Scroll Top

Israëls existentiële fase in West-Aziëcrisis

99 Israëls existentiële fase in West Aziëcrisis

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

Israëls existentiële fase in West-Aziëcrisis

Jeroen van den Berg

Het conflict in West-Azië is een nieuwe fase van escalatie ingegaan waarbij Israël op een vernederende wijze weerloos is gebleken. Op dinsdag 1 oktober jl. heeft Iran een vergeldingsaanval uitgevoerd. Er werden volgens schattingen tussen de 200 en 400 raketten afgevuurd waarvan de meeste bedoeld waren om het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome, en het luchtafweersysteem Arrow (2 en 3) uit te schakelen. Vervolgens zijn hypersonische raketten gebruikt van het type Fattah-2 waarbij meerdere Israëlische doelen geraakt werden. Het ging hierbij om een hoofdkwartier van spionagebureau Mossad, de Hatzerim-luchtbasis en de vliegbasis Nevatim, waar F35-gevechtsvliegtuigen gestationeerd zijn alsook het Air Force One-vliegtuig van premier Netanyahu. Daarnaast is een Israëlisch gasplatform geraakt dat 13 km voor de kust van Gaza ligt. Andere getroffen doelwitten waren strategische radarstations, tankcentra, voertuigen voor het vervoer van militair personeel en het centrum dat de Israëlische manschappen huisvest die deelnemen aan de bloedbaden tegen de Palestijnen in Gaza.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

De aanval van Iran was een reactie op de moorden door Israël op Hamasleider Ismail Haniyeh en de leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah. Israël bleek met de hulp van de Verenigde Staten en Frankrijk niet te kunnen voorkomen dat het Iraanse spervuur zijn doelen raakte. Het Korps van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde heeft verklaard dat meer dan 90% van de raketten hun doelen raakten. Anders dan bij de Iraanse vergeldingsaanval in april van dit jaar werd deze keer geen voorafgaande waarschuwing gegeven. De raketten hadden gemiddeld vijftien minuten nodig om van verschillende plaatsen in Iran hun doel in Israël te bereiken.

Een geplande vergelding van Israël lijkt uitgesteld vanwege zorgen over de mogelijke gevolgen. Er wordt gespeculeerd dat dit verband houdt met de geruchten over een ondergrondse kernproef die op 6 oktober jl. door Iran is uitgevoerd. Er is geen officiële bevestiging hiervan, maar het voegt een laag complexiteit toe aan de enorm gespannen situatie.

Blijvende invloed Iraanse generaal Soleimani

In 2020 werd Qassem Soleimani, beschouwd als een van de grootste militaire denkers van onze tijd, door de Amerikanen vermoord. Hij is verantwoordelijk geweest voor het scheppen van de omstandigheden om te komen tot een ‘As van Verzet’-alliantie tegen het Westen. Verschillen tussen de landen qua etniciteit en religie werden overwonnen om een gezamenlijke vuist te maken tegen de zionistische krachten. De dood van Soleimani heeft niet gezorgd voor een ineenstorting van het verzet, maar heeft het juist machtiger gemaakt. Hij voorzag de strategie van Israël van een oneindige oorlog en zorgde dat een langdurige en bestendige tegenreactie georganiseerd werd. We zouden kunnen stellen dat Israël in de ‘val van Soleimani’ is getrapt en afstevent op zelfvernietiging.

99 Israëls existentiële fase in West Aziëcrisis

Strijd in Israël mogelijk een proxy-oorlog van de VS

Auteur en Ruslandspecialist Gilbert Doctorow heeft een nieuwe invalshoek ontwikkeld inzake de crisis in het Midden-Oosten. Hij zegt dat de Israëlische razernij in feite een nieuwe Amerikaanse proxy-oorlog is om de vernederingen die de VS hier de afgelopen twee decennia heeft geleden, te wreken. Hij ziet gelijkenissen met de proxy-oorlog van Oekraïne tegen Rusland. Het op de knieën krijgen van Iran is niet alleen een obsessie van Netanyahu, maar ook van de regeringen van de VS sinds president Carter. De wreedheid en wraakzucht van Washington moeten volgens Doctorow niet onderschat worden. De Joodse staat wordt gevraagd om te vechten tot de laatste Israëliër in de wetenschap dat Israël economisch en politiek wordt vernietigd terwijl het genocide pleegt in de regio. De denkrichting van Doctorow begint intussen navolging te krijgen bij andere bekende geopolitieke commentatoren die het zeker mogelijk achten dat deze strategie binnen een deel van het Amerikaanse neoconservatieve machtsblok wordt overwogen.

Nasrallah’s moord ontketent heftige reacties

De vermoorde leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, is een belangrijk symbool en hij was het gezicht van de As van Verzet. Hij was buitengewoon populair en gerespecteerd in eigen land, maar ook in de omliggende Arabische landen. Nasrallah was naar verluidt een directe afstammeling van de profeet Mohammed. In de sjiitische islam is dit van ontzagwekkend belang; een aanval wordt letterlijk beschouwd als een aanval op de familie van Mohammed zelf. De moord is daarmee een gebeurtenis van seismische proporties in het Midden-Oosten. Hezbollah is veel meer dan een militante beweging. Het functioneert in Libanon als een vangnet voor de overheid. Hezbollah beheert ziekenhuizen, scholen, vuilnisophaaldiensten, enz. Het heeft een belangrijke sociale functie en daardoor een groot draagvlak onder de bevolking.

