Nummer 01 (30 sept. 2020)

Nummer 1, 30 sept. 2020

Gezond Verstand nummer 1 is hieronder voor iedereen gratis te lezen.
Volgende publicaties zijn – alleen voor deelnemers – 10 dagen na verschijningsdatum online te lezen.
Ben je nog geen deelnemer? Meld je dan hier aan.

ONLINE LEZEN
In deze uitgave onder meer

De Voorgeschreven Werkelijkheid

Dit is Nederland niet

De mythe van de menselijke CO2

Voor God spelen in Davos

De agenda tegen de middenklasse

Anatomie van een kunstmatige pandemie

BlackRock en geforceerde vergroening

De onderbelichte wereld

De toekomst van de ‘transhumane mens’

Gezond Verstand nummer 1 is hieronder voor iedereen gratis te lezen.
Volgende publicaties zijn – alleen voor deelnemers – 10 dagen na verschijningsdatum online te lezen.
Ben je nog geen deelnemer? Meld je dan hier aan.

ONLINE LEZEN
Bronvermeldingen

De voetnoten en bronnen per artikel.

Confrontaties met Rusland

Confrontaties

Arctic Tensions Rise as Britain Leads Show of Force Against Russia in the Barents Sea / 18 september 2020
https://www.globalresearch.ca/arctic-tensions-rise-britain-leads-show-force-against-russia-barents-sea/5724289 

British troops perform largest parachute drop for decades ‘to show solidarity’ with Ukraine / 18 september 2020
https://news.sky.com/story/british-troops-perform-largest-parachute-drop-for-decades-to-show-solidarity-with-ukraine-12075158   

U.S. B-52H Strategic Bombers Fly Over Ukraine Again, As Lukashenko And Putin Meet In Sochi / 15 september 2020
https://southfront.org/u-s-b-52h-strategic-bombers-fly-over-ukraine-again-as-lukashenko-and-putin-meet-in-sochi/   

Three U.S. B-52s Fly Mission Over Ukraine’s Sea of Azov Coast In A Clear Show Of Force Toward Russia /  4 september 2020
https://theaviationist.com/2020/09/04/three-u-s-b-52s-fly-mission-over-ukraines-sea-of-azov-coast-in-a-clear-show-of-force-toward-russia/ 

U.S. Air Force B-52 Strategic Bombers Fly Over Ukraine for First Time / 4 september 2020
https://defpost.com/u-s-air-force-b-52-strategic-bombers-fly-over-ukraine-for-first-time/  

U.S. Air Force B-52s Integrate with Ukrainian Fighters / 4 september 2020
https://www.eucom.mil/article/40736/us-air-force-b-52s-integrate-with-ukrainian-f   

U.S. Bombers & Allied Aircraft Integrate to Fly Over All 30 NATO Nations in a Day / 31 augustus 2020
https://www.afgsc.af.mil/News/Article-Display/Article/2330156/us-bombers-allied-aircraft-integrate-to-fly-over-all-30-nato-nations-in-a-day/ 

Russische Federatie

US missile defense system deployment may destabilize world, Russian security chief warns / 15 september 2020
https://tass.com/defense/1201069 

US bombers flying over Ukraine raise regional tensions, warns Russian top brass / 11 september 2020
https://tass.com/defense/1199849  

Russian Aerospace Forces chief slams US bomber exercises as provocation / 11 september 2020
https://tass.com/defense/1199821

Interview Minister van Defensie Sergei Shoigu / 6 september 2020
https://youtu.be/RmygHwKdHcI  

NATO spy flights along Russian borders surge by one-third – defense minister / 5 september 2020
https://tass.com/defense/1197731

Russian defense chief orders armed forces to monitor deployment of US missiles / 10 januari 2020
https://tass.com/defense/1106935  

Putin: advanced weaponry reaches 82% in Russia’s nuclear triad / 24 december 2019
https://tass.com/defense/1102975  

Beleid

Fundamentals of Russia’s Nuclear Deterrence State Policy / 9 juni 2020
https://dfnc.ru/en/russia-news/fundamentals-of-russia-s-nuclear-deterrence-state-policy/ 

Over de fundamenten van het staatsbeleid van de Russische Federatie op het gebied van nucleaire afschrikking / Krasnaya Zvezda 7 augustus 2020
http://redstar.ru/ob-osnovah-gosudarstvennoj-politiki-rossijskoj-federatsii-v-oblasti-yadernogo-sderzhivaniya/?attempt=1 

Een vertaling van het hele artikel staat onderaan.

Verenigde Staten

The End of MAD? The Nuclear Dimension of U.S. Primacy
Keir A. Lieber and Daryl G. Press
International Security Spring 2006, Vol. 30, No. 4, pp. 7–44
https://www.mitpressjournals.org/toc/isec/30/4

Escalate to De-escalate / Februari 2017 US Naval Institute
https://www.usni.org/magazines/proceedings/2017/february/escalate-de-escalate  

2018 Nuclear Posture Review
https://dod.defense.gov/News/Special-Reports/0218_npr/ 

Background Briefing on Nuclear Deterrence and Modernization / 21 februari 2020
https://www.defense.gov/Newsroom/Transcripts/Transcript/Article/2090986/department-of-defense-background-briefing-on-nuclear-deterrence-and-modernizati/source/GovDelivery/  

Vertaling ‘Over de fundamenten van het staatsbeleid van de Russische Federatie op het gebied van nucleaire afschrikking’ / Krasnaya Zvezda 7 augustus 2020

Over de fundamenten van het staatsbeleid van de Russische Federatie op het gebied van nucleaire afschrikking

08/07/2020 Marina Shcherbakova Editor’s Choice, Power Factor

De hoogste prioriteit van het RF-staatsbeleid op het gebied van nationale veiligheid is het waarborgen van nucleaire afschrikking als basis voor strategische afschrikking.

