Scroll Top

De aarde is geen broeikas en CO2 geen broeikasgas

102 De aarde is geen broeikas en CO2 geen broeikasgas
De aarde is geen broeikas en CO2 geen broeikasgas

Theo de Bock en Albert van de Ven

Op het moment van dit schrijven is de jaarlijkse klimaatconferentie COP29 (Conference of the Parties) weer aan de gang, deze keer in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Van rond de aarde zijn de uitgenodigde hoogwaardigheidsbekleders naar deze stad gevlogen, voornamelijk om te zien welk deel van de miljarden die voor de klimaat-idiotie gereserveerd zijn, kunnen worden binnengehaald, officieel ten behoeve van projecten die de klimaatverandering moeten stoppen. Centraal bij deze bijeenkomst staat het door menselijke activiteiten veroorzaakte extra CO2 dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de opwarming van de aarde: activiteiten als energieopwekking, transport, lang onder de douche staan en het branden van waxinelichtjes.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

In hoeverre deze CO2 zorgt voor extra opwarming is al lange tijd een punt van discussie onder klimaat‘kenners’, maar het huidige narratief waarin CO2 de hoofdschuldige is, voert veruit de boventoon. Waarom dit CO2-verhaal niet klopt, is in dit blad al in talloze artikelen ter sprake gekomen. Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) speelt hierbij een belangrijke rol. Het IPCC is een organisatie waarin – in tegenstelling tot wat zij over zichzelf zeggen – niet de wetenschap maar de politiek het voor het zeggen heeft. Hieronder volgt nóg een uitleg waarom – het overigens voor het leven op deze planeet onmisbare – CO2 niet schuldig is aan de klimaatverandering, ofwel de opwarming, die volgens satellietmetingen al 25 jaar niet significant is.

Opwarming overdag
De onderste laag van de atmosfeer, de troposfeer, bestaat voor 78% uit stikstof, 21% zuurstof en de resterende 1% bevat een scala aan andere gassen, waaronder 0,042% CO2. De hoeveelheid waterdamp, H2O, varieert sterk. Deze mix van gassen in deze verhouding maakt leven op deze planeet mogelijk. Het CO2-gehalte varieert door de tijd heen, waarbij gedacht moet worden aan honderdduizenden tot miljoenen jaren. Historisch gezien is het huidige CO2-gehalte met 0,042% aan de lage kant. Uit boringen in ijslagen kan worden opgemaakt dat de hoeveelheid CO2 in het verleden gedurende lange periodes aanzienlijk hoger is geweest. Die periodes blijken te zijn samengegaan met een zeer weelderige natuur. De glastuinbouw is zich daarvan zeer bewust en pompt daarom vaak extra CO2 in de kassen, om de groei van de gewassen te bevorderen.

Het gangbare verhaal is, dat CO2 een broeikasgas is dat warmte uit zonlicht opneemt en zodoende de atmosfeer opwarmt, dus meer CO2 zou dan zorgen voor het vasthouden van meer warmte. Er zijn echter wetenschappers die niet meegaan in dit IPCC-verhaal en tot heel andere conclusies komen. Ten eerste zeggen zij dat de aarde geen broeikas is, om de simpele reden dat er niet – zoals bij een kas – een dak over de aarde ligt dat de warmte kan vasthouden. Daarnaast stellen zij dat volgens natuurkundige wetmatigheden CO2 niet in staat is zoveel warmte af te staan dat dit tot opwarming van de atmosfeer leidt.

Wanneer de zon opkomt begint de opwarming, doordat de zonnestraling het aardoppervlak (met alles wat daarop staat en ligt) opwarmt. De atmosferische gassen nemen voor een klein deel de zonnewarmte direct op. Waterdamp heeft daar het grootste aandeel in, omdat water enorm veel warmte kan opslaan, dit is dan ook veruit het belangrijkste ‘broeikasgas’. CO2 slaat alleen uit een klein deel van het zonlicht-spectrum warmte op. De atmosfeer warmt echter voor het grootste deel op door het contact van zonnewarmte met het aardoppervlak, waarbij het verschil goed voelbaar en meetbaar is boven zwart asfalt of een wateroppervlak. Het opstijgen van de opgewarmde lichtere lucht en luchtstromingen – wind – zorgen voor een geleidelijke opwarming van de atmosfeer. Bij een onbewolkte hemel straalt de warmte vrijelijk uit naar de ruimte, de buitenaardse atmosfeer dus. Wanneer de lucht waterdamp bevat, zal dit bij het opstijgen door drukverlaging afkoelen, wat tot gevolg heeft dat bij een bepaalde verhouding van vocht en temperatuur de waterdamp gaat condenseren, wat zichtbaar wordt door wolken, een belangrijk onderdeel van ‘het weer’. De warmte die vrijkomt bij wolkenvorming straalt ook uit naar de ruimte.

