Scroll Top

Woke-rede 2023

Koning Flop

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

Woke-rede 2023

Willem van Nijnanten

Afgezien van het wederom bedroevende niveau van de inhoudelijke tekst van de troonrede 2023, blijkt deze koninklijke voordracht niets anders te zijn dan een echo van de vaste onderwerpen van onze woke regering en agenda 2030. Eerdere troonredes gaven eveneens blijk van een stuitend simplisme in taalgebruik en het ontbreken van enige structuur in de boodschap.

Als altijd is het koningshuis immer zeer dankbaar voor wat men het afgelopen jaar heeft mogen doen, en grenzeloze blijdschap wordt ervaren ten gevolge van de vele inspirerende ontmoetingen met onderdanen die zich ergens voor inzetten.

Het nieuwe parlementaire jaar wordt aangekondigd met een bespreking van de plannen en intenties van de (zittende) regering. Eigenlijk een vreemde kwestie, omdat er momenteel eigenlijk geen regering is en deze pas na verkiezingen en formatie het licht kan zien. Waarna er in theorie een volstrekt ander beleid gevoerd kan worden. Wellicht zou dat een argument kunnen zijn om dubieuze beleidszaken zoals geformuleerd alvast maar neer te leggen in een koninklijk document, opdat een volgende regering daar wellicht rekening mee zou kunnen houden. Hoe dan ook, het zou de koning toch moeten bezwaren dat er weinig logica en volgorde zit in de door anderen geschreven vijfendertig alinea’s tellende troonrede. Verwijzend naar eerdere troonredes, bijvoorbeeld die van 2021 en 2022, zou je als koning de voordracht van een dermate slecht geschreven opstel eigenlijk ronduit moeten weigeren.

Onbegrijpelijke taal, prietpraat, oorlogspropaganda, woke teksten, onwaarheden, holle frasen…

In chronologie: “Een buitenstaander ziet een aantrekkelijk land, waarvan het maatschappelijk weefsel bescherming verdient.” Voorts het bekennen van het hebben van een falende regering door een opsomming van de feiten; dat het Nederlanders ontbreekt aan huizen, goede gezondheidszorg, veiligheid en zelfs dat kinderen geen gelijke kansen hebben en de massa zich niet gehoord voelt. Het slavernijverleden moeten we ‘blijvend oplossen’. In een alinea die lijkt te gaan over overheidsfinanciën de schaamteloze bevestiging dat in ons rijke land er (tamelijk brede) armoede is. Dat de toeslagenaffaire en de Groningse aardbevingsschade nog steeds niet fatsoenlijk zijn afgewikkeld. En daadkracht wordt door de regering gevraagd voor het alsnog boven water halen van wat er werkelijk gebeurde met de MH17 en natuurlijk de voortgaande steun aan Oekraïne.

De content gaat op en neer en heen en weer. Een mededeling dat onze regering, Eerste en Tweede Kamer, de verantwoordelijkheid heeft om te werken aan beleidsterreinen die ons raken. Jawel. Zoals huizen bouwen en goed onderwijs. Opmerkingen over stikstofbeperkingen en de vernietiging van ons onderwijs vanaf de Mammoetwet laten we maar even buiten beschouwing.

Eindelijk concreet: huurtoeslag en kindgebonden budget worden verhoogd. En nog iets over een Noodfonds Energie en ‘arbeidskorting’.

Weer over aardbevingsschade leest de koning voor dat de regering alles op alles zet om de schade te herstellen. Zie ook de Troonrede van 2021. Een geruststelling moet zijn dat de inwoners van het aardbevingsgebied er nu op kunnen rekenen dat de agenda om een en ander af te wikkelen in goed overleg wordt uitgevoerd. Brok in de keel van de koning.

Vervolgens een korte noot middels de valse propaganda over Rusland en Oekraïne. Feitelijk is deze inhoud correct, het geeft immers het overheidshandelen aan; Nederland – zo blijkt uit alle uitingen en medewerking (financieel, materieel en met personeel) – is in oorlog met Rusland. Zoiets belangrijks krijgt geen nadere toelichting. De regering laat weten niet meer afhankelijk te willen zijn van Rusland en China voor energie, grondstoffen en medicijnen. Wat de – inmiddels beginnende, maar zeer ernstige – consequenties hiervan zijn, wordt helaas niet toegelicht.