De groeiende negatieve trends in de wereld die gepaard gaan met de vorming van een nieuw systeem van mondiale en regionale veiligheid, dragen bij tot het scheppen van voorwaarden voor de intensivering van de huidige en opkomende nieuwe bedreigingen voor de militaire veiligheid van de Russische Federatie, die zich kunnen ontwikkelen tot militaire conflicten van verschillende schaal en intensiteit.

Het belangrijkste uitgangspunt om de militaire veiligheid van onze staat te waarborgen, is de gegarandeerde afschrikking van elke potentiële tegenstander, inclusief de coalitie, om militaire agressie tegen de Russische Federatie en (of) haar bondgenoten te ontketenen. Het is gebaseerd op de gevechtsmogelijkheden van de binnenlandse strijdkrachten (voornamelijk de nucleaire strijdkrachten) om “onaanvaardbare schade” toe te brengen aan de agressor in alle, zelfs de meest kritieke omstandigheden van de situatie (vergeldingsaanval).

Daarom is de hoogste prioriteit van het staatsbeleid van de Russische Federatie op het gebied van militaire en nationale veiligheid in het algemeen het waarborgen van nucleaire afschrikking als basis voor strategische afschrikking.

De officiële standpunten van de Russische Federatie over nucleaire afschrikking in moderne omstandigheden werden op 2 juni 2020 publiekelijk bekendgemaakt in de “Grondbeginselen van het staatsbeleid van de Russische Federatie op het gebied van nucleaire afschrikking” (hierna – de grondbeginselen). Benadrukt moet worden dat het verschijnen van een document van dit niveau in de openbare ruimte voor het eerst in de hele geschiedenis van de Sovjet-Unie en de Russische Federatie als rechtsopvolger plaatsvond.

Als document van strategische planning op het gebied van militaire veiligheid omschrijven de Fundamentals de gevaren en dreigingen om de nucleaire afschrikking te neutraliseren, de basisprincipes en onderwerpen van afschrikking en, belangrijker nog, de voorwaarden voor een mogelijke overgang naar het gebruik van kernwapens.

De publicatie van de Fundamentals zorgde voor veel weerklank in buitenlandse en binnenlandse media en kwam als een verrassing voor de meeste experts op het gebied van kernwapens, wier meningen over een aantal belangrijke bepalingen van dit document verdeeld waren.

De media van de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten benadrukken bijvoorbeeld de “agressiviteit” van het Russische beleid, zijn wens om “de creatie van zijn nieuwe strategische wapens te rechtvaardigen”, “de drempel voor het gebruik van kernwapens te verlagen” en de gelederen van het blok te splitsen. En om hun NAVO-bondgenoten te intimideren, vooral aan de oostflank, crediteren de Verenigde Staten Rusland met een niet-bestaand concept van “escalatie tot escalatie”.

Meer evenwichtige publicaties van “neutrale” specialisten spreken over de wens van Rusland om Russische initiatieven op het gebied van nucleaire afschrikking internationale legitimiteit te geven in het licht van agressieve Amerikaanse maatregelen om aanvalswapens op te bouwen en het systeem van internationale wapenbeheersingsverdragen te breken.

Tegelijkertijd constateren een aantal westerse experts en de meeste binnenlandse experts de tijdigheid van het verschijnen van het document en de wens van Rusland om de door de Verenigde Staten ontketende wapenwedloop, de militarisering van de ruimte, de modernisering van de Amerikaanse raketafweer en de afbraak van het internationale veiligheidssysteem te beteugelen. En de verklaring van de voorwaarden voor een mogelijke overgang naar het gebruik van kernwapens wordt gezien als een waarschuwing voor de nutteloosheid van “gedwongen druk” op Rusland en zijn bereidheid tot gewapende verdediging van zijn nationale belangen.

Voor een objectieve beoordeling van de Russische benadering van nucleaire afschrikking, is het noodzakelijk om een ??alomvattende beoordeling uit te voeren van de militair-politieke omstandigheden waaronder onze staat een werkelijk ongekende stap heeft gezet en, voor het eerst in de geschiedenis van het bezit van kernwapens, zijn visie heeft gepubliceerd op zijn rol en plaats in het algehele systeem van nationale veiligheid.

Het is geen geheim dat de situatie in de wereld de afgelopen jaren aanzienlijk is verslechterd in verband met de acties van de Amerikaanse leiders om het systeem van internationale veiligheid en wapenbeheersing, dat tegen het einde van de 20e eeuw met zoveel moeite was opgebouwd, systematisch te vernietigen. Dit proces begon met de eenzijdige terugtrekking van de Verenigde Staten in 2002 uit het ABM-verdrag, dat jarenlang de basis vormde voor het beperken van strategische offensieve wapens. Dit werd gevolgd door de eenzijdige terugtrekking van de Verenigde Staten in 2019 uit het Verdrag inzake de Eliminatie van Intermediate-Range en Shorter-Range Missiles (INF-verdrag), en in 2020 kondigden de Verenigde Staten hun deelname aan het Open Skies-verdrag aan.

Blijkbaar is het belangrijkste doel van de terugtrekking van de VS uit het INF-verdrag de inzet van grondraketsystemen met raketten voor middellange en kortere afstand nabij de Russische grenzen, en van het Open Skies-verdrag – om wapenbeheersing over zijn grondgebied uit te sluiten.

