Scroll Top

Defensieminister Brekelmans, product van het Rutte-cynisme

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

Defensieminister Brekelmans, product van het Rutte-cynisme

Simon van Gelder

Sinds juli is VVD-lid Ruben Brekelmans (1986) in functie als minister van Defensie. Ruben is verzot op de ondoorzichtige wereld van macht en geweld waarin de VS de boventoon voert. Via zijn eerdere functies is Ruben ongetwijfeld een goede bekende van Dick Schoof, de nieuwe premier. Bovenal is hij een tassendrager van Mark Rutte, de man die ons land genadeloos uitleverde aan de ongecontroleerde bovenbazen van WEF, EU en NAVO. Via Rutte heeft Ruben geleerd hoe men zijn loopbaan kan bevorderen door schaamteloos slijmen. Drie jaar geleden zei Ruben: “Ik vind Mark Rutte onze beste partijleider en ook de beste premier, die altijd menselijk is en die beschikt over een bovenmenselijke energie. Rutte is een staatsman van wereldklasse.”
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Na zijn studie in Tilburg volgde Ruben een politieke opleiding aan de Harvard-universiteit, die bekend staat als vaste uitkijkpost van de Amerikaanse geheime diensten, gericht op het bespieden van Europa, dat in de tang wordt gehouden. Wetenschap en spionage zijn er onlosmakelijk vervlochten. Een professor die een briljant artikel schrijft, kan evengoed medewerker zijn van een van de zestien geheime diensten die Amerika rijk is. Harvard was ook de werkplek van Henry Kissinger, die carrière maakte als historicus en vervolgens als machtspoliticus meewerkte aan het omverwerpen van de Chileense president Salvador Allende en andere leiders die het ongenoegen van de VS opriepen.

Vanuit Harvard hielp Kissinger de basis leggen voor het in 1971 opgerichte WEF. Terug in Nederland, was Ruben werkzaam bij BCG, de Boston Consulting Group. De BCG, volgens kenners een orgaan van de CIA, is in Den Haag in de grote ministeries geïnfiltreerd. Achter gesloten deuren geeft het trainingen voor uitverkoren carrièrejagers. Veel medewerkers van dit consultantsbureau zijn slim en goedgebekt, vaak ook charmant. Hun sociale vaardigheden zijn bovengemiddeld ontwikkeld. Van zulke adviseurs heeft Ruben ongetwijfeld het nodige opgestoken voordat hij Kamerlid werd en toetrad tot diverse Kamercommissies op het gebied van defensie, buitenlandse zaken en contacten met de VS.

In de aanloop naar zijn Kamerlidmaatschap werkte Ruben twee jaar lang als assistent van VVD-staatssecretaris Mark Harbers. Deze ongeloofwaardige VVD-politicus wrong zich in alle bochten om informatie over misdadigheid bij asielzoekers onder de pet te houden. Dat lukte een tijd lang, totdat bleek dat onder het kopje ‘algemeen’ door Harbers in zijn rapportage alle zware misdaad, inclusief moord, werd weggepoetst. Asielzoekers mochten geen moordenaars zijn. Harbers werd weggehoond, maar zijn slappe knieën tegenover het asielprobleem vormden kennelijk geen beletsel voor Mark Rutte, zijn baas. Vandaar dat Harbers een tweede kans kreeg. Ditmaal als verkeersminister van Rutte. Ook dit liep uit op blunders. Vliegtuigje pesten was ineens aanvaardbaar voor de VVD.

Na zijn jaren bij Harbers werkte Ruben Brekelmans een poos bij het ministerie van Justitie, waar hij zich mocht bezighouden met asielzaken. Als Kamerlid schreef Ruben dat hij uitgeprocedeerde asielzoekers wilde uitzetten. Zomer 2024 werd bekend dat het aantal ‘zeer veel overlast gevende asielzoekers’ (wapens, drugs, agressie) in Nederland is verdubbeld tot 1.000 man, een verdubbeling binnen een jaar. Intussen wilde Ruben om toelating meer asielzoekers uit Oekraïne binnenhalen. Maar, veel VVD’ers voelden niets voor het idee van Ruben om de ‘instroom’ te beperken tot 50.000 asielzoekers per jaar.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Gezond Verstand "nieuwe stijl"

Met de 5e jaargang die voor de deur staat, steken we Gezond Verstand in een nieuw jasje!

Ontdek Gezond Verstand “nieuwe stijl”

  • Iedere uitgave vier pagina’s méér Gezond Verstand
  • Méér ruimte, grotere letters: gemakkelijker te lezen
  • Méér ruimte voor de cartoons, tussenkopjes en streamers
  • Méér variatie in de opmaak
  • Gedrukt op steviger papier
GV nieuw 2
GV nieuw 3
GV nieuw 1

Wil je alvast voorproeven?
Download dan de gratis zomerbundel met de 12 meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar + 12 gloednieuwe gratis artikelen.

Ben je nog geen abonnee?
Dan kun je hier de nieuwste uitgave bestellen.

Dat ging hen te ver. Ruben raakte geïsoleerd. Vooral toen anderen in de VVD te hoop liepen tegen de PVV van Wilders en daarmee indirect ingingen tegen Ruben. Zelf is Ruben ten prooi aan twijfel. Hij had als Kamerlid ‘fundamentele bezwaren’ tegen de PVV, maar slikte die in toen hij ontdekte dat samenwerking met de PVV onontkoombaar was. Kortom, Ruben is opportunistisch.

Accent op militair geweld

De visie van Ruben als minister van Defensie op de strijd in Oekraïne is oersimpel. Alle schuld ligt bij Rusland. Dat standpunt wordt van harte gedeeld door Mark Rutte — geen meter terrein afstaan aan de Russen — die handelt in lijn met het militair-industrieel complex van de VS. Ruben heeft geen belangstelling voor de historische achtergrond van het conflict. Ook gaat hij voorbij aan de rol die door de NAVO wordt gespeeld. Uiteraard wil Ruben hogere defensie-uitgaven. Meer geld naar de oorlog is ook de wens van Mark Rutte, die in eerdere jaren onnadenkend het mes had gezet in zulke Nederlandse uitgaven. Het gevolg is dat Nederland praktisch zonder eigen leger zit.

Amper twee jaar Kamerlid, werd Ruben door Zelenski — heerser van Oekraïne — de Orde van Verdienste derde klas-se toegekend. Deze onderscheiding ging ook naar Sjoerd Sjoerdsma, de luidruchtige oorlogshitser van D66. Binnen een week na zijn aanstelling als minister in juli van dit jaar was Ruben al op bezoek bij zijn bewonderde Zelenski in Kiev. Hij is trots op de Patriot-raketsystemen en de F16-gevechtsvliegtuigen die Nederland heeft gedoneerd aan Oekraïne. Het accent ligt geheel op militair geweld, niet op een diplomatieke oplossing.

“In zijn onnozelheid is Ruben levensgevaarlijk”, oordeelt Ad Nuis, een deskundige in Midden-Oostenzaken. Ad haalde het volgende citaat van Ruben aan: “Laten we Oekraïne helpen om Rusland te verzwakken en op afstand te houden. We moeten niet aarzelen en moeten nog wat tandjes erbij doen. Oekraïne kan niet anders dan doorgaan. Dat geldt ook voor ons.”

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.