Scroll Top

Eet smakelijk! Gemalen wormen en krekels in plaats van biefstuk (Simon van Gelder)

WEF food poison
Eet smakelijk! Gemalen wormen en krekels in plaats van biefstuk

Simon van Gelder

Vlees als voeding moet van tafel verdwijnen. De nieuwe hoofdmaaltijd zal bestaan uit gedroogde meelvorm, gemalen krekels en andere insecten. Onlangs heeft Rutte, onderdanig aan het WEF, gezorgd voor wettelijke goedkeuring van insectenvoedsel voor menselijke consumptie. Het treiteren van de goedgelovige Nederlander lijkt een onomkeerbaar dieptepunt te naderen.
O

nzichtbaar is het werkelijke motief. Volgens de inzichtbare opdrachtgevers van het WEF moeten de boeren overal het veld ruimen, te beginnen in Nederland per afspraak met Rutte. De vruchtbare Nederlandse akkers moeten worden omgeploegd tot bouwgrond voor 15-minuten steden en andere betonnen getto’s waar de immigrerende massa’s berooide gelukszoekers uit de Derde Wereld ondergebracht worden. Het gezonde voedsel (eiwitrijk vlees, vis) waar Nederland altijd om bekend stond, moet wijken voor goedkope mondvulling, zoals insectenhap.
De allerbeste aardappels, het smakelijke vlees, al het nobele uit de sappige klei moet worden weggevaagd. De zogenaamde voedselveiligheid in Nederland was top. Je kon ervan op aan dat de overheid garandeerde dat de consument zich geen zorgen hoefde te maken. Sinds de Planta-affaire (schadelijke margarine van Unilever), zestig jaar geleden, hadden zich geen ongelukken op voedselgebied voorgedaan. Die hoogstaande kwaliteit loopt nu gevaar. De Agenda 2030 spreekt duidelijke taal. Voortaan zijn het wormen en krekels wat de pot schaft.

Een WEF-activist, Kees Aarts (38), is naar voren gekomen om de krekels op te dringen aan de Nederlandse consument. Hij is thans directeur van Protix, de grootste fabriek ter wereld voor het maken van  duurzame circulaire eiwitten’ op basis van krekels en andere insecten toen het in 2019 door koning Willem-Alexander werd geopend. Aarts is afkomstig van WEF-supporter McKinsey, waar hij tot 2009 werkte als consultant. Hij is lobbyist bij Stratoview voor het bevorderen van de inzet van drones (meer controle op mensen). De fabriek van Protix, samen met collega Tarique Ariswalla opgericht, staat in Bergen op Zoom. Het heeft 40 miljoen euro gekost. De Nederlandse staat heeft steun verleend uit ‘potjes’ met namen als SBIR en DEI. Ook worden vetten gefabriceerd. Directeur Aarts zegt: “We vreten met z’n allen de boel op. Daar moeten we iets mee. Je kunt daar iets moois van maken door bijvoorbeeld nieuwe producten te ontwikkelen.”

Het resultaat was dat Protix de knowhow ontwikkelde om op grote schaal insecten te kweken in een gecontroleerde omgeving. Zo kweekt Protix jaarlijks 1.600.000 kilo larven van de zwarte soldaatvlieg. De beestjes worden verwerkt tot poeder of insectenolie. Dat dient als voeder voor biggen en kippen. Ook ontwikkelde Protix larven die direct geschikt zijn als kippenvoer of visvoer. De eieren van deze kippen worden verkocht als ecologisch en diervriendelijk onder de naam Oerei.

Gezond Verstand thuis ontvangen?
Doe mee en ontvang 24x per jaar Gezond Verstand thuis. Als abonnee krijg je toegang tot alle edities (online) én het ledenforum. Met jouw bijdrage ondersteun je de onafhankelijke journalistiek en berichtgeving voor en door Nederlandse burgers.

De naam Oerei staat op de verpakking. Ze zijn te koop bij Albert Heijn en Jumbo.
In 2020 volgde uitbreiding met de productie van insecten voor menselijke consumptie, aldus Aarts. Er werken honderd mensen bij Protix. Een doorbraak voor Protix kwam op 23 januari 2023. Sinds die datum mogen in Nederland de gefokte diertjes worden verwerkt in het voedsel voor menselijke consumptie. Hieronder meel, brood, koek, soep, saus, pasta, namaakvlees en snacks. Al eerder, op 5 januari 2023, had de Europese Commissie vier soorten insecten goedgekeurd als ‘eetbare insecten’. Na meelwormen, sprinkhanen en krekels mag nu ook de graanschimmelkever worden gebruikt als ingrediënt in voedingsmiddelen als brood, soepen, pasta, snacks, pindakaas en chocoladeproducten. In juni 2021 was de meelworm door de EU al goedgekeurd als ‘eetbaar insect’.

De consument kan, met een vergrootglas in de hand, in alle supermarkten, op de verpakking van het voedsel checken of er sprake is van verwerkte insecten. Het gaat om de volgende toegelaten diertjes: huiskrekel, gedroogde bandkrekel, treksprinkhaan, gedroogde meelworm, hele en gemalen larven van de buffalokever. De namen op de verpakking zijn vermeld in het Latijn. Via de website InsectSticker.nl kunnen stickers worden besteld waarmee artikelen in de supermarkt kunnen worden beplakt, als waarschuwing voor argeloze consumenten die goed van vertrouwen zijn. Of de filiaalchef hiervan gelukkig zal worden, blijft in het midden. Het plakken van waarschuwende stickers is in elk geval op microniveau een begrijpelijke uiting van protest tegen de plannen van Klaus Schwab, Bill Gates en hun meelopers. Alle verpakte levensmiddelen kunnen verwerkte insecten bevatten.

In zijn fanatisme om de Nederlandse boeren blijvend te beroven van hun bestaansrecht zal Mark Rutte de laatste zijn om zijn volk in bescherming te nemen tegen de risico’s van het consumeren van insecten als bron van eiwitten en andere voedingsstoffen. Maar die risico’s bestaan wel degelijk. Misschien nog wel meer en ernstiger dan thans bekend. Het gaat immers om een totaal nieuwe wending in de voedselvoorziening en de volksgezondheid.

In insecten zit de stof chitine, die giftig is en niet door de darmen kan worden verwerkt. Deze stof kan kanker veroorzaken of verergeren. De meeste gekweekte insecten zijn genetisch gemanipuleerd, ze worden gevoed met inferieur voedsel. In sommige soorten insecten zit meer cholesterol dan in vlees. De meeste insecten dragen parasieten in zich die overdraagbaar zijn op mensen. Dit kan leiden tot infecties zoals diarree.

Helaas staat niet vast dat de mensheid veel heeft geleerd van het Covid-bedrog. Het aanzien van de overheid lijkt nog steeds rotsvast. Sprookjes van Rutte over gezonde krekels en wormen zullen er bij velen in gaan als zoete koek. ‘Mahlzeit!’

Op de pakjes in de supermarkt:

Acheta domesticus = huiskrekel
Grilliodes sigillatus = gedroogde bandkrekel
Locusta migratoria = treksprinkhaan
Tenebrio molitor = gedroogde meelworm
Alphitobius diaperinus = larven van de buffalokever

Je las een artikel uit:
Gezond Verstand nummer 59
Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.