kilowatt en kan ongeveer 55.000 huishoudens per jaar van stroom voorzien) en we moeten constateren dat we 24 jaar later nog steeds op ditzelfde niveau zitten. Dit is te danken aan de ‘groene’ beweging, die vrijwel elke vorm van kosteneffectieve en schaalbare energie criminaliseert, met verregaande consequenties. De ineenstorting van de Fukushima-kernreactor in 2011 heeft via Angela Merkel in Duitsland tot de politieke keuze geleid om alle kernreactoren te sluiten. In april 2023 ging de laatste Duitse kernreactor op slot en en daarmee werd een tijdperk van energievrijheid afgesloten. Duitsland was decennialang een belangrijke netto-exporteur van elektriciteit, maar is sinds 2023 echter weer een netto-importeur van stroom uit het buitenland, met alle gevolgen van dien. Hogere energiekosten verhogen de kostprijs van alle producten en dit leidt vanzelfsprekend tot minder welvaart.
Volkswagen overweegt strenge financiële maatregelen, waaronder ongekende fabriekssluitingen in Duitsland; Mercedes-Benz plant kostenbesparingen; Bosch, een belangrijke toeleverancier van de auto-industrie, bevestigde wereldwijd 5.500 banen te willen gaan schrappen, waaronder 3.800 banen in Duitsland, en Ford Motor Company is van plan om tegen eind 2027 in Europa nog eens 4.000 banen te schrappen.
De bestuurders voeren als argumenten voor de harde maatregelen aan dat er sprake is van “toenemende Chinese concurrentie” en “gemis aan helder e-mobiliteit-beleid vanuit Europa en Duitsland”. De topbestuurders wijzen dus vooral naar een ander, want zelf staan ze helemaal nergens meer voor, terwijl in Amerika alweer wordt gesproken over een ‘Fossil Future’, met slogans als ‘Drill, Baby, Drill’.
Europa moet beloven grote hoeveelheden olie en gas uit de VS te gaan inkopen. Dat heeft het Amerika onder het presidentschap van Trump al te kennen gegeven. Het enorme handelstekort met de VS zou Europa op deze manier kunnen dichten. Zo niet, dan krijgen we te maken met tarieven op alle goederen die we vanuit Europa naar de VS exporteren. De visie van Trump inzake alle klimaatwetgeving is het stoppen van de vernietiging van de Amerikaanse economie door de ‘Klimaat Hysterie Hoax’. Europa gaat op volle kracht vooruit met de uitrol van de Europese Green Deal, terwijl Trump die letterlijk omschrijft als: “De gestoorde ideologie van de Green New Deal is een enorme zelf toegebrachte economische wond.”
Beleidsmatig zullen Europa en Amerika zich dus op een aantal gebieden als tegenpolen ontwikkelen. Ten eerste zal er tijdens Trumps tweede termijn in Amerika geen nieuwe nationale klimaatwetgeving worden ontwikkeld. Deregulering en het ondersteunen van fossiele brandstoffen staan op 1. In Europa wordt een complex donker bos aan klimaatwetgeving opgetuigd om fossiele brandstoffen uit te faseren en het Europese volk op die manier weer terug in de tijd van berenvellen en speren te duwen.
Ten tweede zal in Amerika fors worden bezuinigd op klimaatgerichte ministeries en zal de regering-Trump ministeries aanstellen die zich toeleggen op het ontmantelen van zoveel mogelijk klimaatbeleid. De ontwikkelingen binnen Europa staan hier haaks op. Ten derde zal Amerika zich (weer) terugtrekken uit het internationale Parijse Klimaatakkoord uit 2015, het akkoord dat volgens Trump de Amerikaanse economie vernietigt, de veiligheid verzwakt en de middenklasse uitholt. Het verder beschadigen van de Europese economie door klimaatwetgeving, zoals bijvoorbeeld het Europese CO₂-emissiehandelssysteem (ETS) – lees: forse inflatie voor de Europese burger – dat per 1 januari 2027 zal worden ingevoerd, is precies het tegenovergestelde van wat Amerika van plan is te gaan doen. Ten vierde zal er in Amerika fors worden bezuinigd op internationale klimaatfinanciering. Tijdens de recente klimaatconferentie in Azerbeidzjan is er $ 300 miljard aan westers belastinggeld per jaar toegezegd voor ‘klimaatactie’ in ontwikkelingslanden. De Amerikaanse steun voor wereldwijde klimaatmitigatie zal afnemen en Europa zal samen met de overgebleven westerse landen een deel van de belastinggelden van zijn burgers afromen voor ‘klimaatsteun’ aan ontwikkelingslanden. Als vijfde punt staat Trump voor het stimuleren van de landbouw. Trump wil bijvoorbeeld op lokaal niveau de bescherming van bedreigde diersoorten afzwakken, om de watervoorziening in de landbouw te vergroten. Europa voert daarentegen een anti-landbouwbeleid en dwingt boeren om in plaats van gewassen te verbouwen op landbouwgrond, te handelen in de CO₂-rechten ervan.
In Amerika zal de Trump-regering een halt toeroepen aan de theatrale klimaathysterie als instrument om macht en controle over de hele samenleving te verkrijgen. Onder leiding van Trump kan weer onbevreesd de klimaatwaanzin aan de kaak worden gesteld, om zo de ‘klimaat-hoaxers’ voor eens en altijd de mond te snoeren. Dit klinkt voor velen wellicht als muziek in de oren, maar helaas zien we in Europa nog steeds een klimaat-trein die onvermoeibaar doordendert.
De Europese Groenen zullen er alles aan doen om de geest van de Europese burger te verzwakken en het gezonde verstand van de Europese burger te bedelven onder klimaatleugens. Bij een geavanceerde productie-natie, zoals Duitsland ooit was, moet men in staat zijn om met goedkope energie te produceren. In Nederland heeft het klimaatbeleid van de afgelopen jaren ertoe geleid dat het Nederlandse stroomnet vaak overbelast is, zodat we ons weer zorgen moeten maken over stroomuitval; dus ondernemers worden beperkt in innovatie en bedrijvigheid want bedrijven kunnen niet meer zoals vroeger probleemloos op het stroomnet worden aangesloten. Waar de Europese eco-fanaten streven naar een de-industrialisatie van Europa, door de kosten van energie zoveel mogelijk op te voeren, gaat Amerika weer een beleid voeren om goedkope energie te kunnen produceren en te her-industrialiseren.
Amerika zal beschikken over energieonafhankelijkheid en energiedominantie, terwijl Europa juist afhankelijker zal zijn, en – zelfs nog meer dan voorheen – naar de pijpen van Amerika zal moeten dansen.
Wat vertel ik mijn medemens?
- De Europese Unie is aan het ‘de-industrialiseren’.
- Er is een een-op-eenrelatie tussen welvaart en goedkope energie.
- Daar waar Amerika onder Trump staat voor deregulering en het ondersteunen van fossiele brandstoffen, wordt er in Europa alleen maar meer klimaatwetgeving opgetuigd om fossiele brandstoffen uit te faseren.
– einde artikel –
Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand
Volg ons op social media
Kijk en beluister Gezond Verstand via