Scroll Top

De volgende valse beschuldiging aan Rusland

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
De volgende valse beschuldiging aan Rusland

Albert van de Ven

Op 8 juli jl. sloeg een raket in op het Okhmatdyt-kinderziekenhuis in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Zoals gebruikelijk in deze oorlog werd door Zelenski, voordat er enig onderzoek naar de herkomst van het explosief was gedaan, direct naar Rusland gewezen. De westerse media en de meeste westerse regeringsleiders, inclusief onze nieuwe premier Schoof, namen die beschuldiging klakkeloos over en spraken in de meest krachtige bewoordingen hun afschuw uit over de wreedheid van het Poetin-regime. Zij riepen op tot nog uitgebreider steun aan de strijd van Oekraïne tegen de Russische ‘agressor’.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Rusland ontkent ten stelligste dat zij welbewust het kinderziekenhuis als doel hadden gekozen. Zij voerden op deze dag een omvangrijke raketaanval uit op militaire doelen in verschillende steden, waaronder Kiev, waarop het Oekraïense leger reageerde met door het Westen geleverde luchtdoelraketten. Volgens de Russen is een van deze luchtdoelraketten op het ziekenhuis beland. Wanneer de bewering van het Zelenski-regime, dat het een Russische Kh-101 raket betrof, juist zou zijn, zou de schade aan het ziekenhuis en het aantal slachtoffers aanzienlijk groter en niet vergelijkbaar zijn geweest. Dit type raket zou het ziekenhuis, inclusief aangrenzende gebouwen, volledig met de grond gelijk hebben gemaakt. Onderzoek van VN-vertegenwoordigers en het zichzelf ‘onafhankelijk’ noemende onderzoekscollectief van de bewezen zwendelaar Bellingcat (Eliot Higgins) beweren echter dat het toch ‘zeer waarschijnlijk’ om een Russische raket van dit type gaat.

Overigens zouden enkele van de raketten die Rusland bij deze actie heeft gelanceerd zijn onderschept door de Oekraïense afweer, maar volgens Russische bronnen zijn alle geplande doelen getroffen. De Russische raketaanval is met zeer nauwkeurige wapens uitgevoerd en heeft vier HIMARS-raketsystemen vernietigd (deze waren voorbereid voor aanvallen op de Krim), waarbij volgens zeggen ook 35 buitenlandse specialisten zijn gedood. Ook werd een locatie verwoest waar de commandostaf van de AFU (Strijdkrachten van Oekraïne) officiële bijeenkomsten hield.

Herkenbaar patroon
Het is een herkenbaar patroon in de schuldvraag waar het om de gevolgen van oorlogshandelingen gaat waarbij Rusland betrokken is; per definitie is Rusland eigenlijk altijd de slechterik. In de oorlog met Oekraïne zijn daar een aantal voorbeelden van te noemen, zoals de raketaanval op het treinstation in Kramatorsk in 2022, de slachting in Boetsja na vertrek van het Russische leger en natuurlijk het opblazen van de Nordstream-gasleidingen.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

Rusland heeft elke keer met klem alle beschuldigingen van de hand gewezen. Wat de oplettende beschouwer direct zal zijn opgevallen, is dat deze misdaden op geen enkele wijze in het voordeel van Rusland hebben kunnen uitvallen, maar daarentegen wel aanleiding gaven om het land in een nóg kwaadaardiger daglicht te stellen en aldus aanleiding voor het Westen waren om Rusland nog meer en nog zwaardere sancties op te leggen. Wat ook opvalt, is dat bij het uitblijven van harde bewijzen, of zelfs volledige ontkrachting van de beschuldigingen, de berichtgeving hierover uitdooft, terwijl de aanvankelijke beschuldigingen gewoon blijven bestaan.

Boetsja april 2022
Een opvallende en goed onderzochte gebeurtenis is hetgeen in april 2022 in de Oekraïense stad Boetsja plaatsvond. Tot eind maart was de stad in handen van het Russische leger, terwijl terzelfder tijd vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland gaande waren in Istanbul. Vooruitlopend op de resultaten, besloot het Russische leger zich op 30 maart terug te trekken uit Boetsja en werd het gebied overgedragen aan het Oekraïense leger. Op 31 maart, de dag na het vertrek van de Russen, verklaarde de burgermeester van Boetsja, Anatoliy Fedoruk, dat er geen Russen meer in de stad aanwezig waren, waarbij hij geen enkele mededeling deed over sporen van oorlogsmisdaden die door de Russen zouden zijn begaan. De berichten hierover begonnen pas enkele dagen later, waarbij veel ongerijmdheden opvielen. Een daarvan was dat The New York Times foto’s publiceerde van lichamen die al vanaf 11 maart, dus 20 dagen, in de straten zouden liggen, maar opvallend genoeg geen enkele vorm van ontbinding vertoonden. Verder circuleerden er foto’s waarop te zien was dat sommige lichamen een witte band om de arm droegen om aan te geven dat zij Russisch-gezind waren.

Een Poolse huurling, die in Polen terecht stond vanwege zijn aansluiting bij een niet-Pools leger, namelijk het AFU-onderdeel dat opereerde in Boetsja, getuigde voor de rechter dat hij ernstig getraumatiseerd raakte toen hij voor het eerst geconfronteerd werd met moord en verkrachting, zonder overigens aan te geven wie de daders waren. Het Russische leger was op het moment waarover hij sprak echter al vertrokken.

Overigens, gelijktijdig met dit incident vloog de toenmalige Britse premier Boris Johnson naar Kiev, hetgeen, zoals bekend, resulteerde in stopzetting van de vredesonderhandelingen.

De recente aanslag op het kinderziekenhuis in Kiev kan gezien worden als de zoveelste in een reeks van valse beschuldigingen aan het adres van ‘de vijand’, met als doel de mist rondom de oorlogvoerenden op te voeren, en eventuele onderhandelingen te frustreren, of te voorkomen. De autoriteiten die zulke valse berichten verspreiden, vertrouwen op medewerking van onvrije media, en vooral ook op gespecialiseerde en goedbetaalde zwendelaars, zoals Eliot Higgins van het als journalistencollectief vermomde Bellingcat.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.