Scroll Top

Zero-emissiezones, hoe dan ook

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

Zero-emissiezones, hoe dan ook

Bernard Zevenhuizen

Op 1 januari volgend jaar zal er in zestien steden een zero-emissiezone ingaan. Vijftien andere gemeenten zullen daarna volgen. Dit ziet men als een belangrijke stap op weg naar volledig CO2-uitstootvrij wegverkeer in 2050. De omtrek van een zero-emissiezone is het stadscentrum plus eventueel de wijken eromheen.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Oorsprong

Deze zero-emissiezones, die op gemeentelijk niveau worden vastgesteld, zijn een uitwerking van het Verdrag van Parijs, dat weer gestoeld is op de gecorrumpeerde schijnwetenschap van de rapportages van het IPCC dat is gesticht om te bewijzen dat menselijke CO2-uitstoot de allesbepalende oorzaak van de opwarming van de aarde zou zijn.

De invoering van zero-emissiezones is gebaseerd op een valse veronderstelling van zaken waaraan niet mag worden getwijfeld; het is dus een ‘oplossing’ voor een niet-bestaand probleem. De zero-emissiezones worden ingevoerd door middel van een verkeersbesluit, waarbij belanghebbenden de gelegenheid is gegeven om een zienswijze in te dienen.

Beantwoording van twijfel

In zienswijzen ingediend bij de gemeente Amsterdam hebben indieners aangegeven te twijfelen over de noodzaak en effecten van de uitstootvrije zone. Ook is aangevoerd dat de maatregel onevenredige gevolgen heeft ten opzichte van het doel, dat de uitstoot van het betreffende voertuig al minimaal is en dat de maatregel juist negatieve gevolgen heeft voor het klimaat.

In de beantwoording van deze zienswijzen geeft het college van de gemeente Amsterdam aan dat de maatregel dient te worden bekeken in samenhang met alle andere maatregelen, en dat het pakket aan maatregelen als geheel proportioneel is en niet onevenredig. Het inzetten van regulerende maatregelen als zero-emissiezones en milieuzones draagt volgens de gemeente bij aan verbetering van de luchtkwaliteit en het behalen van de CO2-doelstellingen die de gemeente zichzelf heeft gesteld. Dit is een cirkelredenering. Omdat men de mening is toegedaan dat het noodzakelijk is mag de vraag of het noodzakelijk is niet gesteld worden.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Het Gezond Verstand Cartoonboek

Het cartoonboek bevat een bonte verzameling van de beste, scherpste, mooiste en meest treffende cartoons uit Gezond Verstand.

Je maakt kennis met de cartoonisten, die je vervolgens meenemen in het creatieproces en stap voor stap laten zien hoe de cartoons tot stand komen. Waar komen de ideeën en inspiratie vandaan? Welke materialen gebruiken ze en wat vinden ze het mooiste en moeilijkste aan hun vak?

Normaal €42,50 voor abonnees €39,50

Bovendien heeft men zich allang verbonden aan het Verdrag van Parijs en de uitwerking in Nederlandse regelgeving. Dit gaat ook op voor de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen deze verkeersbesluiten. Alles is al op een hoger niveau beslist. Daar komt bij dat de invoering van de zero-emissiezones voor gemeenten niet vrijblijvend is. Als de gewenste middelgrote zero-emissiezones in dertig tot veertig steden niet tot stand komen zal de overheid wettelijke maatregelen opstellen om in 2030 zero-emissiezones in te stellen.

De regering heeft op 11 september 2023 het Nationaal burgerforum over klimaat- en energiebeleid ingesteld als een kansrijke manier om de betrokkenheid van burgers te vergroten, en hen meer invloed te geven op. Ondersteund met informatie en onafhankelijke expertise moet een door loting uitgekozen groep mensen bij elkaar komen om in enkele maanden tijd over een maatschappelijk vraagstuk in gesprek te gaan en daarover adviezen aan de politiek te geven. Maar ook hier zal de noodzaak van zero-emissiezones niet mogen worden betwijfeld.

Pakket wetten

Uitvoering van zero-emissiezones rust op een pakket wetten, te beginnen bij het Klimaatakkoord uit 2019, wat een uitwerking is van de Klimaatwet verbonden aan het Verdrag van Parijs. Doel is grootschalige reductie van de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990: 49% in 2030 en 95% in 2050. Bij Besluit van 29 oktober 2019 zijn door de regering het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en het Kentekenreglement in verband met de harmonisatie van milieuzones gewijzigd.

In zero-emissiezones zullen bedrijfsauto’s die rijden op zgn. fossiele brandstoffen vanaf 2030 geheel geweerd worden en zullen alle bedrijfsauto’s in principe elektrisch zijn of op waterstof rijden. Voor sommige type bedrijfsauto’s is er een overgangsregeling tot maximaal 2030. Ook is er sprake van enige vrijstellingen en ontheffingen. Daarnaast heeft de overheid subsidieregelingen om de kosten te verlagen bij het kopen van emissieloze bestelauto’s of vrachtwagens en de infrastructuur die daarbij komt kijken.

Het kabinet-Schoof had nog in het regeerakkoord staan dat bekeken zou worden of de zero-emissiezones uitgesteld konden worden. Op vrijdag 4 oktober is echter aangegeven dat men gewoon doorgaat met het beleid van de vorige regeringen.

Waarschijnlijk gevolgen

De gevolgen voor allerlei ondernemers, zoals marktkooplui, loodgieters, aannemers, pakketdiensten, enz. zullen intussen dermate ingrijpend zijn dat de kans groot is dat een deel deze ‘transitie’ niet zal overleven of de binnensteden gaat mijden. De gevolgen voor de binnenstadsbewoners zullen dan ook merkbaar zijn.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.