Scroll Top

Waarom niet wordt stilgestaan bij misdadige krankzinnigheid

GV doe mee (1)

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

Waarom niet wordt stilgestaan bij misdadige krankzinnigheid

Karel van Wolferen

We leven in een dwaze wereld, een krankzinnige wereld. U heeft dat vaak tegen elkaar gezegd, maar dat weerhoudt u er niet van om meteen daarna over te gaan tot de dingen van de dag. Totdat u in Gezond Verstand gaat bladeren en bijvoorbeeld in dit nummer leest dat onze voormalige premier Rutte Oekraïne zo gauw mogelijk bij de NAVO wil inlijven, ook al kan dat volgens de eigen NAVO-regels niet voor een land in oorlog. Maar alle NAVO-lidstaten moeten volgens diezelfde regels het als hun plicht zien om Oekraïne als lidstaat in die oorlog met Rusland bij te staan. Waarop Vladimir Poetin al heeft gereageerd met de boodschap dat landen die deze plicht serieus gaan nemen, moeten rekenen op Russische defensiemaatregelen tot aan het gebruik van kernwapens toe. Als u de video hebt beluisterd waarop Jens Stoltenberg de NAVO-scepter overdroeg aan Mark Rutte, dan heeft u gehoord hoe de aanwezigen van gedachten wisselden over de gefantaseerde werkelijkheid waarin zij vertoeven.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Even voor die scepteroverdracht, op 26 september, was de militaire vliegbasis Starokonstantinov in West-Oekraïne door Russische hypersonische Kinzjal-raketten vernield. Het is de thuisbasis van de F-16’s die de Nederlandse regering aan Oekraïne heeft geschonken. Omdat deze gevechtsvliegtuigen kernbommen kunnen afwerpen, had Rusland eerder al verklaard dat ze op afstand zouden worden vernietigd. We mogen ervan uitgaan dat Rusland niet voor de grap hypersonische Kinzjal-raketten op Starokonstantinov heeft afgevuurd.

Wat gaat er eigenlijk om in de hoofden van Rutte, Stoltenberg en onze minister van Defensie Brekelmans? We proberen een dergelijke vraag in Gezond Verstand-artikelen al een poos te beantwoorden. Niet naar volle tevredenheid, dus we moeten hem blijven stellen. Zoals ook de vraag wat er in de hoofden van de meer oplettende artsen en verpleegkundigen omgaat wanneer zij geconfronteerd worden met bewijzen in duizenden studies en rapporten over het levensbedreigende spul dat in een deel van de partijen flacons zit en dat frauduleus door overheidsinstanties als Covid-19-vaccin aan ons wordt opgedrongen.

Of wat er in de hoofden omgaat van honderden of duizenden functionarissen die intussen betrokken zijn geraakt bij het gigantische gevecht tegen het gevaar van de menselijke CO2-uitstoot die onze planeet binnen een beperkt aantal jaren tot een onbewoonbaar hemellichaam zal omtoveren, ook al hebben degenen die de functie van CO2 in de natuur hebben bestudeerd ons op het hart gedrukt dat hoe meer van dat gas in de atmosfeer zit, hoe beter het is voor bloemen- en bomengroei. Aan nieuws over het terugdringen van dit veronderstelde gif is niet te ontkomen. In de auto hoor ik een minutenlang relaas over hoeveel we het nog moeten terugdringen om het doel van nul uitstoot te bereiken.

Op 1 januari volgend jaar zal er in zestien Nederlandse steden een zero-emissiezone ingaan, later gevolgd door nog eens vijftien gemeenten. De computermodellen zeggen dat in 2050 een punt zal zijn bereikt waarop geen voertuig die gevaarlijke uitstoot nog zal produceren. Gelukkig voor de bloemen en bomen maakt het allemaal niets uit, want de natuur blijft die CO2 gewoon nog wel in veel hogere mate produceren, zoals het al millennia heeft gedaan.

