Scroll Top

Israël speelt nog altijd met vuur

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Israël speelt nog altijd met vuur

Cornelis de Deugd

De indertijd met grote woorden aangekondigde Iraanse vergelding voor de moord op Hamas-onderhandelaar Ismail Haniyeh heeft nog altijd niet plaatsgevonden. Iran heeft kennelijk goede redenen om dat niet nu — of zelfs helemaal niet — te doen. Er spelen voor Iran grotere belangen een rol, die waarschijnlijk niet gebaat zijn bij een escalatie van het conflict met Israël. Iran wil geen oorlog, maar Israël wil dat wel en het is maar zeer de vraag of Iran van zins is om Israël een kans te bieden om, mét Amerikaanse militaire macht, een oorlog tegen hen te beginnen. Bovendien zien belangrijke geopolitieke spelers, zoals Iran en Rusland, maar ook China, Turkije, Syrië en Egypte, gedeelde belangen die groter zijn dan de onderlinge verschillen. De multilaterale samenwerking tussen deze landen om een gezamenlijk eensluidend antwoord te vinden op Israël, is zich nu razendsnel aan het ontwikkelen.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Hoewel het vooralsnog stil blijft rond een Iraanse vergelding, ziet het er naar uit dat de genocide in Gaza gewoon doorgaat. Een minder bekend feit is dat Israël ook regelmatig aanvallen uitvoert op de Westelijke Jordaanoever, ook al heeft Hamas daar geen aanwezigheid van betekenis. Sinds oktober vorig jaar zijn er meer dan zestig luchtaanvallen uitgevoerd en zijn er bijna vijfduizend mensen gearresteerd. Benjamin Netanyahu heeft inmiddels voor de derde keer aangekondigd Zuid-Libanon binnen te willen vallen, maar dat lijkt vooral grootspraak te zijn. Militaire analisten zijn het er veelal over eens dat Israël zo’n oorlog onmogelijk kan winnen. De schermutselingen met Hezbollah leiden nimmer tot escalatie. Israël kan zich, ondanks de grootspraak, feitelijk geen oorlog in Libanon veroorloven en de conflictsituatie met Hezbollah zal zeker niet escaleren zonder groen licht uit Teheran.

Rusland werkt samen met Iran en Syrië

Israël heeft recentelijk wel een heel grote en uitgebreide aanval uitgevoerd op Syrië. Het was een combinatie van ‘conventionele’ raketten en geavanceerde drones, om met name de Syrische luchtverdediging te overweldigen en zodoende zowel de militaire als civiele infrastructuur met groot machtsvertoon te treffen. De Russische militaire aanwezigheid in Syrië beperkt zich tot wapenleveranties en training van militair personeel. De Russen nemen geen deel aan gevechten met de IDF (Israel Defense Forces), om de eenvoudige reden dat dit escalerend zou kunnen uitpakken. Rusland en Iran zitten evident op dezelfde lijn waar het erom gaat Israël geen kans te geven een regionale oorlog te beginnen – ongeacht of dit nu gaat om oorlog via Syrië of tegen Iran. Intussen wordt de samenwerking tussen Rusland en Iran – militair of anderszins – gestaag uitgebreid.

Turkije zoekt toenadering

Turkije is bezig toenadering te zoeken tot zowel Syrië als Egypte, en heeft tegelijk ook het BRICS-lidmaatschap aangevraagd. Dit laatste lijkt te gaan lukken, nu Turkije is uitgenodigd voor de komende BRICS-conferentie in Kazan, Rusland. Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, heeft laten weten dat veiligheidskwesties hoog op de agenda van de BRICS-conferentie staan, hetgeen geloofwaardigheid biedt aan het idee dat Turkije, ondanks het immense leger, geen intentie heeft om te handelen buiten wat multilateraal is afgesproken.

Israël implodeert

De verdeeldheid binnen Israël over de oorlog en de politiek van Netanyahu heeft inmiddels grote hoogten bereikt: groepen staan lijnrecht en onverzoenlijk tegenover elkaar. De oorlog heeft weinig steun en veel kiezers hebben spijt van hun stem op Likud. Hier komt bij dat Netanyahu zijn eerdere plannen voor juridische ‘hervorming’ weer opnieuw naar de Knesset heeft gestuurd. Zijn ‘hervorming’ is vooral bedoeld om hemzelf immuniteit te verschaffen tegen lopende strafrechtelijke aanklachten betreffende politieke corruptie. Ook hierover lopen de gemoederen hoog op; er zijn massale demonstraties en er vindt ongekend politiegeweld plaats. Velen zijn ook gaan zien dat Netanyahu de oorlog niet kán beëindigen, want zodra dat gebeurt stappen zijn ministers op en zal hij strafrechtelijk vervolgd worden voor corruptie. Israël is bezig te imploderen, hetgeen een goede reden kan zijn voor het geduld van Iran, Rusland en Turkije.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.