Scroll Top

De VS en Soros hopen de regering Modi omver te werpen (William Engdahl)

69 De VS en Soros hopen de regering Modi omver te werpen

De VS en Soros hopen de regering Modi omver te werpen (William Engdahl)

William Engdahl

In de afgelopen jaren is de premier van India, Narendra Modi, – die bezig is met een delicate evenwichtsoefening tussen een alliantie met zowel Rusland als met het Westen – te midden van de sancties naar voren gekomen als een vitale handelspartner van Rusland. Ondanks herhaalde pogingen van de Biden-regering en Britse functionarissen heeft Modi geweigerd mee te doen aan sancties tegen de Russische handel, vooral de oliehandel. Een reeks gebeurtenissen, op verdachte momenten en met verdachte mikpunten, doen nu vermoeden dat er de komende maanden een Anglo-Amerikaanse destabilisatie zal worden gelanceerd om de regering Modi omver te werpen. India is een onmisbare bondgenoot van Rusland geworden, onder meer door deelname aan de zogenaamde BRICS-landengroep.

India en Modi
India onder premier Narendra Modi heeft herhaaldelijk geweigerd om – samen met Washington – de acties van Rusland in Oekraïne te veroordelen. Het heeft Amerikaanse sancties tegen Russische olie-aankopen getrotseerd, ondanks het herhaaldelijk dreigen van Amerika met consequenties. India is niet alleen een mede-BRICS lid, maar ook een belangrijke koper van Russisch defensiematerieel.

India staat aan de vooravond van de nationale verkiezingen in het voorjaar van 2024 en belangrijke regionale verkiezingen dit jaar, die Modi’s toekomst zullen bepalen.
In januari werd een duidelijke Anglo-Amerikaanse aanval gelanceerd op Modi en zijn belangrijkste geldschieter, Gautam Adani. Een schimmige financiële firma uit Wall Street, Hindenburg Research, zou zogenaamd ‘forensisch financieel onderzoek’ doen naar corruptie of fraude bij beursgenoteerde bedrijven, waarmee het vervolgens een bedrijf ‘short’ verkoopt nadat hun onderzoek wordt gepubliceerd. Het mysterieuze bedrijf ontstond in 2017 en wordt ervan verdacht relaties te hebben met de Amerikaanse inlichtingendienst (CIA).

In januari richtte Hindenburg zijn pijlen op Gautam Adani, miljardair en hoofd van de Adani Group en destijds naar verluidt de rijkste man van Azië. De Adani Group is het op één na grootste businessconglomeraat in India. Gautam Adani is tegelijk ook de belangrijkste geldschieter van Modi. Beiden zijn afkomstig uit hetzelfde deel van India, Gujarat, en langdurige vrienden. Adani’s fortuin is vermenigvuldigd sinds Modi premier werd, vaak middels ondernemingen die verband houden met Modi’s economische agenda. Sinds het Hindenburgrapport van 24 januari hebben de Adani Group bedrijven meer dan 120 miljard dollar aan marktwaarde verloren.

De details van de Hindenburg-poging om in het afgelegen India een bedrijf in diskrediet te brengen en de voorraden te verkleinen, waarbij duidelijk kapitalen werden uitgegeven om alles te documenteren, suggereert dat Hindenburg goed geïnformeerde klokkenluiders of inlichtingenbronnen heeft die hen helpen te mikken op een kwetsbare groep die nauwe relaties heeft met Modi. In dezelfde maand dat de verdacht getimede Hindenburg-onthulling over Adani verscheen, bracht de door de Britse regering gecontroleerde BBC in januari 2023 een tv-documentaire uit over Modi’s rol twee decennia geleden bij religieuze rellen in Gujarat, toen hij daar gouverneur was.

69 De VS en Soros hopen de regering Modi omver te werpen

India-Rusland relaties
India weigert zich aan te sluiten bij de NAVO-sancties tegen Rusland en zoals het sinds het tijdperk van de Koude Oorlog altijd al heeft gedaan, handhaaft het een strikt beginsel van neutraliteit. Modi heeft geprofiteerd van de beschikbaarheid van Russische ruwe olie die de VS en de EU niet meer willen afnemen. Rusland heeft Irak en Saoedi-Arabië ingehaald en is nu de grootste leverancier van ruwe olie aan India. In december kocht India dagelijks 1,2 miljoen vaten ruwe olie uit Rusland – maar liefst 33 keer meer dan in het jaar daarvoor. Ironisch genoeg wordt een deel van die Russische olie in India geraffineerd en geëxporteerd naar de EU, die het gebruik van Russische olie juist heeft verboden. Volgens energieanalisten “koopt India recordhoeveelheden sterk afgeprijsde Russische ruwe olie in, laat zijn raffinaderijen boven capaciteit draaien, profiteert van het economische voordeel en exporteert het vervolgens in de vorm van benzine en diesel naar Europa.”