Economische weerbaarheid wordt volgens de regering bereikt door een goed internationaal handelsbeleid en het verlagen van ongewenste strategische afhankelijkheid. Door ons te richten op grondoorzaken, dragen wij bij aan de duurzame doelen van de veelbesproken private niet gekozen ngo’s, waaronder de VN.

Door meer en beter toezicht te houden op gevangenen, meent de regering de democratische rechtsstaat te beschermen en te versterken. Hierover kan nu en passant vermeld worden dat de in deze alinea van de Troonrede genoemde criminele ondermijning van en doordringing in organisaties juist de laatste decennia hebben plaatsgevonden in de West-Europese regeringen! Waaronder zeker de Nederlandse. Arme koning. Hierna volgt weer een alinea over de heilige democratie, zoals altijd worden we hierover weer gebrainwashed. Het eerder vermelde maatschappelijk weefsel moet de samenleving bij elkaar houden en dat kan volgens de regering door cultuur te stimuleren. Geen woord over investeren. Wel dat bibliotheken terug moeten komen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen lezen. Het staat er echt.

Koning Flop

De burger moet weer meer vertrouwen krijgen in de overheid. Uitvoeringsorganisaties gaan nog vaker betrokken worden bij het maken van nieuw beleid. De gevolgen van migratie zullen meer geaccepteerd moeten worden, om chaos en ongeregeldheden door de onbeheersbaarheid van de instroom te voorkomen. De oplossing is belangrijke keuzes maken. Zo makkelijk is het.

Zes regels over het onderwijs, met het bericht dat kwetsbare leerlingen gesteund worden door een gratis gezonde maaltijd en buitenspelen. Het lerarentekort wordt genoemd, maar niet behandeld.

Het fenomeen van AI en de problemen die vooral ouderen zullen ervaren met de komst van verregaande digitalisering, vangt de regering op door hulp aan te bieden.

En dan komt de klimaathoax aan bod, middels extreme weersomstandigheden, hoge energieprijzen, isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en de meest fantastische marketingkreet aller tijden: Duurzaamheid. Met in het directe kielzog stikstof (én de beperkingen voor de woning- en wegenbouw worden hierbij genoemd!), boeren en de natuur. Goed zo, koning.

Huurders zullen in de komende kabinetsperiode meer bescherming krijgen. Dat is klaarblijkelijk met name van belang voor politieagenten, leraren, mensen in de zorg en anderen met een modaal inkomen. Einde onderwerp. Er komt een nieuwe Nota Ruimte aan. Deze zal de balans – zo noemt men dat – bepalen tussen landbouw, visserij, natuur, duurzame energiewinning, circulaire economie, stedelijke ontwikkeling, vitaal platteland en wellicht nog aanvullende opties.

Voor de zoveelste keer is er een vers pakket maatregelen ontwikkeld voor de arbeidsmarkt. Herhaling van bekende kreten volgen in de drie regels erna. Zo is er het Nationaal Groeifonds dat initiatieven ondersteunt voor het leren en ontwikkelen van het mkb.

Daarna leest de koning voor hoe de basis voor onze welvaart iedere dag gelegd wordt door innovatieve Nederlandse ondernemers.

Een van de laatste onderdelen van deze woke-rede betreft het ultieme doel van dit kabinet; het hanteren van een voorspelbaar stabiel fiscaal beleid. Met Aruba, Curaçao en Sint Maarten blijft de regering onveranderd bouwen aan een kwalitatief hoogwaardig bestuur en een toekomstbestendige economie. De koning moet nu een duit in het zakje doen van de farmacie, door de volgende tekst uit te spreken: “Met de zorgakkoorden is de basis gelegd om de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Alle soorten zorg worden hierdoor met elkaar verbonden.” (en intussen wordt onze zorgverzekering alwéér duurder).

Er volgen nog twee alinea’s, met kreten als ‘samenwerking’ en ‘kennisoverdracht’, kreten die we overal terugzien. “De regering hoopt door haar toedoen op een jonge generatie die gezond en gelukkig kan opgroeien. Zodat zij het fundament van morgen zullen zijn.” Lang Leve de Koning.

– einde artikel –

Je las een gratis artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.