Scroll Top

Veelbelovende plannen van Chinese en Afrikaanse leiders

GV doe mee (1)
Veelbelovende plannen van Chinese en Afrikaanse leiders

Karel van Wolferen

Tussen 4 en 6 september jl. kwamen in Beijing Amerikaanse staatshoofden, ministers van Buitenlandse Zaken, journalisten en nog wat mensen met een prominente rol in de maatschappij samen met hun Chinese tegenhangers, voor besprekingen van bestaande samenwerkingsprogramma’s en het ontplooien van nieuwe initiatieven. Dit gebeurde in het kader van de Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC).
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Deze organisatie, die in 2000 werd gevormd, beoogt economische en ontwikkelingssamenwerking tussen de Afrikaanse Unie-lidstaten en China en heeft sindsdien geleid tot een concrete vooruitgang ter waarde van honderden miljoenen dollars binnen elke geopolitieke regio. Afrika heeft een grote behoefte aan alternatieve handel en infrastructurele partners die het continent bekijken vanuit een overeenkomstig perspectief voor het construeren van een postkoloniale samenleving. Het is een versteviging van China’s nauwe betrekkingen met de Afrikaanse staten die dateren uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen verscheidene landen van dit continent zich van hun koloniale relaties trachtten te bevrijden.

Dit keer resulteerde een groot aantal van de bilaterale vergaderingen, waarbij de Chinese president Xi Jinping en Afrikaanse leiders betrokken waren, in beloften van meer dan $ 50 miljard aan investeringen. China zoekt partners voor zijn toekomstgerichte infrastructurele en strategische planning in verband met het Belt & Road Initiative (BRI). De Afrikaanse staten proberen onder gunstige voorwaarden hun bereik te vergroten met betrekking tot handel en investeringen. In deze tijd maakt het continent een heropleving van een Afrikaanse schuldencrisis mee, die van invloed is op Kenia, Nigeria, Zambia en Egypte. Deze landen zijn op zoek naar partners voor ontwikkeling uit China en Rusland.

De meeste Afrikaanse landen zien China als voorbeeld en inspiratie voor armoedebestrijding en maatschappelijke stabiliteit op lange termijn. Op de vergaderingen in Beijing werd beseft dat er alternatieven moeten zijn voor de westerse hegemonie. In dat verband was het opvallend dat het initiatief om de plannen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor een mondiale afspraak over een pandemieverdrag te ondermijnen, afkomstig was van een groep Afrikaanse staten.

Afrika heeft kolossale deposito’s aan bodemschatten, maar de winsten die multinationale ondernemingen genereren hebben de economische ontwikkeling van Afrikaanse landen niet veel geholpen. De website van FOCAC meldt: “Sinds deze organisatie is opgezet hebben Chinese bedrijven Afrikaanse landen geholpen om meer dan 10.000 km spoorwegen te bouwen of te verbeteren, bijna 100.000 km snelwegen aan te leggen, ongeveer 1.000 bruggen te bouwen en bijna 100 havens en 66.000 km stroomoverdracht en distributielijnen te verwezenlijken. Dit alles heeft slagaders van connectiviteit op het Afrikaanse continent gecreëerd.” Volgens een rapport dat vorige week door de Chinese autoriteiten werd vrijgegeven, is China gedurende vijftien opeenvolgende jaren de grootste handelspartner van Afrika geweest en is het aandeel van de Chinees-Afrikaanse handel in het totaal van buitenlandse handel van Afrika gestaag toegenomen.

Infrastructuurprojecten die door de samenwerking tussen China en Afrika tot stand zijn gekomen, zijn over het hele continent verspreid en hebben bijgedragen aan verbetering van de connectiviteit en de sociaal-economische omstandigheden en aan de algehele modernisering van het Afrikaanse continent.

Het is vrij duidelijk dat in Beijing de twee partijen overeenkwamen dat de strategische oriëntatie in Afrika moet worden gericht op de combinatie van het verhogen van de levensstandaard met een steeds onafhankelijker buitenlandbeleid. Het bereiken van deze doelen van grotere samenwerking en verbeterde ontwikkeling hebben de hegemonie van het imperialisme aangevochten en verzwakt.

In zijn toespraak op de FOCAC-top op 5 september benadrukte president Xi Jinping de vooruitgang van de China-Afrika-alliantie, die gedurende de volgende fase in de betrekkingen nog grotere hoogten zou bereiken: “Dankzij bijna zeventig jaar van onvermoeibare inspanningen bij beide partijen is de China-Afrika-relatie nu beter dan ooit tevoren. Met Afrika’s toekomstige groei in gedachten, stel ik voor dat de bilaterale betrekkingen tussen China en alle Afrikaanse landen die diplomatieke banden hebben met China worden verhoogd tot het niveau van strategische betrekkingen, en dat de algemene karakterisering van China-Afrika-betrekkingen wordt verheven tot een China-Afrika-gemeenschap, met een gedeelde toekomst voor het nieuwe tijdperk.”

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.