In de afgelopen jaren is de situatie in de wereld aanzienlijk verslechterd in verband met de acties van de Amerikaanse leiders om het internationale veiligheidssysteem systematisch te vernietigen.

De volgende in de rij is de laatste bestaande overeenkomst in het systeem van internationale veiligheid en wapenbeheersing – het Verdrag inzake maatregelen voor de verdere vermindering en beperking van strategische aanvalswapens van 2010 (START III), dat afloopt op 5 februari 2021. Tegelijkertijd zijn de Verenigde Staten, die hun weigering tot verlenging aankondigen, niet langer op zoek naar redenen voor terugtrekking in verband met beschuldigingen van schending door Rusland.

De Russische Federatie heeft voorgesteld het START-3-verdrag te verlengen, aangezien dit het voor beide partijen mogelijk maakt om de controle over START te behouden, de transparantie van hun START-samenstelling te waarborgen en als gevolg daarvan hun gevechtscapaciteiten voor de gespecificeerde periode betrouwbaar te voorspellen. Tegelijkertijd zal er meer tijd lijken om te zoeken naar oplossingen voor de problematische problemen van het beperken van strategische aanvalswapens en het streven naar een nieuwe overeenkomst.

In het geval van beëindiging van het START-3-verdrag zal de militair-politieke situatie aanzienlijk gecompliceerder worden, aangezien de Verenigde Staten bij gebrek aan restrictieve verdragsnormen oncontroleerbaar hun strategische wapens kunnen opbouwen.

Laten we benadrukken dat dit een buitengewoon gevaarlijk pad is, omdat de wereld opnieuw, net als in de tweede helft van de 20e eeuw, op de rand van een wereldwijde nucleaire catastrofe zal balanceren. Het lot van het Verdrag inzake de non-proliferatie van kernwapens (NPV) en het Verdrag inzake een alomvattend verbod op kernproeven (CTBT) zullen in het geding blijven.

De vernietiging van het NPV kan de trigger worden die zal leiden tot een nucleaire wapenwedloop over de hele wereld en een toename van het aantal landen met kernwapens, voornamelijk “drempel” -wapens.

Wat de CTBT betreft, heeft Rusland 20 jaar geleden de verplichtingen op zich genomen die overeenkomen met het verdrag. Tegelijkertijd hebben de Amerikanen, die het CTBT in 1996 hebben ondertekend, het nog niet geratificeerd. Het is opmerkelijk dat de DVK de “bondgenoot” van de Verenigde Staten is in termen van benaderingen van dit verdrag. In 2006 weigerden deze twee landen, in tegenstelling tot 172 staten, de resolutie van de Algemene Vergadering van de VN over de noodzaak van snelle ondertekening en ratificatie van het CTBT te aanvaarden.

Na de beëindiging van het START III-verdrag zal er dus geen bestaande internationale overeenkomst zijn die de strategische wapenwedloop beperkt, en zullen de handen van de Amerikaanse “haviken” volledig losgemaakt zijn.

Benadrukt moet worden dat alle acties van Amerikaanse zijde plaatsvinden tegen de achtergrond van de aangekondigde nieuwe bepalingen inzake nucleair beleid en raketafweer.

De US Nuclear Posture Review 2018 identificeert de volgende belangrijke bepalingen die een aanzienlijke impact hebben op nucleaire afschrikking:

 • voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog is Rusland tot tegenstander van de Verenigde Staten verklaard met alle gevolgen van dien;
 • de mogelijkheid van preventief gebruik van kernwapens werd verklaard;
 • Het is de bedoeling om de nucleaire strijdkrachten radicaal opnieuw uit te rusten, inclusief de creatie van nieuwe moderne kruisraketten op zee en kernwapens met een ultralaag rendement.

Tegelijkertijd worden kernwapens met de creatie van dergelijke munitie in feite een “slagveldwapen”, wat ongetwijfeld zal leiden tot een verlaging van de drempel voor het gebruik ervan.

Vrijwel gelijktijdig met de goedkeuring van de nieuwe nucleaire doctrine in de Verenigde Staten werd het concept van raketafweerontwikkeling aangenomen, dat een aantal nieuwe bepalingen bevat:

 • de belangrijkste focus van het wereldwijde raketafweersysteem is het neutraliseren van alle soorten raketdreigingen, voornamelijk vanuit Rusland en China, daarom zijn de ingezette componenten, waaronder het Europese raketafweersysteem, in eerste instantie gericht tegen binnenlandse strategische raketten;
 • de creatie van aanvalswapens van het raketverdedigingsruimte-echelon wordt verklaard, dat wil zeggen, er is een terugkeer naar het 40 jaar oude Strategic Defense Initiative-programma, waarin het breedste scala van dergelijke wapens werd overwogen: kinetische miniatuurinterceptors, ruimtelaserinstallaties, ruimteplatforms met wapens gebaseerd op nieuwe fysieke principes;
 • Het is de bedoeling om laserwapensystemen in de lucht te recreëren, inclusief die op basis van een zwaar onbemand luchtvaartuig;
 • een nieuwe lijn van onderschepping van ballistische raketten wordt geintroduceerd, het zogenaamde nul-echelon van raketverdediging, wanneer de impact op ballistische raketten niet tijdens de vlucht wordt uitgevoerd, maar op lanceerposities, dat wil zeggen een aanval wordt toegepast op lanceerinrichtingen in positionele gebieden van raketafdelingen, op vliegtuigen op vliegvelden thuis en op raketdragers in marinebases.

Benadrukt moet worden dat met de introductie van een nul-echelon-raketverdediging de grens tussen offensieve (aanval) en defensieve wapens wordt gewist.

