Scroll Top

De Israëlische hand in de arrestatie van Telegram-CEO Pavel Durov

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
De Israëlische hand in de arrestatie van Telegram-CEO Pavel Durov

Karel van Wolferen

Op 24 augustus werd de Russische ondernemer van het socialemediaplatform Telegram door de Franse politie gearresteerd op basis van gefingeerde delicten die niemand serieus kan nemen, zoals het bevorderen van terrorisme, pedofilie, drugshandel en ‘cyberpesten’. De werkelijke reden is de principiële weigering van Durov om de spionagediensten te voorzien van inlichtingen die een inbreuk zouden betekenen op de privacy van de gebruikers van het populaire Telegram-platform.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Durovs positie staat haaks op recente EU-wetgeving, die juist dat van sociale platforms vereist. Deze EU-wetgeving vergt ook censuur van meningen die in Telegram-posts terechtkomen. Anders dan veel andere in Europa opererende socialemediaplatforms is Durovs Telegram daar niet voor gezwicht.

De 39-jarige Durov woont in de Emiraten, en op zijn kantoor daar heeft Tucker Carlson een bekend geworden interview met deze zeer getalenteerde persoon afgenomen, waardoor een portret van een bescheiden en principieel iemand is ontstaan. Telegram heeft een wereldwijde aanhang van meer dan 900 miljoen gebruikers. Durov loopt gevaar te worden veroordeeld tot mogelijk twintig jaar gevangenisstraf.

Enkele weken voor zijn arrestatie circuleerden tienduizenden door buitenlanders gehackte geheime bestanden en gevoelige e-mails van de Israëlische overheid in cyberspace. In berichten die in Telegram werden uitgewisseld werden links geplaatst, waardoor de hele wereld de gemanipuleerde bestanden kon downloaden. Die links zijn inmiddels uit Telegram-posts verwijderd. De gehackte bestanden gingen over het juridisch advies dat Tel Aviv zocht over hoe registratie onder de Amerikaanse Foreign Agents Registration Act (FARA) te omzeilen. FARA eist openbaarmaking van buitenlands lobbyen. Uit de gelekte documenten heeft men kunnen opmaken dat de Israëlische regering had geconcludeerd dat openbaar lobbyen niet de gewenste resultaten opleverde, omdat heimelijke invloed ermee kan worden getraceerd. Bij lobbyen wordt normaal gesproken geen geheim gemaakt van het doel dat wordt nagestreefd, Tel Aviv wil echter vooral dat er geen aandacht wordt gevestigd op de werkelijke bronnen van de politieke invloed die het uitoefent.

Telegram is door Hamas gebruikt voor een informatieoorlog tegen Israël. Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober hebben Israëlische functionarissen en topfiguren in het veiligheidsapparaat evenals militaire instanties en grote bedrijven te maken gehad met een golf van cyberaanvallen. Israëlische specialisten hadden met succes contact met Durov opgenomen, maar hij reageerde niet op hun onofficiële verzoeken om de moderatie van het platform te versterken.

De invloed van Israëlische lobby’s als bijvoorbeeld AIPAC is overbekend, maar daarbij blijven een aantal geheime operaties van de Israëlische regering in de VS, die ontworpen zijn om onder de radar te opereren, nog vrij onbekend. In dat verband moet het zoeken naar juridisch advies worden gezien als een poging om de bepalingen van FARA voor registratie te kunnen ontlopen. Israël blijkt advies te hebben gekregen om een in de VS gevestigde non-profitorganisatie op te richten om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden en wetten af te dwingen, die op afstand kan worden gecontroleerd.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Related Posts

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.