U kunt zich de ergernis voorstellen van een overheid die de natuur geen belasting kan opleggen, maar Brussel en de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) kunnen dat wel voor bedrijven middels ‘emissierechten’. Daarin is intussen al een behoorlijk handeltje ontstaan: je kan ze met elkaar uitwisselen, ruilen en verkopen. De jaarlijkse veilingen van de CO2-emissierechten hebben in Europa sinds 2013 al meer dan € 175 miljard opgebracht, door middel van een ingewikkeld extra systeem dat is toegevoegd aan de boekhouding van bedrijfsreuzen zowel als ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Krankzinnig of niet, degenen die de scepter over de wereld zwaaien gaan er onverdroten mee door. Echter nu nog voornamelijk alleen in de westerse wereld, want de oorspronkelijke poging tot vestiging van een wereldtirannie is mislukt vanwege dwarsliggers buiten de westerse invloedsfeer. De meest recente krampachtige poging van de VN-top om deze mislukking alsnog ongedaan te maken, waarover u ook op een van de volgende pagina’s kunt lezen, heeft alleen maar een prullenmandresolutie opgeleverd.

Het is allemaal met elkaar verbonden. Ook het woke element en de zogenaamde duurzame doelstellingen van VN–aanhangsels. Er bestaat een pasklare uitleg voor aanvaarding van dit deel van de krankzinnigheid, verwoord in de term ‘nuttige idioten’ (oorspronkelijk: useful idiots). Historisch gezien verwees dit naar een naïeve of onwetende bondgenoot van een politieke beweging, vooral het communisme. De uitdrukking nuttige idioot wordt vaak toegeschreven aan Lenin. Ook al bestaat er geen bewijs dat hij de term zelf gebruikte, het is wel toepasselijk want in het verleden beschreef het mensen die het communistische gedachtegoed niet deelden, maar wel handelden op een manier die gunstig was voor de Sovjet-Unie.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Het Gezond Verstand Cartoonboek

Het cartoonboek bevat een bonte verzameling van de beste, scherpste, mooiste en meest treffende cartoons uit Gezond Verstand.

Je maakt kennis met de cartoonisten, die je vervolgens meenemen in het creatieproces en stap voor stap laten zien hoe de cartoons tot stand komen. Waar komen de ideeën en inspiratie vandaan? Welke materialen gebruiken ze en wat vinden ze het mooiste en moeilijkste aan hun vak?

Normaal €42,50 voor abonnees €39,50

Heel veel mensen kunnen we onderbrengen in deze categorie. Zij kunnen zich best verenigen met wat de duurzame doelstellingen officieel behelzen. Niemand kan tegen het uitwissen van armoede zijn, of tegen het nastreven van gelijke rechten voor iedereen, of welk ander van de goede doelen dan ook. Maar ze zijn useful idiots omdat ze er nooit bij stilstaan dat de etikettering van die doelen niet de perfide lading dekt van de werkelijke bedoelingen die erachter schuilgaan.

Bij de artsen en medisch specialisten is het antwoord op de vraag wat hen beweegt bij het negeren van de werkelijkheid ingewikkelder. Velen, misschien de meesten, zijn bang voor verlies van hun reputatie onder vakgenoten of zelfs verlies van hun praktijk. De voorgeschreven werkelijkheid op hun vakgebied tolereert geen openlijk geuite twijfel. In het geval van bijvoorbeeld de statistische analyses met betrekking tot ‘oversterfte’, speelt ook mee wat ik eerder ‘schijtlaarzigheid’ heb genoemd. In dat verband hoort u het bezigen van bijvoeglijke naamwoorden als ‘waarschijnlijk’ of ‘misschien’. Deze medici menen onterecht dat zij een deel van de goegemeente met een kwart van de waarheid over de streep kunnen trekken, en dat ze daarmee niet bang hoeven te zijn voor hun reputatie onder vakgenoten.

Maar er is nog iets anders dat bij specialisten komt kijken. Ze vertoeven in hokjes. Zij zijn niet gewend om over de schutting van hun vakgebied naar gerelateerde kennis in aangrenzende vakgebieden te kijken. Zij geven meestal geen blijk van elementair besef dat alles wat ik op deze pagina bespreek, en al die zaken die wij nu al vier jaar lang in Gezond Verstand-artikelen hebben doorgelicht, met elkaar verband houden. Dat het gaat om een grootse machtsuitoefening. Om een machtsgreep.