Tot de destabiliserende factoren behoren ook de oprichting van ruimtetroepen in de Verenigde Staten in 2019 en hun bereidheid om aanvalswapens in de ruimte in te zetten, aangezien de ruimte, in overeenstemming met de in juni 2020 aangekondigde Defense Space Strategy van het Amerikaanse ministerie van Defensie, is uitgeroepen tot arena voor het uitvoeren van militaire operaties. …

Naar onze mening zijn al deze stappen van het Amerikaanse leiderschap gericht op het implementeren van het Global Strike-concept met het gebruik van veelbelovende aanvalswapens, waaronder hypersonische wapens, maar met slechts één voorwaarde dat al deze wapens ook in kernkoppen kunnen zitten.

De puzzel is opgedoken – alle stappen die de Verenigde Staten de afgelopen twee decennia op het gebied van strategische wapens hebben genomen, zijn schakels in één keten en zijn gericht op het bereiken van militair-technische superioriteit van de Verenigde Staten om hun mondiale leiderschap in de wereld te behouden en, zoals het hen lijkt, de overwinning te verzekeren in mogelijke toekomstige oorlogen over elk van de landen van de wereld, voornamelijk boven Rusland, ook vanwege zijn economische verzwakking door deel te nemen aan een nieuwe wapenwedloop.

We mogen de bondgenoten van de VS in het NAVO-blok niet vergeten. Alles bij elkaar genomen heeft de NAVO een aanzienlijk voordeel ten opzichte van Rusland wat betreft strategische niet-nucleaire wapensystemen en strijdkrachten voor algemene doeleinden, die in de context van de uitbreiding van het blok en zijn directe nadering tot de grenzen van Rusland onze staat dwingen om te reageren op bestaande militaire dreigingen en bedreigingen voor zijn veiligheid.

Om het Russische standpunt over nucleaire afschrikking onder de aandacht te brengen van de wereldgemeenschap en het militair-politieke leiderschap van de potentiële tegenstanders van de staten, werd een aantal conceptuele bepalingen uit de grondslagen afgekondigd.

 1. Nogmaals, het is een leerstellige bevestiging geweest dat het “nucleaire beleid” van de Russische Federatie puur defensief van aard is.Dit is geen simpele verklaring, maar de hoeksteen van het algemene beleid van onze staat, waarop strategische afschrikking is en wordt gebouwd. Rusland gaat niemand aanvallen, maar zal alle maatregelen nemen om eventuele agressie tegen ons land te neutraliseren. Deze benadering weerspiegelt een strategie van actieve afschrikking en kan worden omschreven als “actieve verdediging”. Tegelijkertijd levert en zal Rusland al het nodige doen om de nucleaire dreiging te verminderen.
 1. Nucleaire afschrikking is bedoeld om ervoor te zorgen dat de potentiële tegenstander, met inbegrip van de coalitiesamenstelling, de onvermijdelijkheid van vergelding begrijpt in het geval van agressie tegen Rusland en zijn bondgenoten, waarbij het land onaanvaardbare schade toebrengt in een vergeldingsaanval.In de kern is nucleaire afschrikking een specifieke vorm van het reflexieve beleid van onze staat, uitgevoerd door voornamelijk het militair-politieke leiderschap van een potentiële tegenstander te beinvloeden door de overtuiging van de onvermijdelijkheid van negatieve gevolgen voor hem als gevolg van het gegarandeerde gebruik door de Russische Federatie van strijdkrachten en middelen voor nucleaire afschrikking.
 1. De kern van nucleaire afschrikking zijn de gevechtscapaciteiten van nucleaire strijdkrachten van verschillende bases, daarom is het handhaven van het nucleaire potentieel op een niveau dat voldoende is om afschrikking te waarborgen een van de prioritaire taken van onze staat.Tegelijkertijd wordt de minimale toereikendheid van gevechtsklare troepen en middelen aangegeven, die in staat zijn, vanwege de rationaliteit van hun structuur en samenstelling, gebruiksmethoden en hoge gevechtsgereedheid, om het toebrengen van onaanvaardbare schade aan een potentiële vijand te verzekeren bij elke ontwikkeling van de militair-politieke en strategische situatie.
  Dit betekent dat Rusland niet betrokken raakt bij een uitputtende nucleaire wapenwedloop, waarbij de prioriteit niet wordt gegeven aan kwantitatieve, maar aan de kwalitatieve samenstelling ervan.
 1. Benadrukt werd dat de belangrijkste militaire dreigingen, voor de neutralisatie waarvan nucleaire afschrikking wordt uitgevoerd, afkomstig zijn uit het collectieve Westen en verband houden met de opbouw van algemene groeperingen nabij de grenzen van de Russische Federatie, die onder meer zijn bewapend met middelen om kernwapens te leveren, met de inzet van systemen en middelen. Raketverdediging, aanvalswapens voor verschillende doeleinden en baseren, inclusief ruimte.
 2. Twee groepen staten worden geidentificeerd als onderwerp van nucleaire afschrikking:* individuele staten die beschikken over nucleaire en (of) andere soorten massavernietigingswapens of een aanzienlijk gevechtspotentieel van strijdkrachten voor algemene doeleinden die de Russische Federatie als een potentiële tegenstander beschouwen, evenals militaire coalities (blokken, allianties) met deelname van deze staten;
  * staten die hun nationaal grondgebied ter beschikking stellen voor de inzet van strategische aanvalswapens (kruisraketten en ballistische raketten, hypersonische vliegtuigen, aanvals onbemande luchtvaartuigen), strategische antiraketsystemen, radarstations van het nucleaire raketaanvalwaarschuwingssysteem, kernwapens en (of) andere soorten massavernietigingswapens van andere staten die kunnen worden gebruikt tegen de Russische Federatie en (of) haar bondgenoten.Als de eerste groep staten geen vragen oproept, is de selectie van de tweede groep een waarschuwing voor de leiding van deze staten dat zij goed moeten nadenken alvorens toestemming te geven om strategische offensieve wapens van andere staten op hun grondgebied in te zetten.
 1. De bovenstaande principes van nucleaire afschrikking zijn algemeen bekend en bepalen de hoofdlijnen van het beleid van onze staat om afschrikking te waarborgen. Dit geldt ook voor de centralisatie van controle en de constante paraatheid van krachten en middelen, en de rationaliteit van hun structuur en samenstelling.Naleving van internationale wapenbeheersingsverplichtingen is een prioriteit voor Rusland. Onze staat heeft zich altijd gerespecteerd en zal zich houden aan alle internationale verplichtingen die het op zich heeft genomen.
  De continuiteit van maatregelen om afschrikking te waarborgen, houdt in dat alle maatregelen van militaire en niet-militaire aard op alomvattende wijze worden uitgevoerd in het kader van het nucleaire afschrikmechanisme in vredestijd, tijdens de periode van onmiddellijke dreiging van agressie en in oorlogstijd in alle stadia van het ontstaan en de ontwikkeling van een militair conflict, tot het begin van het massale gebruik van kernwapens …
  Het aanpassingsvermogen van afschrikking aan militaire dreigingen veronderstelt de keuze van verschillende afschrikwekkende maatregelen (acties) afhankelijk van de bestaande en opkomende militaire dreigingen voor de Russische veiligheid, die worden bepaald op basis van een uitgebreide analyse van de militair-politieke en strategische situatie in de wereld en de militaire gevaren van Rusland voor de korte, middellange en middellange termijn en perspectief op lange termijn.
 1. Voor het eerst in een openbare ruimte zijn voorwaarden afgekondigd die de mogelijkheid van het gebruik van kernwapens door Rusland bepalen.