102 De aarde is geen broeikas en CO2 geen broeikasgas

Afkoeling ’s nachts
Omdat de aarde dus geen dak heeft, kan de warmte die door de zon overdag is opgebouwd bij nacht vrijelijk naar de ruimte uitstralen, in een mate die afhankelijk is van het al dan niet aanwezig zijn van een wolkendek. Dit verschijnsel is verwoord in de tweede hoofdwet van de thermodynamica, die zegt dat warmte van nature altijd naar koudere plekken stroomt totdat er een evenwicht is bereikt; een kop koffie voert zijn warmte net zolang af totdat het de omgevingstemperatuur heeft bereikt. Zo werkt dat ook met de warme aarde, die rondzweeft in een ruimte waar een temperatuur van dicht bij het absolute nulpunt (-273ºC) heerst. Zodra de zon is ondergegaan en geen warmte meer afstaat aan de aarde, begint het afkoelen. Hoeveel de nachtelijke afkoeling bedraagt, wordt bepaald door de lengte van de nacht, die weer bepaald wordt door de aardrotatie en de omloop rond de zon (de seizoenen), de aanwezigheid van een wolkendek en de hoeveelheid warmte die is opgeslagen in de moleculen van de gassen in de atmosfeer. Zoals gezegd, is waterdamp daarvan veruit de belangrijkste. CO2 speelt maar een heel kleine rol (stikstof, zuurstof en de andere gassen hebben een verwaarloosbaar effect). Dit is goed merkbaar in de verschillen tussen dag- en nachttemperaturen bij vochtige of droge lucht. In de vochtige tropen koelt het ’s nachts maar weinig af, terwijl bij de droge lucht van een hete woestijn de temperatuur ’s nachts kan dalen tot onder het vriespunt. Dit ondanks het feit dat in de tropen en in woestijngebieden het CO2 gehalte nagenoeg gelijk is.

CO2 als gekmakend gas
Hoewel het steeds duidelijker wordt dat alle rampspoedvoorspellingen maar steeds niet uit willen komen, omdat de werkelijkheid weigert zich aan te passen aan de wensen van de klimaat-alarmisten, dendert de CO2-bedrog-trein nog steeds vrijwel ongeremd voort. Onder de onafhankelijke en integere wetenschappers die zich bezighouden met dit onderwerp stijgt de verbazing over de vasthoudendheid van de onheilsprofeten. Zelfs het rapport dat het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) in oktober publiceerde, waarin wordt gemeld dat de kans dat Nederland de klimaatdoelen (55% minder uitstoot dan in 1990) in 2030 gaat halen minder dan 5% is, brengt hen niet op de gedachte dat wat zij voorstaan onmogelijk is. Eerder stimuleert het de klimaatfanatici om met nóg krankzinniger maatregelen te komen.

Zo is – in de context van ‘niets is te gek waar het om het klimaat gaat’ – in 2021 het bedrijf SeaO2 opgericht, dat een techniek heeft ontwikkeld om CO2 uit zeewater te halen. Dit CO2-arme zeewater zou dan weer CO2 uit de atmosfeer kunnen gaan opnemen, om op die manier de opwarming van de aarde tegen te gaan. De uit het zeewater verwijderde CO2 wordt opgeslagen in beton. Aangezien zo’n 70% van het aardoppervlak uit oceanen en zeeën bestaat, is het aannemelijk dat dit project in elk geval voor flink wat werkgelegenheid zal gaan zorgen.

Het alomtegenwoordige verdienmodel
Er zal naar verwachting, vooral in het gehersenspoelde deel van het Westen, nog heel wat schade worden aangericht door allerlei projecten die in uitvoering of ontwikkeling zijn, voordat het kwartje gaat vallen dat het gehele man-made-climate-change-bedrog voortkomt uit louche politiek die niet gebaseerd is op degelijke wetenschap. De vele nieuwe industrieën die in verband met de klimaatgektemaatregelen zijn ontstaan, hebben dwingende nieuwe financiële belangen geschapen.

Bij het ter perse gaan van dit nummer, is COP29 net afgerond en zijn de beschikbare miljarden dollars verdeeld. Een interessante bijzonderheid met betrekking tot de samenstelling van de groep genodigden die in Bakoe zijn komen opdagen, is dat de meeste van de veronderstelde wereldleiders het hebben laten afweten, maar dat de Taliban, die het Afghaanse milieuagentschap NEPA vertegenwoordigt, een van de nieuwste deelnemers is. Tot dusverre had Afghanistan geen visa kunnen bemachtigen om deel te kunnen nemen aan klimaatconferenties, maar langs deze weg zitten zij nu voor het eerst aan deze tafel waar royaal met dollars wordt gestrooid. Dit mag opnieuw als bewijs gelden dat de belofte van gratis geld tot een van de sterkste en magnetische vormen van aantrekkingskracht behoort.

 

Wat vertel ik mijn medemens?

  1. Het IPCC is een organisatie waarin niet de wetenschap maar de politiek het voor het zeggen heeft.
  2. Historisch gezien is het huidige CO2-gehalte aan de lage kant. In het verleden is het gehalte aanzienlijk hoger geweest, hetgeen samenging met een zeer weelderige natuur.
  3. Tijdens COP29 zijn de beschikbare miljarden dollars weer verdeeld ten gunste van de vele nieuwe industrieën die zijn ontstaan.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.