Scroll Top

BlackRock maakt draai waardoor bitcoin een grote kans krijgt (Nana Felius)

70 BlackRock maakt draai waardoor bitcoin een grote kans krijgt min

BlackRock maakt draai waardoor bitcoin een grote kans krijgt

Nana Felius

Op 15 juni heeft de grootste investeringsfirma ter wereld, BlackRock, een aanvraag voor een bitcoin spot ETF ingediend bij de SEC. Vijf jaar geleden verklaarde de CEO van dit bedrijf, Larry Fink, dat hij het met Jamie Dimon de CEO van JP Morgan Chase eens was, dat bitcoin een tulpenbol zonder waarde was en zijn klanten geen interesse hadden om in bitcoin te investeren. Hij vergeleek bitcoin met een witwasoperatie. Nu plotseling heeft hij besloten om toch in die ‘waardeloze tulpenbollen’ te investeren. Dat kan de stoot worden waarmee deze geldvervanger een wereldrol gaat vervullen. Bitcoin is ontworpen om huidig geld te vervangen en een nieuwe wereldreservemunt te worden. Bepleiters ervan zien het als een instrument voor financiële vrijheid. Het functioneert binnen een wereldwijd, open en toestemmingloos monetair netwerk. Het garandeert eigendomsrecht vanwege immuniteit tegen controle van natiestaten of bedrijfsgiganten.
G

eld wordt gebruikt als opslagmiddel van waarde, als ruilmiddel, en als rekeneenheid. Daarnaast ook als een minder vaak genoemd middel voor overheidscontrole. Wat waardeopslag betreft functioneert bitcoin beter dan ons huidige fiat geldsysteem. Fiat geld wordt uit het niets bijgedrukt door centrale banken, waardoor het vanwege afnemende schaarste in waarde daalt. Bitcoin daarentegen behoudt de eigenschap van schaarste, want het bitcoin protocol schrijft voor dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoin zullen zijn. Het beschermt dus tegen inflatie.

Bitcoin als ruilmiddel is nog controversieel onder meer vanwege de vierde eigenschap van geld, als middel voor controle. Centrale banken controleren munteenheden, en verzetten zich tegen een scheiding tussen geld en staat, wat een vervanging van fiat geld door bitcoin teweeg zou brengen. Met de functie van bitcoin als waardeopslag middel hebben overheden minder moeite. Zoals ons wordt toegestaan om goud of vastgoed te bezitten, blijkt dat dit tot nu toe ook geldt voor bezit van bitcoin.

In de veertien jaar dat bitcoin bestaat zijn investeerders voor drie dingen bang geweest. Dat bitcoin zou kunnen worden gehackt, gekopieerd of verboden. Maar de muur van cryptografische energie welke het bitcoin netwerk beschermt is al die tijd sterk genoeg gebleken om aanvallen van hackers te weerstaan. Meer dan 12000 pogingen om betere versies van de bitcoin munt te scheppen hebben we al achter de rug. Deze ‘altcoins’ hebben allemaal in die verbetering gefaald. Gary Gensler de baas van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft verklaard dat bitcoin hier is om te blijven, en gezien mag worden als een commodity vergelijkbaar met goud. De SEC is de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten, vergelijkbaar met de AFM in  Nederland. Een bitcoin spot ETF is een beleggingsinstrument, waarbij een fondsbeheerder fysieke bitcoin koopt om de waarde van het fonds te dekken. Naar verwachting zal de SEC de BlackRock aanvraag voor een bitcoin spot ETF op den duur goedkeuren. In de ogen van Wall Street wordt bitcoin hierdoor van een ‘waardeloze tulpenbol’ gepromoveerd naar een door de Amerikaanse overheid erkende ‘asset class’.

Tot nu toe waren het voornamelijk particuliere investeerders, die bitcoin kochten. Institutionele investeerders zoals pensioenfondsen zijn niet in staat rechtstreeks in bitcoin te beleggen, omdat hun handvesten dit niet toestaan. Ze mogen echter wel via een ETF in bitcoin beleggen. Dus goedkeuring van een bitcoin spot ETF is een belangrijke mijlpaal voor bitcoin. Het opent niet alleen de sluispoorten voor miljarden en zelfs biljoenen aan institutioneel geld dat zo bitcoin kan binnenstromen, maar verschaft ook de voor institutionele investeerders benodigde duidelijkheid omtrent de bitcoin regelgeving.

70 BlackRock maakt draai waardoor bitcoin een grote kans krijgt min

De voornaamste reden waarom mensen in het Westen bitcoins verzamelen is om zich te wapenen tegen inflatie. Als waardeopslag middel functioneert fiat geld een stuk minder, wat men kan aflezen uit het feit dat de Amerikaanse dollar in de afgelopen honderd jaar 94,39 procent van haar koopkracht heeft verloren. Dat betekent dat je nu $ 17,84 dollar moet betalen voor iets dat je in 1923 nog voor slechts $ 1,- kon kopen. Om de koopkracht van hun vermogen te behouden, kiest men ervoor om geld op te slaan in schaarse zaken, die centrale banken niet kunnen vermeerderen, zoals goud, vastgoed, land en kunst. Deze ‘asset classes’ zijn echter allen gecentraliseerd en eigendomsrechten erover kunnen door de overheid eenvoudig worden ingeperkt en zelfs afgenomen. In de vorige eeuw is particulier goud door Amerika, Groot-Brittannië en Australië in beslag genomen. Bitcoin is decentraal en wordt in eigen beheer bewaard, waardoor het niet door de staat kan worden geconfisqueerd. Bitcoin heeft geen CEO die kan worden geïntimideerd of een hoofdkantoor dat kan worden gesloten.