De eerste voorwaarde houdt verband met de ontvangst van betrouwbare informatie over de lancering van ballistische raketten die het grondgebied van Rusland en (of) zijn bondgenoten aanvallen. Het feit van een ballistische raketlancering zal worden geregistreerd door een waarschuwingssysteem voor raketaanvallen.

Tegelijkertijd zal het niet mogelijk zijn om het type uitrusting (nucleair of niet-nucleair) te bepalen. Daarom zal elke aanvallende raket worden gepositioneerd als een nucleair bewapende raket. Informatie over de lancering van de raket in automatische modus zal worden meegedeeld aan de militair-politieke leiding van Rusland, die, afhankelijk van de heersende situatie, de omvang van de responsacties van de nucleaire strijdkrachten zal bepalen.

De voorwaarden voor het gebruik van nucleaire en andere soorten massavernietigingswapens door de vijand, voor de impact op kritische Russische doelen, voor agressie met het gebruik van conventionele wapens, mogen geen vragen oproepen bij deskundigen.

Op de gestelde vraag, wat is het doelwit van agressie tegen Rusland, dat een aanzienlijk nucleair potentieel heeft, kan een concreet antwoord worden gegeven – de vernietiging van Rusland als staat.

Daarom heeft Rusland in de Fundamentals “rode lijnen” aangewezen, die we niemand aanraden deze over te steken. Als een potentiële tegenstander daartoe besluit, zal het antwoord ongetwijfeld overweldigend zijn.

Tegelijkertijd zal de specificatie van responsacties (waar, wanneer, hoeveel) worden bepaald door de militair-politieke leiding van Rusland, afhankelijk van de situatie.

_______________

Sterlin A.E. – Hoofd van het directoraat Hoofdoperaties van de generale staf van de strijdkrachten van de Russische Federatie, geëerd militair specialist van de Russische Federatie, generaal-majoor.

 1. L. Khryapin – Hoofdonderzoeker bij het Centrum voor Militair-Strategisch Onderzoek van de Militaire Academie van de Generale Staf van de RF-strijdkrachten, doctor in de militaire wetenschappen, kolonel.

Voorgeschreven werkelijkheid

Zij die beseffen dat het voorgeschreven verhaal erover alleen maar kan kloppen als de wetten van de natuur toen een aantal uren niet in werking zijn geweest, mogen publiekelijk niet verder vragen.

Een hele bibliotheek kan inmiddels worden gevuld met studies over de onmogelijkheden in het officiele verhaal over de 11de september ramp. Een greep uit de standaardwerken:

Veel literatuur dat eerder makkelijk was te vinden op het internet is in recente jaren weggecensureerd.

Wat 9-11 is gaan heten was het excuus van een door de Verenigde Staten gelanceerde serie van invasies, regime change operaties, en een gefantaseerde ‘oorlog tegen het terrorisme’ die al miljoenen mensenlevens heeft gekost.

 • Christopher Lee Bollyn – The War on Terror: The Plot to Rule the Middle East Paperback
 • Jane Mayer: The Dark Side: The Inside Story of How the War on Terror Turned Into a War on American Ideals
 • William Engdahl: Full Spectrum Dominance

 Van degenen van wie altijd verwacht werd dat zij vrijuit over mondiale verhoudingen konden nadenken, is slechts een klein groepje overgebleven dat zich nog aan het onderwerp waagt.

 Zie: https://www.ae911truth.org/

Een demoniseringcampagne kwam op gang met een intensiteit die geen van de leiders van de voormalige Sovjet-Unie ooit ten deel was gevallen.