Vóór het begin van de Oekraïne-oorlog bestond slechts 1 procent van de door India aangekochte olie uit Russische ruwe olie. Dat cijfer steeg in januari tot 28 procent. Wanneer we de invoer van Russische meststoffen, zonnebloemolie en andere producten daaraan toevoegen, is de invoer van India uit Rusland in acht maanden, tot november 2022, met meer dan 400% gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Wanneer het gaat om het maken van enorme winsten door het kopen van sterk afgeprijsde Russische olie, moet men weten dat India’s naar marktwaarde grootste bedrijf, Reliance Industries Ltd., een vooraanstaande koper in de privé-sector van Russische ruwe olie is geweest. Reliance, eigenaar van ’s werelds grootste raffinaderij in Jamnagar, haalde in mei vorig jaar 27 procent van zijn olie uit Rusland, tegenover slechts 5 procent vóór april. Die hoeveelheid is sindsdien waarschijnlijk nog gestegen. Dit is opmerkelijk, aangezien de voorzitter van Reliance, Mukesh Ambani, in het bestuur zit van het Davos World Economic Forum. Het WEF is een belangrijke drijfveer achter het beëindigen van de ruwe olie- en gasimport uit Rusland voor de ‘Groene Agenda 2030’ van de VN. Een ideologie is aardig, maar het maken van enorme winsten is blijkbaar aardiger.

Je leest een gratis artikel uit Gezond Verstand #69

In dit nummer onder meer:

Nieuwe technocratische totalitaire normaal
Harari wil met AI bijbel herschrijven
Duitsland, Frankrijk onder Amerikaanse duim
Geheimgehouden coronaprik-gevaren door EMA
De Duitse partij AFD rukt op

George Soros betreedt het podium
Nog meer bewijslast voor het vermoeden dat Washington en Londen regimeverandering nastreven in India, vormt de onheilspellende verklaring van George Soros, op 17 februari tijdens de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München, dat Modi’s dagen in feite geteld zijn. De 92-jarige Soros verklaarde: “India is een interessant geval. Het is een democratie, maar haar leider Narendra Modi is geen democraat.” Een uitspraak die doet denken aan het gezegde: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Soros preciseerde zijn aanklacht tegen de Indiase leider alsvolgt: “Modi onderhoudt nauwe relaties met zowel open als gesloten samenlevingen. India is lid van de Quad (Quadrilateral Security Dialogue, oftewel vierzijdige veiligheidsdialoog, waartoe ook Australië, de VS en Japan behoren) maar het koopt veel Russische olie in met forse kortingen en verdient er veel geld mee…”

Soros is betrokken geweest bij alle kleurenrevoluties sinds de jaren tachtig; in Joegoslavië, Oekraïne, tijdens de verkrachting van Rusland door Jeltsin in de jaren negentig, in Iran, tegen Orban’s Hongarije en talloze andere landen die zich niet hielden aan de zgn. vrije markt ‘democratie’-agenda van Washington.

Soros suggereerde sterk dat de onthulling van Hindenburg Research over Modi’s bondgenoot Adani niet als toeval kan worden gezien, met de woorden: “Modi en zakenmagnaat Adani zijn nauwe bondgenoten; hun lot is met elkaar verweven… Adani wordt beschuldigd van aandelenmanipulatie en zijn aandelen stortten als een kaartenhuis in elkaar. Modi zwijgt over het onderwerp, maar hij zal vragen van buitenlandse investeerders en in het parlement moeten beantwoorden. Dit zal de wurggreep van Modi op de federale regering van India aanzienlijk verzwakken en de deur openen om aan te kunnen dringen op broodnodige institutionele hervormingen […] Misschien ben ik naïef, maar ik verwacht een democratische heropleving in India.”

“Democratische heropleving” uit de mond van Soros betekent een verandering van regime naar iemand die meer openstaat voor de globalistische agenda van de VS. Miljardair hedgefondsspeculant George Soros wordt van veel dingen beschuldigd, maar nooit van naïviteit. Men mag verwachten dat de komende maanden een massale escalatie zal plaatsvinden van westerse ‘gemene streek operaties’ in de vorm van pogingen Modi omver te werpen, en de BRICS-groep van landen die zich verzetten tegen de dictaten van de globalisten van Washington en Davos te verzwakken.

– einde artikel –

Altijd op de hoogte van het werkelijke nieuws?
Word dan abonnee van Gezond Verstand

Je las een artikel uit Gezond Verstand nummer 69

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.