Scroll Top

De traditionele griepprik: meestal onzinnig en vaak gevaarlijk

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

De traditionele griepprik: meestal onzinnig en vaak gevaarlijk

Peter Pilon

In tegenstelling tot de adviezen van het RIVM blijkt nu uit een Amerikaans onderzoek dat er twee soorten mensen zijn die nooit de griepprik zouden moeten krijgen. Mensen met een leeftijd van 60 jaar en ouder, waaronder ook de mensen vallen die vóór 1 mei van het volgend jaar 60 jaar worden. Daarnaast mogen alle vrouwen die tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger zijn de griepprik halen. Zij kunnen de vaccinatie halen bij het consultatiebureau. Zoals bekend wordt het vaccin een jaar tevoren samengesteld uit twee of drie verwachte virusstammen. Dat klinkt niet erg logisch aangezien sommige virusstammen in de tussentijd soms duizenden keren muteren en daarmee niet meer voldoen aan de criteria van de gekozen virusstam.

Wanneer men over griepsterfte spreekt ziet men dat secundaire infecties zoals longontsteking en andere aandoeningen van de luchtwegen, zijn opgenomen in de statistieken over ‘griepsterfte’ en medeverantwoordelijk blijken voor het merendeel van de sterfgevallen die elk jaar aan griep worden toegeschreven. De vraag is of dat terecht is. Gegevens van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention hebben herhaaldelijk aangetoond dat het griepvaccin niet werkt voor senioren. De griepvaccins tegen influenza A- en B-virussen van 2018/2019 hadden een aangepaste effectiviteitsbeoordeling van slechts 12% voor mensen ouder dan 65 jaar. Studies hebben ook aangetoond dat griepvaccinatie weinig of geen invloed heeft op de sterfte onder ouderen. Wat al vermoed werd is nu door de statistieken bewezen.

Het griepvaccin wordt routinematig ook aanbevolen voor alle zwangere vrouwen tijdens het tweede en derde trimester, maar hiervoor zijn ook wetenschappelijke bewijzen die erop wijzen dat dit hun zwangerschap in gevaar kan brengen. Onderzoek gefinancierd door de CDC vond een verband tussen griepvaccinatie tijdens de zwangerschap en een achtvoudig verhoogd risico op een miskraam.

Naar het zich nu laat aanzien is schade na griepvaccinatie de meest gecompenseerde claim in het federale Vaccine Injury Compensation Program (VICP). Tussen 1 januari 2006 en 31 december 2019 zijn in de Verenigde Staten in totaal 5.407 letselschadeclaims voor het griepvaccin ingediend. De vraag is dus of hier de volksgezondheid wordt gediend of dat er een volksverlakkerij plaats vindt ten faveure van de farmaceutische industrie. Het griepvaccin heeft aangetoond geen effect te hebben op ouderen, de grootste afnemers van de griepprik.

– einde artikel –

Je las een gratis artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.