Zie: Stephen F. Cohen – War with Russia?: From Putin & Ukraine to Trump & Russiagate

Phil Butler: Putin’s Praetorians: Confessions of the Top Kremlin Trolls

Bij een hysterie die is aangezwengeld in het Atlantische bekken met betrekking tot de notie dat menselijke uitstoot van CO2 een dusdanige verslechtering van het klimaat veroorzaakt, dat onze planeet binnen een jaar of tien nauwelijks meer bewoonbaar zal zijn.

We weten exact wanneer deze term, in de betekenis die er nu aan wordt toegekend, de wereld werd ingestuurd. April 1967.

Lance de-Haven-Smith: Conspiracy Theory in America

Gezien het effect dat dit etiket heeft gehad, als beëindiger van ontelbare discussies over gewichtige zaken die de toekomst van ons allemaal aangaan, mogen we concluderen dat het bewuste CIA-memo één van haar meest succesvolle psyop (psychologische oorlogsvoering) operaties is geweest.

Over deze operaties:

 • Tim Weiner: A Legacy of Ashes
 • Douglas Valentine: CIA as Organized Crime

Een totalitaire machtsgreep met buitensporige boetes voor normaal gedrag, en regels die de maatschappij dusdanig lamlegden dat een permanente verminking ervan mag worden verwacht.

 https://www.sott.net/article/439287-The-true-face-of-Covid-19-Fear-and-shock-therapy-to-impose-a-totalitarian-society

We gaan een wereld tegemoet met voor onze toekomst doorslaggevende ontwikkelingen, waarin hele kennisgebieden voor ons zijn afgesloten.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.577740/full

De wetenschap die per abuis door veel mensen wordt gezien als een eenduidig en bijna heilig iets is vooral op deze gebieden ernstig gecorrumpeerd.

https://www.sott.net/article/274492-Climate-Science-is-Zombie-Science

Het verboden medicijn

http://covexit.com/professor-didier-raoult-releases-the-results-of-a-new-hydroxychloroquine-treatment-study-on-1061-patients/

https://www.zerohedge.com/political/lancetgate-scientific-corona-lies-big-pharma-corruption-hydroxychloroquine-versus

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.22.20040758v3

https://nypost.com/2020/04/02/hydroxychloroquine-most-effective-coronavirus-treatment-poll/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7118659/

https://www.foxnews.com/media/dr-stephen-smith-on-effectiveness-of-hydroxychloroquine-with-coronavirus-symptoms-beginning-of-the-end-of-the-pandemic

https://aapsonline.org/aaps-letter-asking-gov-ducey-to-rescind-executive-order-concerning-hydroxychloroquine-in-covid-19/

https://www.nytimes.com/2020/04/02/technology/doctor-zelenko-coronavirus-drugs.html

https://drive.google.com/file/d/1w6p_HqRXCrW0_wYNK7m_zpQLbBVYcvVU/view

https://docs.google.com/document/d/1545C_dJWMIAgqeLEsfo2U8Kq5WprDuARXrJl6N1aDjY/edit

https://techstartups.com/2020/03/28/dr-vladimir-zelenko-now-treated-699-coronavirus-patients-100-success-using-hydroxychloroquine-sulfate-zinc-z-pak-update/

https://www.zinfos974.com/Hydroxychloroquine-Une-victoire-paradoxale–malgre-le-rejet-de-la-requete-pour-exces-de-pouvoir_a153466.html

https://surfguardcr.com/local-news/costa-rica/costa-rica-prescribing-hydroxychloroquine-for-covid-19-patients

 

Over systematische pseudo wetenschap achter het verbod:

https://wattsupwiththat.com/2020/05/02/pseudo-science-behind-the-assault-on-hydroxychloroquine/

Voor God spelen in Davos

Strategische intelligentie World Economic Forum met Coronovormig web
https://intelligence.weforum.org/topics/a1G0X000006O6EHUA0?tab=publications

The Great Reset:
https://www.weforum.org/agenda/archive/the-great-reset/

Network for Greening the Financial System:
https://www.dnb.nl/en/about-dnb/co-operation/network-greening-financial-system/index.jsp

Over Frank Elderson van De Nederlandse Bank als voorzitter:
https://interessantetijden.nl/2019/12/21/frank-elderson-dnb-mengt-co2-aflatenhandel-in-geldsysteem/

‘Seize The Moment’, The Economist 23 mei 2020
https://www.economist.com/weeklyedition/2020-05-23

David de Rothschild als ‘Ecowarrior’
https://www.theguardian.com/environment/2009/apr/12/david-de-rothschild-plastiki-pacific

Bill Gates als “Goal Keeper’ van de CO2-agenda (2030 Agenda) met oa Warren Buffett:
https://www.gatesfoundation.org/goalkeepers/about-goalkeepers/

Bill Gates als vaccinatie-advocaat in relatie tot Goalkeepers en 2030 Agenda:
https://www.gatesfoundation.org/goalkeepers/

Jan Peter Balkenende als voorzitter ‘groene’ multinationals Shell, DSM cs
https://www.dsgc.nl/nl/sdgs

Panel of Eminent Persons voor de Verenigde Naties olv David Cameron:
https://www.un.org/sg/en/management/hlppost2015.shtml
https://www.undp.org/content/undp/en/home/news-centre/news/2012/07/31/un-secretary-general-appoints-high-level-panel-on-post-2015-development-agenda.html

Afscheidsspeech ‘A New Horizon’ Mark Carney voor Bank of England, over de biljoenen die ze in de CO2-handel willen pompen. Carney is nu voorzitter in Canada van ‘The Green Reset’:
https://interessantetijden.nl/wp-content/uploads/2019/10/a-new-horizon-speech-mark-carney.pdf

