Scroll Top

Het COP28 klimaatcircus in Dubai

56 Klimaatgedoe copy 2
Het COP28 klimaatcircus in Dubai

Dennis Hofstee

Dubai speelde afgelopen jaar gastheer van het jaarlijks terugkerende klimaatcongres, dit keer COP28 geheten (COP = Conference of the Parties). Tussen 30 november en 12 december kwamen tal van prominenten uit 198 landen samen voor wat is uitgegroeid tot een circus waarbij de oorspronkelijke principes en beleidsaanpassingen die de conferentie geacht wordt te bevorderen, niet langer de onverdeelde aandacht van waarschijnlijk de meeste deelnemers trokken. Deze editie van de COP trok twintigduizend bezoekers meer dan de vijftigduizend van de COP27 in Egypte. Bovendien was er dit jaar een recordaantal aan lobbyisten uit de olie- en gasindustrie aanwezig (ruim 2400, het viervoudige van vorig jaar).
H

et COP-evenement behoort tot de vaste jaarlijkse gebeurtenissen die vanwege de aandacht van de internationale media allerhande ambitieuze politieke en business spotlightzoekers en andere prominenten een reden geven om eraan mee te doen. De voorzitter, een politicus van de Emiraten, Sultan Al Jaber, liet meteen al weten niet enthousiast te zijn met betrekking tot het afbouwen van olie en gas. Er zou van een wetenschappelijk geïnformeerde routekaart geen sprake zijn; “Tenzij je de wereld terug wil brengen tot het leven in grotten.” John Kerry, de Amerikaanse pleitbezorger van het Net-Zero beleid deed een poging de uitspraken van Al-Jaber te nuanceren. In zijn optiek zouden deze verkeerd zijn begrepen.

Naar het walhalla van de olie-industrie vlogen ook dit jaar weer vele klimaat-alarmisten met privéstraaljagers, waaronder de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, de Britse premier Rishi Sunak en koning Charles III. Sommige deelnemers waren te laat, omdat hun vliegtuigen in München ironisch genoeg aan de startbaan waren vastgevroren.

Er waren deelnemers die getuigden van geloof in een klimaatcrisis als gevolg van de menselijke uitstoot van CO2. Voor de aanvang van de plenaire zitting vertelt António Guterres dat het wat het klimaat betreft nu echt één voor twaalf is. “We maken in real-time een ineenstorting van het klimaat mee, en de impact is verwoestend…” Wat de gemiddelde mens moet geloven zijn de alarmistische verhalen over het einde van de wereld wanneer we gedurende deze eeuw de opwarming van de planeet niet onder de 1,5 graden houden.

Om de wereld van de ondergang te redden worden veronderstelde fossiele brandstoffen – petroleum en aardgas – waarbij CO2 vrijkomt, als zondig bestempeld. Zonnepanelen en windmolens moeten deze energiebronnen gaan vervangen. Het probleem van de menselijke uitstoot van CO2 als ongewenste invloed op het klimaat werd bedacht door de Canadese oliebaron Maurice Strong, die het milieuaanhangsel van de VN in beheer nam en een instelling – de IPCC (Intergovernmental Panel for Climate Change) – stichtte, welke de opdracht kreeg om bewijsmateriaal te verzamelen voor deze al vaststaande conclusie. In 1992 organiseerde Strong de Earth Summit in Rio de Janeiro, waar afgesproken werd een jaarlijks terugkerende COP-bijeenkomst te houden. Het idee van de 1,5 graden werd tijdens de COP21 breed omarmd bij het ‘Parijse klimaatakkoord’ van 2015. Het zou bedacht zijn door Hans Joachim Schellnhuber, een van de meest vooraanstaande auteurs van het IPCC en voormalig klimaatadviseur van Angela Merkel. Volgens hem kunnen politici het verhaal van klimaatverandering gemakkelijker verkopen door er een duidelijk cijfer aan te koppelen.

– Het artikel gaat verder onder de afbeelding –

56 Klimaatgedoe copy 2

Buiten het congresgebouw kon men bij verschillende eettentjes verscheidene vleesgerechten proeven. Wat John Kerrie betreft, behoort het eten van een stuk sappig rundvlees, een gerookte Wagyu-burger of een ‘smelt-in-je-mond-BBQ-worst’ binnenkort tot het verleden. Hij benadrukte eerder al dat het beëindigen van de vleesconsumptie noodzakelijk was om de ‘Net Zero’-doelstellingen van het World Economic Forum te kunnen verwezenlijken. Maar voordat men zich bij zo’n eettentje kon bezondigen aan een stuk vlees, moest men zich eerst een weg banen door een optocht van demonstranten die dingen schreeuwden als: “What do we want? Climate justice! When do we want it? NOW!” Op spandoeken was o.a. te lezen: “Debt Cancellation for Climate Reparation” (schulden kwijtschelden voor klimaatreparatie) en “Stop the war in Gaza”.

In de drukke wandelgangen van het congrescentrum ziet men daarentegen een cameraploeg van Sky News op een gezant van Bahrein afstappen met de vraag wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan. Om zijn antwoord: “I’ve been busy finding oil” wordt wat nerveus gelachen. Het blijkt dat diverse energiehandelaren op de COP28 zijn afgekomen om energiedeals te sluiten. Het COP-circus lijkt vooral een kapstok te zijn geworden voor alles en iedereen die kan verkopen op een of andere manier slachtoffer te zijn geworden van het veranderende klimaat. Het klimaatprobleem zou vrouwen en ‘genderemancipatie’ in de weg zitten, en de rechten van vreemdelingen en ‘kwetsbaren’ in het algemeen, zo horen we uit de mond van Sigrid Kaag.

Ook Wopke Hoekstra, de nieuwe EU-commissaris voor het klimaat, was aanwezig. De uitkomst van de twee weken durende onderhandelingen zou volgens hem het begin van het einde van fossiele brandstoffen moeten inluiden. Volgens hem is dat wat de wetenschap wil, en wat onze kinderen verdienen. Maar in de eerste versie van de slottekst staat géén verwijzing naar het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Niet zo gek, want de ietwat verstandiger lieden binnen het IPCC zien de bui al hangen.

Professor Jim Skea, een van de directe betrokkenen bij het IPCC, is heel duidelijk. Volgens hem is een toename van het gebruik van fossiele brandstoffen deze eeuw veel aannemelijker. De wereld kan voorlopig nog niet zonder olie en gas.

– einde artikel –

Je las een artikel uit Gezond Verstand nummer 80

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.