Scroll Top

Militaire heersers

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

Militaire heersers

Simon van Gelder

Dick Schoof geeft sinds kort leiding aan Nederland. Hij is het product van de fluisterwereld van spionage. Hij was jarenlang de baas van de AIVD. Zijn collega is Onno Eichelsheim (1966) die vanaf 2017 de baas was van de even schimmige MIVD, de militaire spionagedienst. Ook Onno heeft mooi carrière gemaakt. Thans is hij de chef van de Nederlandse krijgsmacht.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Evenals Dick ziet Onno overal vijanden. Hun angsten worden gedeeld met de jeugdige Brekelmans, die als beginnend defensieminister klaarstaat de strijd aan te gaan met de vijand. Daarbij past de recente aanschaf van vijftig nieuwe 2A7-Leopard-tanks, zes nieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen, NH-90-helikopters en extra fregatten voor zeebootbestrijding. Er is onlangs een potje gecreëerd voor het afvoeren van dode en gewonde Nederlandse soldaten. Ook wordt nieuw geld beschikbaar gesteld voor veldhospitalen bij het slagveld.

Het trio Dick, Onno en Brekelmans zinspeelt op het terugbrengen van de dienstplicht. Daarmee kan het Nederlandse leger worden opgekrikt tot een sterkte van 200.000 jongemannen. Een reclamebureau heeft bedacht dat er een ‘Generatie D’ moet komen, frisse jongens en meisjes die stralend van genot hun leven beschikbaar stellen voor het slagveld. Over diplomatieke oplossingen zal men het trio niet snel horen. Ze spreken de taal van Mark Rutte, die in Oekraïne de oorlog wil voortzetten tot de laatste meter grond is heroverd. De kans dat dit lukt is allang verkeken, zo is van veel kanten gewaarschuwd. Een risicovolle toekomst staat ‘Generatie D’ te wachten. Zij mist elk inzicht in het wereldgebeuren. Haar wordt niets uitgelegd. Maar de leiding in Nederland weet dat ons land straks duizenden militairen zal moeten leveren wanneer de NAVO erom vraagt.

De legerleiding gedraagt zich alsof zij zelf de regering is. Dat gaat al jaren zo. Een voorbeeld is de visie van Onno Eichelsheim, die in 2018, toen hij baas was van de MIVD, beweerde: “We maken het de Russen te gemakkelijk. De Russen spelen verdeel en heers met thema’s als immigratie en islam. Daarmee wordt Europa van binnenuit verzwakt. De agenda’s van de PVV en van Forum voor Democratie sluiten aan bij die van Moskou.” Het is roekeloze taal van Onno, die in één klap bestaande partijen beschuldigt van heulen met de vijand. Hoe kan hij nu nog recht in de ogen kijken van Geert Wilders, nu laatstgenoemde zich heeft opgewerkt tot dominante speler in de Nederlandse democratie? De uithaal van Onno naar Thierry Baudet is een ‘broodje aap’-verhaal. De opperbevelhebber gaf blijk van falend oordeelsvermogen. Hij speelde met vuur door de islam er met de haren bij te slepen. Onlangs haalde Onno uit naar Israël. Hij kritiseerde “het buitensporig geweld”. Zoals kon worden verwacht, had hij meteen ruzie met Wilders, de vriend van Israël.

In 2023 liet Eichelsheim weten dat de steun aan Oekraïne moet worden voortgezet, “in de vorm zoals we nu doen”. Hiermee ging Onno zijn boekje te buiten. Op politieke vragen mag alleen worden geantwoord door gekozen volksvertegenwoordigers, die weggestuurd kunnen worden als ze het te bont maken. Het is al moeilijk genoeg het hoofd koel te houden met de invloed van Wilders. Hier past voorzichtigheid van militaire zijde.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Gezond Verstand "nieuwe stijl"

Met de 5e jaargang die voor de deur staat, steken we Gezond Verstand in een nieuw jasje!

Ontdek Gezond Verstand “nieuwe stijl”

  • Iedere uitgave vier pagina’s méér Gezond Verstand
  • Méér ruimte, grotere letters: gemakkelijker te lezen
  • Méér ruimte voor de cartoons, tussenkopjes en streamers
  • Méér variatie in de opmaak
  • Gedrukt op steviger papier
GV nieuw 2
GV nieuw 3
GV nieuw 1

Wil je alvast voorproeven?
Download dan de gratis zomerbundel met de 12 meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar + 12 gloednieuwe gratis artikelen.

Ben je nog geen abonnee?
Dan kun je hier de nieuwste uitgave bestellen.

Het is verontrustend dat Rutte in 2023 kon beweren dat het straatbeeld in toenemende mate wordt bepaald door militairen, omdat de NAVO een beroep doet op Nederland. Brekelmans (VVD), leerling van Rutte (VVD), spreekt over “… de niets ontziende Russische agressie in Oekraïne. Die laat zien dat een aanval op het NAVO-bondgenootschap niet ondenkbaar is”. Glunderend prijst Brekelmans de nieuwe 2A7-Leopard-tank aan als “een reus op het slagveld”. Met zulk gelaarsd spraakgebruik worden de geesten rijp gemaakt voor wapengeweld. Het lijkt of de bevolking apathisch afwacht. Ze weet niet goed wie ze kan vertrouwen. De kerken bieden allang geen houvast meer. De media spreken elkaar tegen. De traditionele politieke partijen wankelen of storten in.

Een militair bedrijf kan uitsluitend functioneren als het is onderworpen aan strikte supervisie door gekozen politici. Een kolonelsregiem is het laatste dat ons land verdient. Zoiets heeft zich eenmaal bijna voorgedaan. In 1947 dreigde een staatsgreep, voorbereid door lieden die Indonesië niet wilden loslaten. In het complot zaten ex-premier Gerbrandy, alsook de zogenaamde ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema. Voorts marinechef Helfrich en legerchef Kruls. Er werd een moordaanslag voorbereid op PvdA-leider Koos Vorrink. Marine en leger zouden worden ingezet om de orde en rust in Nederland te bewaren. Alle ministers moesten worden gevangengezet en afgevoerd. Het liep volgens auteur Sytze van der Zee met een sisser af toen premier Beel ingreep.

Het blijft oppassen. Het laatste kolonelsregiem in Europa was de Griekse junta die in 1974 ten val kwam. De junta liet een spoor van ontreddering achter. Helaas waren er ook Nederlanders die tot het bittere eind volhielden dat de kolonels nodig waren voor de rust. Wat de kolonels daarmee bedoelden, was een ondoordachte oorlog met buurland Turkije. Die werd smadelijk verloren. Waarna de Turken de helft van Cyprus konden inpikken, dat avontuur kostte duizenden mensenlevens.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.