Scroll Top

De Kentering van de Klimaatgekte

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

De Kentering van de Klimaatgekte

Jan van Dijk

Er is een crisis op komst. Niet die van de mainstream media waarbij de opwarmende aarde op weg zou zijn naar hel en verdoemenis, maar een financiële crisis die nog groter, impactvoller en pijnlijker gaat zijn dan de mondiale financiële crisis van 2008. Maar er is een ommekeer aanstaande omdat bij vooraanstaande bedrijven grote scheuren zijn ontstaan in de fundamentele bedrijfseconomische principes, zoals Rendement op Geïnvesteerd Vermogen (Return On Investment — ROI) en een positieve kasstroom (Cash Flow) — ergo geld op de bank. Incompetente managers hebben de autosector naar de rand van de afgrond geduwd, en de grote oliemaatschappijen nemen gepast actie. De klimaatoplichterij kentert.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Overheden hebben middels massasubsidies de afgelopen jaren de zakelijke autorijder naar elektrische auto’s gedreven en een poging gedaan om particuliere autorijders ook deze kant op te duwen. Middels wetgeving zijn de malafide ambtenaren in Brussel zover gegaan dat ze proberen om vanaf 2035 in de Europese Unie nieuwe benzine- en dieselauto’s officieel te verbieden. De creatie van een artificiële vraag naar elektrische voertuigen is echter mislukt.

Volkswagen bevindt zich hierdoor in een extreem zorgwekkende financiële situatie en dreigt voor het eerst in haar 87-jarige bestaan met het sluiten van fabrieken in Duitsland. Ford Motors is tot de conclusie gekomen dat alle voorspellingen van de groei van het aantal batterijauto’s tot het rijk der fabelen behoren. Er is simpelweg geen echte vraag naar deze auto’s. Ford heeft in de eerste helft van dit jaar $ 1,9 miljard als verlies moeten nemen op zijn plannen voor elektrische auto’s. Het einde is nog niet in zicht. Ford verliest per batterijauto op dit moment $ 100.000 en zal net als Volkswagen moeten kiezen voor zelfbehoud. Zelfs het Chinese deugdbedrijf Volvo heeft aangekondigd af te zien van een strategie van 100% batterijauto’s.

Nieuw-Zeeland en Italië draaien eerdere ‘groene’ besluiten terug

De olie- en gasindustrie wordt al jaren door de groene eco-fascistische overheden tegengewerkt bij het doen waar ze goed in zijn en dat is het leveren van betaalbare energie aan de maatschappij. In Nieuw-Zeeland was er vanaf 2018 sprake van een verbod op het zoeken naar nieuwe olie- en gasbronnen voor de kust – een hoeksteen van het duurzaamheidsbeleid. Doordat de hoeveelheid zon, wind en regen de beschikbaarheid van duurzame energie tegenwerkten, ontstonden er tekorten die niet konden worden opgevangen door de teruggelopen gasreserves, met het gevolg dat elektriciteitsprijzen de afgelopen maand zijn verdubbeld, en grote bedrijven en fabrieken geheel of gedeeltelijk stil hebben gelegen omdat ze niet langer rendabel zijn. De zittende conservatieve Nieuw-Zeelandse regering gaat het verbod daarom terugdraaien.

De Italiaanse regering heeft ook een ommezwaai gemaakt. Italië verbood de productie en het gebruik van kernenergie na referenda in 1987 en 2011. De huidige regering werkt aan een wetgevende maatregel die tot doel heeft het gebruik van kernenergie later dit jaar opnieuw in te voeren met de nieuwste beschikbare technologieën voor de productie van goedkope, programmeerbare energie.

Oliefirma’s terug naar nieuwe exploratie en productie

In juni voorspelde het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat tegen 2050 een enorm surplus aan olie zal zijn ontstaan, want ‘duurzame’ nieuwe bronnen van energie zouden de industrie laten draaien.

ExxonMobil ziet dit anders en stelt dat de sector intensief moet blijven investeren in ruwe olie-exploratie en -productie. Want het werkelijke risico voor de wereld is een tekort daaraan, omdat in de echte wereld de vraag naar olie en gas toeneemt. Dat zou kunnen leiden tot een verviervoudiging van de energieprijzen. Waar een aantal jaar geleden ExxonMobil nog rechtszaken verloor van activistische duurzame proxy-aandeelhouders, klaagt Exxon in 2024 nu de activisten aan.

