Scroll Top

Veiligheidshoofd Sergej Sjojgoe over misbruik van de dollar

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

Veiligheidshoofd Sergej Sjojgoe over misbruik van de dollar

Karel van Wolferen

In een interview dat 10 september door de Russische media werd gepubliceerd heeft het hoofd van de Russische Veiligheidsraad, Sergej Sjojgoe, de situatie van de Amerikaanse dollar en de rol die het nog altijd in de wereld speelt, onder de loep genomen. Hij concludeert dat andere landen niet kunnen vertrouwen op de valuta van een natie met schulden van meerdere biljoenen dollars. De controle van Amerika over de wereldwijde reservevaluta en het financiële systeem op basis van de dollar heeft in toenemende mate andere landen vernederd, omdat de Amerikaanse regering het heeft gebruikt om andere landen te beschadigen met sancties en inbeslagneming van activa.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Ongeveer $ 300 miljard aan Russisch bezit in westerse landen werd door de VS bevroren als onderdeel van de sancties tegen Rusland in verband met de militaire ingreep in Oekraïne. Dit werkte averechts voor Washington, in zoverre dat veel niet-westerse landen konden zien dat hun in westerse banken aanwezige geld gevaar liep wanneer hun beleid de wensen van de VS doorkruist. Alleen dit al, zei Sjojgoe, laat zien dat de wereld de dollar de rug moet toekeren, maar het is slechts een van de vele redenen. Het misbruik van de dollar door Washington is een belangrijk verkoopargument voor BRICS, zo zei hij, omdat deze groep de overgang naar een multipolaire wereldorde bevordert.

Sjojgoe noemde ook de inbeslagname van Libische fondsen tijdens de militaire interventie van de NAVO om Muammar Gaddafi in 2011 te verdrijven. Er is ook voortdurende uitbuiting van Syrische oliereserves door louche aan de VS gekoppelde bedrijven in Koerdisch gecontroleerde gebieden van het land, zei Sjojgoe. Die bedrijven verkopen ‘gestolen’ ruwe olie, terwijl Damascus kampt met een brandstofcrisis vanwege Amerikaanse sancties, vervolgde hij, eraan toevoegend dat westerse landen “zich af en toe gedragen als vulgaire dieven”.

De Amerikaanse federale schuld, die eerder dit jaar meer dan $ 35 biljoen was, is een andere reden om zich zorgen te maken over de betrouwbaarheid van internationale financiën, beweerde Sjojgoe. Dergelijke problemen brengen meer landen ertoe het BRICS-lidmaatschap te ambiëren, zei hij, omdat “we hier geen hegemonische macht hebben die hoog van de toren blaast en aan iedereen voorwaarden dicteert, zoals dit gebeurt in de EU en de NAVO. Regeringen beseffen daarom dat ze zich los moeten maken van het Amerikaanse financiële systeem. Er is behoefte aan een structuur die niet zo gemonopoliseerd en afhankelijk is van de Amerikaanse binnenlandse wetten”. “Het huidige systeem is onhoudbaar”, voegde hij eraan toe.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.