Cornelis Den Deugd
Amerika heeft al sinds het begin van de genocide in Gaza steeds grote woorden over de-escalatie en staakt-het-vuren, maar heeft consequent vrijwel niets gedaan om Israël hier ook maar enigszins toe te dwingen. Er wordt veel gewezen op de machtige Israël-lobby in het Amerikaanse Congres, met name AIPAC (American Israel Public Affairs Committee). Er is ook een kleinere, maar groeiende groep analisten die wijst op de mogelijkheid dat Amerika en Israël onder één hoedje spelen. Amerika en Israël hebben immers gelijkluidende wensen ten aanzien van het kleinkrijgen van Iran. Het Biden-regime kan met het stoppen van wapenleveranties het geweld in het Midden-Oosten beëindigen. De VS zit echter nog altijd op de neoconservatieve koers voor behoud van wereldhegemonie, terwijl Israël voor haar overleven in de huidige vorm volledig afhankelijk is van deze ‘wereldhegemonie’. Israël knapt mogelijkerwijs het vuile werk op door een oorlog met Iran uit te lokken, zodat Amerika onder het mom van Israël te beschermen mede- of zelfs hoofdoorlogvoerder kan worden. Er zijn goede argumenten voor de stelling dat de VS via Israël een proxy-oorlog voert tegen Iran.
Geopolitiek perspectief
Intussen stapelen de bewijzen zich op dat Israël de door Hamas gepleegde terreuraanslag van vorig jaar bewust heeft laten gebeuren. Het verwoesten van Gaza en de bijbehorende genocide kunnen aldus beschouwd worden als een vooropgezet plan om andere doelen te realiseren. Annexatie van Gaza is een voor de hand liggend doel. Het tweede vooropgezette doel is het uitlokken van een oorlog met Iran. Een mogelijke oorlog tussen Israël en Iran kan in een breder geopolitiek perspectief worden beschouwd, nl. als een conflict tussen het Westen (de VS, haar vazalstaten en Israël) en het niet-Westen: de landen die zich onafhankelijk van Amerika opstellen en zich hebben georganiseerd in de BRICS en de Shanghai Cooperation Organisation (SCO). Met name Rusland en Iran hebben een strategisch defensiepact gesloten, dat nu elke dag met handtekeningen kan worden geformaliseerd. Het is voor Rusland niet alleen een keuze om Iran militair te helpen, maar ook een existentiële noodzaak. Een oorlog tegen Iran kan zeker escaleren tot een wereldoorlog tussen het Westen en het niet-Westen, een oorlog tussen de VS en Rusland.
Oorlogsvalkuil
Amerika ondersteunt Israël met recordhoeveelheden wapens en heeft recentelijk de inzet toegezegd van een Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) systeem, inclusief honderd Amerikaanse militairen. THAAD is een veel geavanceerder luchtafweersysteem dan de oudere Patriot-systemen, maar zal desondanks de algehele verdediging tegen Iraanse raketten slechts marginaal verbeteren. Iran heeft immers laten zien dat zij in staat is de luchtafweer te verzadigen met gewone ‘slome’ raketten, om dan vervolgens doelen succesvol te raken met super- of hypersonische raketten. De significantie van de inzet van THAAD is echter dat het een ‘tripwire’ is, een struikeldraad voor verdere escalatie. Noem het een oorlogsvalkuil, waarbij Amerika zich gedwongen zal weten om tegen Iran te vechten zodra er Amerikaanse soldaten sneuvelen in Israël. De VS neemt hier een heel groot risico op escalatie tot een oorlog, waar zij ook deel van zal uitmaken, terwijl de toegevoegde waarde van THAAD heel beperkt is. Het is een signaal dat Amerika escalatie nauwelijks een probleem vindt en het mogelijk zelfs aanmoedigt.
Israëlische aanvallen op Syrië
Het is nauwelijks te bevatten hoeveel dood en verwoesting Israël in korte tijd in Zuid-Libanon heeft aangericht. Het lijkt op de vernietiging van Gaza. Een belangrijke parallel is dat de Israëlische aanvallen een reactie zijn op de door Israël zelf uitgelokte aanvallen van Hezbollah. De oorlog in Zuid-Libanon is niet in het belang van Israël, laat staan voor de Israëli’s die Noord-Israël hebben moeten ontvluchten. Het oorlogsgeweld tegen Hezbollah en Libanese burgers kan daarom geen ander doel hebben dan het uitlokken van een reactie van Iran, een struikeldraad voor oorlog. Israël breidt intussen de aanvallen op Syrië uit, ondanks Russische militaire aanwezigheid aldaar. Oorlog met Syrië dient eigenlijk geen enkel Israëlisch belang en moet ook gezien worden als een struikeldraad tot escalatie. Syrië is immers een belangrijke bondgenoot van Rusland, waardoor Israël nu feitelijk ook Rusland tart. Rusland wil geen directe confrontatie met Israël en opereert daarom met grote voorzichtigheid. Allereerst omdat Rusland geen oorlogspartij wil zijn, maar ook omdat er meer dan een miljoen Russen in Israël leven. Rusland zal niettemin opkomen voor Syrië, waarbij Rusland mogelijk de luchtverdediging van Syrië gaat uitbreiden en versterken met inzet van geavanceerde hardware en bijbehorende militairen, vergelijkbaar met de samenwerking tussen Rusland en Iran.
Onvermijdelijk of niet
De vraag of een door Israël uit te lokken oorlog tegen Iran nog te vermijden is, hangt uiteraard samen met de vraag wat Israël gaat doen om de situatie nog verder te laten escaleren. Washington gaat Israël vooralsnog niet tegenhouden, waardoor er veel zal afhangen van wat het niet-Westen gaat doen. Rusland en Iran vormen samen nagenoeg één blok. Rusland heeft laten zien te kunnen handelen met grote terughoudendheid, met grote diplomatieke voorzichtigheid en met ongekend geduld. Het valt op dat Iran deze Russische benadering volledig heeft overgenomen. Iran is koortsachtig bezig met een groot diplomatiek offensief in de regio, alsof deze oorlog er gewoon gaat komen. Iran heeft bijvoorbeeld al een afspraak met Saoedi-Arabië dat het land geen militair-logistieke steun gaat verlenen aan Amerika of Israël. De verwachting is, dat Rusland en Iran tot het uiterste zullen gaan om langs diplomatieke weg te bereiken dat Israël op zijn minst stopt met provoceren. Tegelijkertijd hebben beide in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk gemaakt dat Irans soevereiniteit met alle mogelijke – ook militaire – middelen verdedigd gaat worden. De inzet in deze oorlog is aan beide zijden heel hoog en kan ertoe leiden dat er naar een uitweg gezocht gaat worden. Het is mogelijk dat Israël stopt met provoceren, al dan niet onder druk van het Pentagon. Deze oorlog kan – met hulp van Rusland – beperkt blijven, maar kan ook escaleren tot een wereldoorlog.
– einde artikel –
Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand
Volg ons op social media
Kijk en beluister Gezond Verstand via