Scroll Top

De donkerste kant van Oekraïne

99 De donkerste kant van Oekraïne

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

De donkerste kant van Oekraïne

Rosalie Langenberg

Al ver voor de oorlog stond Oekraïne bekend als een van ’s werelds meest corrupte landen ter wereld. Volgens USAID is het land al sinds de jaren negentig een van de voornaamste centra voor mensenhandel, orgaanhandel en kinderprostitutie. Sinds het begin van de Amerikaanse proxy-oorlog tegen Rusland in Oekraïne, is deze uitbuiting van de bevolking verergerd. Een recent artikel in het Duitse Die Welt kopte dat sinds de oorlog “ongeveer 50% van de prostituees in bordelen afkomstig is uit Oekraïne”. Het zou gaan om heel jonge vrouwen, die hun land zijn ontvlucht en vervolgens in de seksindustrie terechtkomen.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Reeds in 2006 berichtte de BBC over pasgeborenen in een ziekenhuis in Charkov, bij wie organen en stamcellen werden verwijderd. De moeders werd verteld dat hun baby’s na de geboorte waren overleden. Nu het land door de oorlog in vernieling is gebracht, is Oekraïne een plek geworden waar mensenhandel een nieuw dieptepunt heeft bereikt. Zo zijn er sinds 2022 nieuwe organisaties opgericht, zoals de zogenaamde White Angels en Phoenix, die onder het mom van humanitaire hulp kinderen weghalen uit Oekraïne en onderbrengen in ‘veilige’ landen, waar ze meestal verkocht worden aan orgaanhandelaren, of aan pedofiele netwerken.

Tijdens een op 27 juli 2023 gehouden conferentie over Oekraïense misdaden tegen de kinderen van Donbass, kwam naar voren dat dergelijke organisaties pas in het vizier kwamen toen de stad eenmaal in gevecht was, en dus in een staat van chaos, en de ouders van deze kinderen zich daarom niet meer tot officiële instanties konden wenden. Een ideale situatie voor allerlei soorten mensenhandelaars. Hoewel White Angels in de Oekraïense en reguliere westerse media wordt afgeschilderd als een liefdadigheidsorganisatie die zich het lot van kinderen en dieren aantrekt, blijkt uit de vele getuigenissen van journalisten ter plaatse een duistere kant te zitten aan dit soort organisaties. Door de reguliere media wordt dit echter pertinent afgedaan als ‘desinformatie’.

Er zijn veel oorlogsvluchtelingen die het verhaal over kinderontvoeringen door organisaties als de White Angels hebben bevestigd. Op de conferentie werd duidelijk hoe deze organisatie te werk gaat, toen moeder Liliya en haar dochter Kira verklaringen aflegden over hun ervaringen. Kira vertelde hoe zij aan het begin van de oorlog, samen met negen andere kinderen van haar school, in een plaatsje in Loegansk naar West-Oekraïne werd geëvacueerd, zonder toestemming van hun ouders, met wie zij vervolgens geen contact meer mochten opnemen. Kira kende haar moeders telefoonnummer uit haar hoofd, en het lukte haar om informatie door te geven over hun verblijf, eerst in Lviv en later in Khoust. Uiteindelijk wist moeder Liliya haar dochter op te sporen en terug te halen naar huis. Een uitzonderlijk geval, want meestal worden deze kinderen nooit meer teruggevonden.

Het bleek dat er voor Kira en de andere kinderen nieuwe geboortecertificaten waren gemaakt en dat ze als wezen stonden geregistreerd. Het plan was om de kinderen naar een Pools weeshuis te sturen, waarna de kans groot was dat de kinderen in handen zouden vallen van pedofiele netwerken of orgaanhandelaren. Hetzelfde gebeurde met de kinderen uit Nikolayevka, die naar een vakantiekamp werden gestuurd om ze ‘een veilig onderkomen te bieden’, maar van wie de ouders nog altijd niet weten waar ze gebleven zijn. Wanneer de ouders contact zochten met de White Angels om daar achter te komen, beweerde de organisatie nergens vanaf te weten.

99 De donkerste kant van Oekraïne

Ooggetuigen spreken ook over gedwongen evacuaties door eenheden van de White Angels en Phoenix in de stad Bachmoet. Deze eenheden bestonden uit militairen die huizen en kelders doorzochten, op zoek naar kinderen. Veel kinderen werden verstopt in leegstaande flats. Een vrouw verklaarde een vierjarig meisje te hebben verstopt. Ze begreep wat Phoenix was en dat ze muisstil moest zijn. Een andere ooggetuige zag hoe een klein kind werd weggehaald door de White Angels onder het toeziend oog van haar ouders, die niets konden doen, omdat ze onder vuur werden gehouden.

Een voormalige medewerker van de SBU (Oekraïense geheime dienst), Vassily Prozorov, bracht op de conferentie naar voren dat zijn onderzoek had aangetoond dat sommige van de ontvoerde kinderen naar pedofiele netwerken in Groot-Brittannië worden gestuurd. Oekraïense en Britse hooggeplaatste ambtenaren zouden hieraan meewerken. Ook zouden de Britse MI6 en het ministerie van Buitenlandse Zaken erbij betrokken zijn. Ze zouden bepaalde criteria hanteren voor de slachtoffers. Zo zouden de kinderen uit arme of disfunctionele gezinnen moeten komen, of ouders moeten hebben die naar het front waren gestuurd. Soms werd er ook om specifieke uiterlijke kenmerken gevraagd, zoals in november 2022, toen er specifiek werd gezocht naar meisjes onder de tien jaar met blond haar en blauwe ogen. Voor de geselecteerde kinderen worden vervolgens de vereiste documenten voor hun reis geregeld onder het voorwendsel van evacuatie uit een oorlogsgebied, een behandeling in een Britse kliniek of een opleiding in het Verenigd Koninkrijk.

