Scroll Top

Septemberverkiezingen als gevaar voor de Duitse regeringscoalitie

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

Septemberverkiezingen als gevaar voor de Duitse regeringscoalitie

Margreet Booij

De aanstaande verkiezingen in de deelstaten Saksen en Thüringen op 1 september en in Brandenburg op 22 september zouden tot de ondergang kunnen leiden van het Duitse ‘stoplicht-kabinet’ (rood-groen) onder leiding van kanselier Scholz. Deze coalitie is in gevaar gekomen door steeds meer onregelmatigheden die aan het licht komen en uitgaven waar grote vraagtekens bij gezet kunnen worden en vooral niets opleveren. Zo worden voor de exploitatie van windturbines vaste vergoedingen betaald. Voor 2023 kwamen volgens de officiële opgave de kosten hiervan € 11 miljard hoger uit dan de baten. Voor 2024 zal dit resultaat naar schatting zelfs tussen € 19 en € 23 miljard bedragen.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Het zogenaamde ‘Bürgergeld’ (bijstand), in de volksmond onmiddellijk omgedoopt tot ‘Migrantengeld’, kost de staat jaarlijks tussen € 36 en € 42 miljard, met stijgende tendens. Vijf miljoen mensen maken hier gebruik van, waaronder veel immigranten, terwijl vier miljoen gewoon zouden kunnen werken maar de riante uitkering hen daar niet toe aanzet. Alle oppositiepartijen eisen een ommekeer van deze perverse prikkel, maar met name De Groenen zijn hier fel tegen omdat hun kiezerspotentieel tot deze groep behoort.

In het ‘klimaat’ wordt tot 2030 jaarlijks € 28 miljard gepompt, waar dit geld precies naartoe gaat is onbekend. De plannen van de minister van Defensie Pistorius (SPD) om de dienstplicht weer in te voeren, kost de staat, indien dit doorgang zal vinden, voor de hele eerste jaargang € 70 miljard. De asielindustrie kost volgens officiële cijfers € 50 miljard per jaar, maar de werkelijke cijfers zijn hoogstwaarschijnlijk vele malen hoger.

Modeconcern Esprit sluit voor het einde van het jaar alle 56 filialen, Volkswagen reduceert de productie met 25%, en een peiling van Deloitte laat zien dat 69% van alle bedrijven in Duitsland met plannen rondloopt om deels of zelfs geheel te stoppen met ondernemen in Duitsland. Tel daarbij de anderhalf miljoen hoogopgeleide Duitsers op die inmiddels het land definitief de rug hebben toegekeerd.

Desastreuze peilingen

Het is allemaal slechts een greep uit de dramatische Duitse ontwikkelingen. We kunnen het effect terugzien in de peilingen van de drie bovengenoemde deelstaten – voor de regeringspartijen met recht zeer verontrustende cijfers. Alle drie regeringspartijen staan rond of al onder de 5%-kiesdrempel, en zouden in deze deelstaten zomaar geheel van het politieke toneel kunnen worden weggeveegd. Los van de voortdurende interne en publiekelijk uitgedragen ruzies, de genoemde exploderende kosten waar geen inkomsten tegenover staan, het grootste aantal faillissementen in tien jaar, komt daar ook de arrogantie en minachting jegens de burgers bij wat tot steeds meer onvrede leidt. Nog slechts 9% van de bevolking zegt een beetje vertrouwen in de politiek te hebben, en de rest is dat volledig kwijt.

De regeringspartijen zijn volledig in paniek. De oppositiepartijen schieten alle kanten op, en de enige partij die stoïcijns rustig haar koers vervolgt is de AfD (Alternative für Deutschland), wat zich vertaalt in torenhoge cijfers in de peilingen. De AfD bemoeit zich niet met de verwijten over en weer van de anderen, maar terwijl het nog geen enkele dag heeft geregeerd krijgt het ironisch genoeg door de andere partijen overal de schuld van toegewezen. Dat wordt steeds meer omgezet in de meest bizarre maatregelen. In Beieren mogen AfD-ers en aanhangers van de AfD zonder tussenkomst van de rechter worden vervolgd, en uit hun functie worden ontslagen.

Angst voor AfD als enig bindmiddel

Landelijk wordt bij AfD-aanhangers in sommige gevallen de wapenvergunning en hun wapen in beslag genomen, met de rechtvaardiging dat de partij door de veiligheidsdiensten als ‘rechts-extreem’ is aangemerkt, en wapenbezit in dat geval als een risico moet worden opgevat. Nancy Faeser (SPD), de minister van Binnenlandse Zaken, roept de kiezers op elke willekeurige partij te kiezen maar alsjeblieft niet op de AfD te stemmen. Ze geeft hiermee een zodanig brevet van onvermogen af, en straalt zoveel wanhoop uit, dat het aangemerkt zou kunnen worden als de best denkbare reclame voor de AfD. In haar achtervolgingsdrift ging ze nog een stap verder door in juli het rechtse tijdschrift Compact te verbieden, wat een onrechtmatige daad bleek want een minister mag wel een vereniging verbieden maar geen bedrijf en Compact is een bedrijf. Dit eindigde weer in een blamage voor Faeser, want de rechter veegde het verbod van tafel, wat haar in heel Europa uit rechtse hoek hoon opleverde en een forse schadeclaim in de maak van Compact.