“The Green Swan’ van de BIS. De kapitaaltransitie van duizenden miljarden voor CO2-politiek:
https://www.bis.org/publ/othp31.pdf

Anatomie van een kunstmatige pandemie

Correlatie tussen zachte griepseizoenen en Covid19-piek:
https://www.jbs.cam.ac.uk/wp-content/uploads/2020/08/wp2003.pdf

IFR / dodelijkheid van Covid19:
https://swprs.org/studies-on-covid-19-lethality/

Event201 en de Corona-criris:
https://www.exomagazin.tv/event-201-co-chronik-einer-angekuendigten-krise-interview-mit-paul-schreyer/

Leugens en manipulaties rondom de Mexicaanse griep pandemie:
https://www.youtube.com/watch?v=0R5f3fz8JTA

Reportage rondom bepaling van het genoom door Drosten:
https://www.youtube.com/watch?v=S_Ofvc6jNNA

Paper met bepaing van het genoom door Drosten:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6988269/

Het falen van de epidemiologische modellen:
https://issuesinsights.com/2020/04/18/after-repeated-failures-its-time-to-permanently-dump-epidemic-models/

Broncode van het epidemiologische model van Ferguson:
https://lockdownsceptics.org/code-review-of-fergusons-model/

Fraude in de hydroxychloroquine papers van BJEM en The Lancet:
https://www.sciencemag.org/news/2020/06/mysterious-company-s-coronavirus-papers-top-medical-journals-may-be-unraveling

Papers over de werkzaamheid van hydroxychloroquine:
https://c19study.com

Waarom een Corona-vaccin zo moeilijk te maken is:
https://www.abc.net.au/news/health/2020-04-17/coronavirus-vaccine-ian-frazer/12146616

De ongeschiktheid van de PCR test:
https://off-guardian.org/2020/06/27/covid19-pcr-tests-are-scientifically-meaningless/

BlackRock en geforceerde vergroening

BlackRock, geforceerde vergroening, en de financiële herstart

 1. Deze bezittingen worden in toenemende mate beheerd door de drie grootste asset managers, BlackRock, Vanguard en State Street.
 2. Ook voormalig politici werden na hun termijn vaak ingehuurd door de bank, zoals voormalig EU-voorzitter Jose-Manuel Barroso.
 3. De pakketten waren overgenomen van de bijna failliete verzekeraar AIG.
 4. In 2012 en 2014 huurt BlackRock de voormalige centraal bankiers Philipp Hildebrand (Zwitserland)
 5. en Jean Bolivia (Canada)
 6. in om het BlackRock Investment Institute op te zetten. In februari 2019 wordt voormalig vice-voorzitter van de Fed, Stanley Fischer, adviseur voor het BlackRock Investment Institute.
 7. In 2019 schrijven Hildebrand, Bolivia en Fischer een advies aan de Fed hoe te reageren bij een volgende economische en financiële neergang. Dit wordt gepresenteerd op de jaarlijkse Jackson Hole conferentie.
 8. Afgelopen maart schreven deze voormalig centraal bankiers in dienst van BlackRock een opiniestuk in de Financial Times, wat neerkwam op een beleidsadvies voor centrale banken.
 9. Diezelfde week maakte de Fed bekend BlackRock het mandaat te geven om slechte leningen op te gaan kopen.
 10. In april van dit jaar maakte BlackRock bekend dat ze de beste beleggingsstrategie ten uitvoer brengt die er bestaat, namelijk: ‘Follow the Fed!’
 11. Larry Fink, de baas van BlackRock, in zijn jaarlijkse brief aan CEO’s, miljardairs en hooggeplaatste beleidsbepalers een ‘fundamentele hervorming van het financiële systeem’ aan.
 12. met negatieve gevolgen voor de mondiale waardeketens en uiteindelijk de wereldhandel.
 13. Een paar maanden voor de afkondiging van de lockdown’s moest de Fed al fors ingrijpen in de markt voor financiering van leningen en assets, de zogenaamde repomarkt.
 14. In een laatste poging de bank van de ondergang te redden is in juni 2019 besloten tot het opzetten van een ‘bad bank’.
 15. Zo kent de EU sinds december 2019 een nieuwe taxonomie, een lijst van investeringen die als ‘duurzaam’ kunnen worden gekenmerkt.
 16. als zij niet zouden deelnemen aan dit soort groen investeren de toekomst van hun bedrijven er slecht zou uitzien.
 17. Van de 15 ETF-fondsen waar ze in investeerde, waren er 8 van BlackRock.

 

 1.  https://www.researchgate.net/publication/342280859_American_Asset_Manager_Capitalism
 2.  https://www.rollingstone.com/politics/politics-news/the-great-american-bubble-machine-195229/
 3.  https://www.ft.com/content/bf4e37d6-1c34-11e2-a14a-00144feabdc0
 4.  https://www.ft.com/content/90869c78-b4a0-11e1-aa06-00144feabdc0
 5.  https://www.benefitscanada.com/news/ministry-of-finance-official-joining-blackrock-55722
 6.  https://www.ft.com/content/44bec8bc-2fa8-11e9-ba00-0251022932c8
 7.  https://www.suerf.org/docx/f_77ae1a5da3b68dc65a9d1648242a29a7_8209_suerf.pdf
 8.  https://www.ft.com/content/b8fa16c6-6d11-11ea-89df-41bea055720b
 9.  https://www.ft.com/content/f9c7e4de-6e25-11ea-89df-41bea055720b
 10.  https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-15/blackrock-leads-investors-worldwide-with-follow-the-fed-mantra?sref=8QOrgpFD
 11.  https://www.blackrock.com/corporate/investor-relations/larry-fink-ceo-letter
 12.  https://www.bis.org/speeches/sp190514.htm
 13.  https://www.geotrendlines.nl/liquiditeit-is-geen-kwestie-van-kwantiteit-maar-van-gedrag/
 14.  https://www.ft.com/content/d146b22c-9033-11e9-aea1-2b1d33ac3271
 15.  https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/banking-and-finance/sustainable-finance/eu-taxonomy-sustainable-activities_en
 16.  https://www.ft.com/content/57db9dc2-3690-11ea-a6d3-9a26f8c3cba4
 17.  https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-29/fed-reveals-which-etfs-it-purchased-in-emergency-lending-program?sref=8QOrgpFD