Omdat goud relatief schaars is werd het historisch gezien als het beste waardeopslag middel. Maar iedere halve eeuw ziet een verdubbeling van de goudvoorraad, en deze toename zal sneller gaan naarmate technologische innovatie het delven van goud eenvoudiger maakt. Bitcoin is superieur aan goud als waardeopslag middel omdat met de ontdekking van bitcoin absolute schaarste is gecreëerd. In het bitcoin protocol is namelijk onveranderbaar geprogrammeerd dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zullen zijn. Transacties met bitcoin worden geregistreerd op het publieke grootboek van bitcoin – de blockchain. Vertrouwen op een derde partij komt er niet bij kijken.

Goud heeft een belangrijk nadeel dat het niet eenvoudig deelbaar is, en men er dus moeilijk mee kan betalen. Bitcoin is nog erg volatiel en laat schommelingen in waarde zien, waardoor het nog niet erg geschikt is als ruilmiddel. Maar de volatiliteit van bitcoin zal afnemen naarmate het bitcoin netwerk groeit en de liquiditeit toeneemt. Het is nu al van belang als ruilmiddel voor landen die niet dezelfde financiële privileges genieten welke in het Westen gangbaar zijn. Voor de 1,4 miljard mensen op de wereld die niet beschikken over een bankrekening is bitcoin al wel een aantrekkelijk ruilmiddel. Deze mensen hebben meestal wel een mobieltje. Door daarmee in te pluggen op het bitcoin netwerk kunnen ze eenvoudig sparen en financiële transacties ondernemen. In landen als Turkije, Zimbabwe, Libanon en Argentinië, die lijden onder de verwoestende gevolgen van hyperinflatie, is bitcoin een reddingsboot waarmee burgers hun vermogen kunnen beschermen.

Als controlemiddel is er vooralsnog alleen sprake van theoretische speculatie over toekomstige pogingen van overheden. Tot nog toe hebben deze niet geprobeerd om het gebruik van bitcoin tegen te gaan. Het wordt gezien als een uitstekend middel om repressieve regimes te weerstaan. Omdat bitcoin een peer to peer netwerk is, kan de overheid op geen enkele manier een transactie tussen 2 individuen blokkeren.

Je leest een gratis artikel uit Gezond Verstand #70

In dit nummer onder meer:

Verplichte censuur met Digital Services Act
Woke-wetgeving in de VS en EU
Amerikaanse bemoeienis in Oekraïne
Autopsies bewijzen dood door coronaprik
NAVO-top in Litouwen teleurstelling voor Zelensky
Nucleaire onderzeeërs tegen China

In de transitie van een unipolaire wereld naar een multipolaire wereld, waar de dollar haar rol als reservemunt langzaam verliest, maakt bitcoin kans op termijn de nieuwe wereld reservemunt te worden. Momenteel bedraagt de waarde van het bitcoin netwerk $ 595 miljard, wat natuurlijk nog veel te klein is om deze rol te vervullen. De BRICS-landen hebben plannen om een gemeenschappelijke munt ondersteund door onder meer goud en zeldzame metalen uit te geven. Daarbij stuiten ze op een aantal problemen welke inherent zijn aan de beperkingen van goud. Er is namelijk geen sluitende manier, waarop de deelnemende landen elkaar kunnen vertrouwen, dat het goud ook daadwerkelijk ergens is opgeslagen. Welk land het goud gaat beheren, wie de audit van het goud doet, en nog andere zaken die wederzijds vertrouwen moeten vergroten wachten nog op een oplossing.

Wanneer de mate waarin de geldvoorraad van een nieuwe BRICS-munt wordt verruimd en de onderliggende goudvoorraad voorbij groeit, dreigt het gevaar dat het goud anker weer wordt losgelaten en we weer terugkomen bij het inflatie gevaar van het fiat geldsysteem. Bitcoin heeft deze problemen niet. Het ondersteunt zichzelf. De onderliggende waarde van bitcoin bestaat uit de energie, die benodigd is om het te creëren, en haar schaarste vanwege de limiet van 21 miljoen bitcoins. Iedere transactie kan geverifieerd worden op het grootboek van bitcoin. Er hoeft niet vertrouwd de worden op een derde partij. Dit maakt het mogelijk dat internationale betalingen onmiddellijk en definitief afgewikkeld kunnen worden. Ook in dit opzicht is het overduidelijk superieur aan goud. Goud verschepen is duur en tijdrovend en dus ongeschikt voor onmiddellijke afwikkeling van handelstransacties. Een groeiend aantal pleitbezorgers zien daarom dat de weg vrij is voor bitcoin om het dominante monetaire netwerk in de wereld te gaan worden. Daarvoor moeten na Wall Street ook wel verscheidene natiestaten een draai van 180 graden maken, zoals BlackRock heeft gedaan. Inmiddels groeit het bitcoin netwerk onverstoorbaar verder en worden er iedere 10 minuten weer 6 nieuwe bitcoins gemined.

– einde artikel –

Altijd op de hoogte van het werkelijke nieuws?
Word dan abonnee van Gezond Verstand

Je las een artikel uit Gezond Verstand nummer 70

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.