Enkele uren na de moordaanslag op Nasrallah heeft Hezbollah raketaanvallen uitgevoerd op het noorden van Israël. Een dag later probeerden duizenden Irakese demonstranten de Amerikaanse ambassade in Bagdad te bestormen. De premier van Irak, Mohammed Shia al-Sudani, noemde de aanval op Nasrallah “een misdaad die aantoont dat de zionistische autoriteit alle rode lijnen heeft overschreden”. Daarnaast vonden in de Pakistaanse stad Karachi botsingen plaats toen de lokale politie probeerde betogers uiteen te drijven die naar het Amerikaanse consulaat van de stad marcheerden om te rouwen om de dood van de Hezbollah-leider. De Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei heeft vijf dagen van rouw afgekondigd.

Grondoffensief in Libanon

Het Israëlische leger is op 30 september jl. een grensoverschrijdend grondoffensief met de naam Northern Arrows gestart in Zuid-Libanon. De Israëlische luchtmacht en artillerie ondersteunen de grondtroepen met aanvallen. Meerdere bronnen hebben gemeld dat er witte-fosforbommen gebruikt worden, wat in strijd is met het internationale oorlogsrecht. Honderdduizenden Libanezen zijn gedwongen om onderdak te zoeken buiten Beiroet in huizen in zuidelijke steden en de buitenwijken van de hoofdstad. Veel gezinnen moeten buiten slapen in openbare ruimtes, omdat de schuilplaatsen snel overvol raakten.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Het Gezond Verstand Cartoonboek

Het cartoonboek bevat een bonte verzameling van de beste, scherpste, mooiste en meest treffende cartoons uit Gezond Verstand.

Je maakt kennis met de cartoonisten, die je vervolgens meenemen in het creatieproces en stap voor stap laten zien hoe de cartoons tot stand komen. Waar komen de ideeën en inspiratie vandaan? Welke materialen gebruiken ze en wat vinden ze het mooiste en moeilijkste aan hun vak?

Normaal €42,50 voor abonnees €39,50

Het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties heeft gezegd dat de humanitaire behoeften ongekende niveaus hebben bereikt waardoor de huidige inspanningen en middelen zijn uitgeput.

De gedwongen verplaatsing van burgers door het hele land volgde op de intense aanvallen van het Israëlische leger. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 september waren er 82 Israëlische luchtaanvallen. De gebruikte bommen waren van Amerikaanse makelij. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid heeft gezegd dat vanaf 8 oktober vorig jaar ten minste 1.640 mensen zijn gedood en 8.404 gewond zijn geraakt bij Israëlische aanvallen.

Rusland heeft Israël opgeroepen om direct hun manschappen uit Libanon terug te trekken. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Israël de soevereiniteit van Libanon heeft aangetast. De Verenigde Staten hebben intussen een pakket aan militaire steun voor Israël van $ 8,7 miljard goedgekeurd.

Groot-Israël

Het uiteindelijke doel van de zionisten is het verkrijgen van een zogenoemd Groot-Israël waarop ze menen recht te hebben, zoals beschreven in de Bijbel. De twee blauwe strepen op de Israëlische vlag representeren de rivier de Eufraat en de Nijl. De zionisten zien dit als het aan de Joden beloofde land. Deze vlag werd gekozen op het tweede zionistische congres in 1898. De expansie van de regio gaat om het huidige Israël, Gaza, de Westelijke Jordaanoever en delen van Libanon, Syrië, Jordanië en Irak. Er zijn al landkaarten gesignaleerd waarop de nederzettingen in Zuid-Libanon ten zuiden van de Litanirivier Hebreeuwse namen hebben gekregen. Ook worden door Amerikaanse makelaars al appartementen aangeboden in het Gazagebied.

Dahiya-doctrine

De Dahiya-doctrine is een Israëlische militaire doctrine die oproept tot het gebruik van massaal, onevenredig geweld en het opzettelijk richten op burgers en civiele infrastructuur. De doctrine is vernoemd naar Dayiha, de voorstad van Beiroet, waar Hezbollah zijn hoofdkwartier heeft. Het internationale recht verbiedt nadrukkelijk een dergelijke doctrine, omdat het een oorlogsmisdaad verordent. Artikel 51 van het Vierde Verdrag van Genève verbiedt aanvallen die naar verwachting verlies van burgerlevens, letsel aan burgers, schade aan burgerobjecten of een combinatie daarvan zullen veroorzaken. In mei 2024 verzocht de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof een aanhoudingsbevel voor de arrestatie van Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant wegens oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid, waaronder verhongering van burgers als oorlogvoeringsmethode, opzettelijk richten van aanvallen op een burgerbevolking en uitroeiing en/of moord.

Rusland, China en Iran hebben een de facto militaire alliantie gevormd. Het wordt steeds duidelijker dat zij erkennen dat een aanval op een van hen een existentiële bedreiging voor hen allen zal vormen. De strategische belangen zijn nu onlosmakelijk met elkaar verweven en hebben daarmee de wereld fundamenteel veranderd.

 

Wat vertel ik mijn medemens?

  1. Israël is weerloos gebleken tegen de door Iran uitgevoerde vergeldingsaanval.
  2. Een geplande vergelding van Israël lijkt uitgesteld vanwege zorgen over de mogelijke gevolgen.
  3. Het uiteindelijke doel van de zionisten is het verkrijgen van een zogenoemd Groot-Israël waarop ze menen recht te hebben, zoals beschreven in de Bijbel.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.