Christian Lindner (FDP) heeft bijna drie jaar geleden slechts één ding voor ogen gehad: koste wat kost regeren, en dat is hem gelukt door zijn ziel aan de duivel te verkopen en met de beide linkse partijen SPD en De Groenen in zee te gaan. Sindsdien maakt het niet uit wat hij doet, in de peilingen blijft zijn partij landelijk en regionaal niets voorstellen. Zijn partijgenote Agnes Strack-Zimmermann maakt het niet bepaald rooskleuriger want zij is zo’n fervent voorstander van het in standhouden van de oorlog in Oekraïne, dat ze bij optredens mensen die hier heel anders over denken, zeer bot en luid de mond snoert. We kunnen concluderen dat de FDP in september geen enkele rol van betekenis zal gaan spelen. De Groenen zijn met een soortgelijke koers bezig. Zij bejubelen het voorstel van de landelijke voorzitter van de politievakbond Jochen Kopelke om mensen op te roepen hun vlindermessen in te leveren in ruil voor een jaarabonnement voor de streamingsdienst Netflix.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Gezond Verstand "nieuwe stijl"

Met de 5e jaargang die voor de deur staat, steken we Gezond Verstand in een nieuw jasje!

Ontdek Gezond Verstand “nieuwe stijl”

  • Iedere uitgave vier pagina’s méér Gezond Verstand
  • Méér ruimte, grotere letters: gemakkelijker te lezen
  • Méér ruimte voor de cartoons, tussenkopjes en streamers
  • Méér variatie in de opmaak
  • Gedrukt op steviger papier
GV nieuw 2
GV nieuw 3
GV nieuw 1

Wil je alvast voorproeven?
Download dan de gratis zomerbundel met de 12 meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar + 12 gloednieuwe gratis artikelen.

Ben je nog geen abonnee?
Dan kun je hier de nieuwste uitgave bestellen.

Dit voorstel valt niet goed bij de Duitsers want zij zijn niet degenen die meningsverschillen doorgaans met messen beslechten. Robert Habeck (De Groenen), minister van Economische Zaken, zegt ironisch genoeg dat de regering veel meer zou hebben bereikt als de burger eens meer belasting zou gaan betalen. Hij heeft meerdere keren gezegd voorstander te zijn van het Chinese model waarbij verkiezingen worden afgeschaft en de regering beslissingen neemt zonder voor alles op toestemming van het parlement te hoeven wachten. In de peilingen staan zij op dezelfde lijn als de FDP.

Bij de SPD is Scholz als kanselier volledig onzichtbaar en alles wat hij vertelt blijkt al heel snel gebaseerd te zijn op grove leugens, zoals de immigratiecijfers die, in tegenstelling tot wat hij beweert, alleen maar stijgen. Ook voorzitter Saskia Esken doet er alles aan om de burgers van zich te vervreemden. Zij scheldt samen met partijgenoten voortdurend de AfD uit als nazi’s. Niet alleen in het parlement maar zelfs open en bloot op de Oostenrijkse televisie. Eigen ideeën en visie heeft de SPD niet en het ontbreken van visie door het wijzen naar anderen begint met dramatische peilingen op te vallen. Met al het geruzie en gekibbel schijnt de regering niet te beseffen dat de burger het water tot aan de lippen staat en daden wil zien. Friedrich Merz, partijleider van de CDU, maakt de stoelendans compleet door te blijven dreigen partijgenoten op staande voet te zullen ontslaan als zij het wagen met de AfD samen te werken. Dat is lachwekkend want het gebeurt in de deelstaten en gemeentes allang. Het toont dat ook deze partij niet weet hoe met de hoge peilingen van de AfD om te gaan. In zijn wanhoop ziet Merz als laatste redmiddel om de AfD te isoleren, een mogelijke samenwerking met Sahra Wagenknecht. Zij stapte begin dit jaar uit Die Linke en begon haar eigen partij BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht), maar ze is nog steeds een communiste.

De AfD en Die Linke worden beide weggezet als ‘extreem’ waar als het aan de andere partijen ligt, niemand mee samen zou mogen werken, en beide partijen vechten ieder aan hun eigen zijde tegen dit fantoom. De Duitsers vragen zich allang niet meer af waar de regering mee bezig is en waar hun belastinggeld naartoe gaat, maar vragen slechts “wanneer stopt dit?” De Duitse burgers wensen momenteel vooral betaalbaar levensonderhoud, een einde aan de ongebreidelde stroom immigranten en een einde aan de oorlog in Oekraïne. Geld voor nog meer wapens naar Oekraïne is er sowieso niet want Duitsland is nagenoeg failliet. Bijna 40% van de kiezers is nog zwevend, dus wordt het in september ongemeen spannend. Het gaat in totaal om de slechts 7,5 miljoen inwoners van deze drie deelstaten, maar die bepalen of er na 22 september nog een landelijke regering bestaat of dat er nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden.

 

Wat vertel ik mijn medemens?

  1. Bürgergeld’ (bijstand) zet vier miljoen mensen die wel kunnen werken hier niet toe aan vanwege de riante uitkering.
  2. Het Duitse kabinet onder leiding van Scholz dreigt te gaan verliezen door interne ruzies en exploderende kosten waar geen inkomsten tegenover staan.
  3. Nog slechts 9% van de bevolking zegt een beetje vertrouwen in de politiek te hebben.
  4. De AfD en Die Linke worden beide weggezet als ‘extreem’ waar niemand mee samen zou mogen werken.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.