Dat brengt mij tot weer een andere uitleg over het feit dat vakmensen en vooral hoogopgeleide functionarissen de bewijzen die voor hun ogen voor het oprapen liggen, weigeren te accepteren. Daarbij gebruik ik een metafoor afkomstig van een van de voor mij meest inspirerende auteurs, Arthur Koestler. Bij verschillende onderwerpen waarover hij op een onnavolgbare, diepgaande manier schreef, gebruikte hij de metafoor van twee niveaus van bewustzijn: een tragische laag en een triviale laag. U herkent het misschien uit eigen ervaring: bij rouwverwerking over het verlies van een persoon na aan uw hart bevindt u zich op een tragisch niveau van bewustzijn. Daar houden wij het niet al te lang uit, en we ondergaan een natuurlijke drang om af te dalen naar het triviale niveau van alledag.

Passen wij Koestlers metafoor toe op wat wij sinds de afgelopen vier jaar meemaken en op de weigering om in te zien wat we meemaken, dan lijkt het veel daarvan te verklaren. De macht der gewoonte, de greep van conventioneel leven, houdt ons vast op het triviale niveau. Je kan het zien als een kooi die ons gevangen houdt, maar tegelijkertijd is het een voorwaarde voor emotionele en intellectuele stabiliteit.

Een voorbeeld in Nederland van hoe het een reageert op het ander kunnen we vaak zien in de video’s van wat er in de Tweede Kamer plaatsvindt. Wanneer Gideon van Meijeren, Pepijn van Houwelingen of Thierry Baudet even een tipje van de sluier oplichten over wat het land werkelijk wordt aangedaan, dan produceren hun collega’s een golf van bijna tastbare afschuw. Het tragische vlak is een no-gogebied. Doe maar gewoon, en houd het bij de dikte van fietsbanden die al of niet een beschermende helm vereisen.

We maken een poging mee van multi-multi-miljardairs en clandestien opererende ‘veiligheids’diensten om de allergrootste misdaad aller tijden te verwezenlijken, zoals we vaak op deze pagina’s hebben gezegd. Maar dat kan toch niet waar zijn! Juist voor de nu levende generaties! Ik neem aan dat ook trouwe lezers van Gezond Verstand op verjaardagen hun mond erover houden. Familieverjaardagen kunnen uitsluitend plaatsvinden op het triviale vlak van gezelligheid.

Onze schrijvers en ik hebben in verscheidene artikelen herhaald dat de werkelijkheid van wat ons is overkomen, ons voorstellingsvermogen te boven gaat. Ik heb vaak gedacht hoe Koestler zou hebben gereageerd op de afgelopen vier jaar: het verbod op openbaar vertoon van integriteit, de verdwenen publieke ruimte, de werkelijkheid omruilen voor een verzonnen werkelijkheid op een schaal die Koestler ondanks zijn ervaringen in de Sovjet-Unie en de Spaanse Burgeroorlog zich nauwelijks zou hebben kunnen voorstellen. Samen met Orwell wordt hij gerekend tot de grootste ontzenuwers van de toenmalige Sovjet- en Spaanse propaganda. Zij konden de fantasieën van toen voor een breed publiek aan de kaak stellen. Orwells en Koestlers boeken werden gepubliceerd door prestigieuze uitgevers, lagen in boekwinkeletalages en werden uitgebreid becommentarieerd in Britse en Amerikaanse kranten en tijdschriften.

Vandaag zouden zij in Duitsland en Engeland de kans lopen om een rechtszaak aan hun broek te krijgen, en door een gekaapt verenigd Europa te worden beschuldigd van de verspreiding van haat en gevaarlijk nepnieuws.

Sta nog even stil bij wat onze huidige situatie nog meer aan drama heeft geschapen. Een gefantaseerde wereldwijde pandemie en een gefantaseerde klimaatcrisis die met hun gezamenlijke inzet om de nek om te draaien van het midden- en kleinbedrijf, de middenstand geleidelijk elimineert. Een gezondheidssituatie waarover een duivelse farmamacht de baas is geworden, die immuunsystemen ondermijnt, bloedtransfusies potentieel gevaarlijk maakt, en vruchtbaarheid van meisjes en vrouwen heeft aangetast.

Nogmaals, het tart ons voorstellingsvermogen, waardoor we verleid worden ons over te geven aan de kracht die ons deponeert op het niveau van alledaagsheid waar we het met z’n allen kunnen bagatelliseren.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.