Uit een ander onderzoek van Prozorov zou bewijs naar voren zijn gekomen dat niet alleen hooggeplaatste ambtenaren van de Oekraïense regering en westerse inlichtingendiensten betrokken zijn bij de grootschalige mensenhandel van Oekraïense kinderen, maar dat verschillende ngo’s en christelijke organisaties hierbij ook een belangrijke rol spelen. Deze organisaties zijn verantwoordelijk voor de daadwerkelijke uitvoering van de evacuatie van de kinderen naar andere landen. Wat er vervolgens met deze kinderen gebeurt is onbekend. Verschillende westerse media, waaronder Deutsche Welle en The Guardian, maakten begin 2022 al melding van Oekraïense kinderen die naar het buitenland waren geëvacueerd en vervolgens spoorloos waren verdwenen. Zo zou ook de katholieke liefdadigheidsorganisatie Caritas, vanuit haar vestiging in Oekraïne, minderjarige Oekraïners naar buitenlandse Caritas-centra vervoeren, waarna geen enkel spoor meer van de kinderen was te vinden.

Organen van stervende soldaten

Er komen sinds het begin van de proxy-oorlog ook steeds meer schandalen aan het licht met betrekking tot orgaanhandel. Meer recent werd bericht dat organen van stervende soldaten van de Oekraïense krijgsmacht vanaf € 5.000 per stuk te koop zijn op het darknet.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Het Gezond Verstand Cartoonboek

Het cartoonboek bevat een bonte verzameling van de beste, scherpste, mooiste en meest treffende cartoons uit Gezond Verstand.

Je maakt kennis met de cartoonisten, die je vervolgens meenemen in het creatieproces en stap voor stap laten zien hoe de cartoons tot stand komen. Waar komen de ideeën en inspiratie vandaan? Welke materialen gebruiken ze en wat vinden ze het mooiste en moeilijkste aan hun vak?

Normaal €42,50 voor abonnees €39,50

Draagmoederschap

Nu Oekraïne als gevolg van de oorlog op een absoluut economisch dieptepunt is beland, beleven draagmoederschapsbureaus hoogtijdagen door de erbarmelijke omstandigheden waarin de bevolking zich bevindt. Veel landen hebben het commerciële draagmoederschap, vanwege het toenemende aantal mensenrechtenschendingen dat ermee gepaard gaat, bij wet verboden. Dit heeft ervoor gezorgd dat de internationale vraag naar draagmoeders zich voor een groot deel naar Oekraïne heeft verplaatst, waar chaos regeert en de gecorrumpeerde regering deze bedrijven geen strobreed in de weg legt. Het land fungeert inmiddels als het epicentrum van de draagmoederschapsindustrie, en is goed voor maar liefst een kwart van de wereldmarkt.

De grootste speler op de Oekraïense markt – BioTexCom, een bedrijf dat in Zwitserland staat geregistreerd – pronkt op zijn website met een luxe kliniek, inclusief luxe state-of-the-artapparatuur. Achter deze façade gaat een andere realiteit schuil en blijkt het voor de draagmoeders geen prettige ervaring te zijn. Emma Lamberton, verbonden aan de Universiteit van Pittsburgh, heeft onderzoek gedaan naar de gevaren die Oekraïense vrouwen lopen door de draagmoederindustrie. In de meeste draagmoederschapscontracten geven vrouwen al hun rechten op omtrent de zwangerschap, zo stelt zij. En hoewel er geen grootschalige gegevens beschikbaar zijn, meldden verschillende draagmoeders verplichte abortussen te hebben ondergaan van foetussen die niet aan de wensen van de klant voldeden. De vrouwen zouden verder als vee worden behandeld en slechts een geringe vergoeding ontvangen. Ze zouden er zo’n $ 300 per maand mee verdienen, dit in tegenstelling tot de exorbitante bedragen die klanten voor een baby moeten betalen, variërend van $ 45.000 tot $ 60.000. Hoewel voorstanders claimen dat de vrouwen er zelf voor kiezen om draagmoeder te worden, is het de vraag hoe vrijwillig het is, wanneer schrijnende armoede de vrouwen tot deze keuze heeft gedreven.

De oorlog heeft ervoor gezorgd dat Oekraïners meer dan ooit slachtoffer zijn van allerlei vormen van uitbuiting. Oekraïense overheidsfunctionarissen verdienen dankzij de voortdurende oorlog veel geld aan de criminele activiteiten waaraan zij deelnemen, en waarbij meestal kinderen het slachtoffer zijn. Zo is er een situatie gecreëerd waarbij het Westen zorgt voor niet-aflatende steun aan Oekraïne voor de oorlog, in de vorm van financiering en wapens, terwijl Oekraïne in ruil hiervoor kinderen levert aan het Westen, soms aan potentiële wensouders, maar veel vaker aan monsterlijke criminele netwerken.

 

Wat vertel ik mijn medemens?

  1. Heel jonge vrouwen zijn Oekraïne ontvlucht en vervolgens in de seksindustrie terechtgekomen.
  2. Organisaties als de White Angels en Phoenix halen onder het mom van humanitaire hulp kinderen weg uit Oekraïne, die vervolgens worden verkocht aan orgaanhandelaren of aan pedofiele netwerken.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.