Binnen oliemaatschappij Shell ligt de focus ook weer op Rendement op Geïnvesteerd Vermogen, wat kracht is bijgezet doordat de oliegigant de bouw van de biobrandstoflocatie in Rotterdam pauzeert vanwege de zwakke vraag en daarbij ook $ 1 miljard als verlies neemt.

De onvermijdelijke resultaten van mismanagement

Traditioneel management voert een beleid om de meest competente medewerkers op de juiste positie te zetten, want het is continu bezig om de interne organisatie effectiever en efficiënter te laten werken om zo de winst en de toekomstige winstcapaciteit te vergroten. Traditioneel management werkt met een eigen visie en missie. Al enige decennia hebben veel firma’s echter te maken met een ernstige vorm van mismanagement waarbij medewerkers op basis van geslacht, culturele achtergrond of irrelevante persoonlijke kenmerken terechtkomen op hoge posities met beslissingsbevoegdheid. Een neo-Europees socialisme is ontstaan waarbij men begrippen als winst, winstcapaciteit, onafhankelijkheid en een eigen visie als vieze begrippen is gaan zien.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Gezond Verstand "nieuwe stijl"

Met de 5e jaargang die voor de deur staat, steken we Gezond Verstand in een nieuw jasje!

Ontdek Gezond Verstand “nieuwe stijl”

  • Iedere uitgave vier pagina’s méér Gezond Verstand
  • Méér ruimte, grotere letters: gemakkelijker te lezen
  • Méér ruimte voor de cartoons, tussenkopjes en streamers
  • Méér variatie in de opmaak
  • Gedrukt op steviger papier
GV nieuw 2
GV nieuw 3
GV nieuw 1

Wil je alvast voorproeven?
Download dan de gratis zomerbundel met de 12 meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar + 12 gloednieuwe gratis artikelen.

Ben je nog geen abonnee?
Dan kun je hier de nieuwste uitgave bestellen.

Dit heeft onder meer tot gevolg gehad dat we als de BV Nederland in de veronderstelling hebben geleefd dat bedrijven door ervaren, door de wol geverfde topmanagers op een zo effectief mogelijke wijze worden bestuurd. Niets is minder waar. We hebben te maken met een grote groep centraal aangestuurde, incompetente, bankzittende amateurs op sleutelposities. Men zou hen kunnen visualiseren als piloten van een klein propellervliegtuig die opeens een Boeing 747 besturen. De combinatie van de grote klimaatleugen en het negeren van belangrijke economische grondbeginselen heeft ertoe geleid dat we aan de vooravond staan van een kentering van de markt. De financiële malaise in de autosector, oliegiganten die een andere toon aanslaan en de zoektocht naar betaalbare energie zijn tekenen dat de harde realiteit nu beter in beeld komt.

Wanneer kapitaal wordt misbruikt stopt op een bepaald moment de cashflow, kunnen binnen een dag prijzen verdubbelen en staat het faillissement voor de deur. Voor de autosector is het moment gearriveerd van buigen of barsten en de olie- en gassector zowel als verscheidene overheden passen de toon van de muziek aan, voordat ze het ‘point of no return’ bereiken. Een markt waar vraag en aanbod met een zo beperkt mogelijke overheidsinterventie haar transacties kan doen, en een omgeving zonder misplaatst sentiment in het voordeel van niet-bekwaam personeel, is er een waar gezond verstand een bedrijfseconomie met evenwichtige beslissingen kan terugbrengen.

Het gaat langzaam, maar bij een groeiend aantal ondernemers vallen de schellen van de ogen aangaande de klimaatoplichterij waarbij miljarden in de verkeerde initiatieven worden geïnvesteerd, en Europa een toekomst van gedeïndustrialiseerde armoede tegemoet gaat.

Ter herinnering en voor de medemens

In deze rubriek herhalen we in zo toegankelijk mogelijke bewoordingen waarheden als koeien, over leugens die ons leven de afgelopen vier jaar diepgaand hebben beïnvloed, maar die voor velen een ‘nieuw normaal’ zijn geworden.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.