Reacties (alleen voor leden)
Alleen abonnees kunnen reacties plaatsen.
203 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

edwin schaafsma

Fantastisch blad! Dit was zeer nodig! gefeliciteerd en bedankt voor allen die dit mogelijk gemaakt hebben.

Frank Dijkslag

Allereerst natuurlijk mijn hartelijke felicitaties met de daadwerkelijke totstandkoming van jullie blad. En wat goed dat Karel van Wolferen eindredacteur is, want de ‘Paus van het verzet’ moet natuurlijk wel een zekere mate van rijpheid hebben bereikt. Ik vertrouw er volledig op dat Karel eerder zorgvuldig en bedachtzaam zal voortborduren op het werk van iemand als Carroll Quigley dan dat hij uit de bocht vliegende types als David Icke en Janet Ossebaard een podium gaat bieden…

Annette Kieboom

Kan ik publicaties en documenten toesturen voor volgende uitgaves?

Jesse Dohmen

Fantastisch initiatief en laat jullie niet de mond snoeren door respectloze autoritaire personen.

P H Bleeker

Heb voor het eerst een hele blad gelezen…… Gefeliciteerd ….op naar de volgende uitgave…..

Olga van Schaick

Geweldig blad. Hartelijk dank aan Karl en al de anderen die meehelpen om de waarheid aan het light te doen komen. Als ik spreek met mijn kinderen zeg ik nu, heb je gezond verstand, en laat dan nog even het blad zien, ook om te zeggen, ik ben niet de enigen die ‘anders’ denkt.

JaRu DB

Geweldig wat een blad! De postbode denkt nu dat ik pornostuff heb besteld, gezien het grijze cellofaan dat er nu omheen zit. Overigens een goede zet. Kan Mark R. , het k-vak en alle leden van de eerste en tweede kamer met oogkleppen zo groot als de dienbladen uit hun “kantine” ook stiekum een abonnementje nemen. Maar ik heb een vraag: Waarom legt niemand mevr Sigrid K. het vuur aan de schenen? Ik zal het uitleggen. Het Annual Report 2019 van het Global Preparedness Monitoring Board bevat op bladzijde 39 puntje 2 een uitspraak, die de “natte droom van ene Mengele” zou kunnen zijn. Indien de woorden “deliberate release” vervangen waren door “outbreak” zou ik er gewoon overheen gelezen hebben. Maar hier wordt keihard gezegd dat er opzettelijk een “lethal respiratory pathogen” wordt verspreid en dit is een verslag van september 2019! Gaan we even naar bladzijde 43, dan zien we daar mevr. Sigrid K. staan. Heeft mevr Sigrid K., -die naam en faam heeft gemaakt om namens de UN “gifgas(t)jes” uit Sirië te verwijderen- dit geweten? Waarom heeft ze zich niet gedistantieerd hiervan en is uit dit “white-collar” bestuur gestapt? Deed ene Mengele proeven op duizenden joden om een… Lees verder »

Laatst bewerkt op 8 maanden geleden door JaRu DB
Anatole Sala

DE COMPLOTTHEORIE EN EINDE ONAANTASTBAARHEID LICHAAM De aanslag van de Europese autoriteiten op de onaantastbaarheid van het lichaam hebben wij vooral aan onszelf te danken. Building Back Better betreft niet alleen een economie van onteigening maar ook die van ook lijf en leden. DE MENS IN DE ROL ALS VEE VAN DE ELITE De mens heeft de beschikking over dier en plant. Zoals men de boer herkent aan zijn werkzaamheden, zijn landbouw, zijn fokvee. Zo ook herkent men de machthebber aan zijn daden. De machthebber wil een beter bruikbare mens fokken door middel van selectie en genetische manipulatie. Building Back Better NEDERLAND – ARTIKEL 11: ONAANTASTBAARHEID LICHAAM Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam. De droom van de elite, hormonale anticonceptie, zat al in 1950 in de testfase en kwam in Nederland in 1964 beschikbaar. In datzelfde jaar ontstond de Nederlandse Vereniging voor Seksuele hervorming, de NVSH In 1971 startte de eerste illegale abortuskliniek en werd ook de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) opgericht, ONVERMOGEN De strijd om de ‘beschikking over het eigen lichaam’ werd o.a. gevoerd door een groep ‘stoere’ vrouwen onder de naam Dolle Mina.… Lees verder »

Anatole Sala

Voor mijn mentale gezondheid verdraag ik al meer dan tien jaar geen krant meer in de brievenbus.
Eindelijk weer een krant, een echte krant. 

J.J. Kloos

Nummer drie zowat in één adem uitgelezen. Het bevat weer stuk voor stuk uitstekende uitgebalanceerde artikelen Hulde aan het redactieteam en meewerkende verslaggevers!

Hans Martius

Dit moet even van mijn hart……onlangs las ik op internet dat een tweede kamerlid van groen links Westerveld op twitter briest dat gezond verstand geen journalistiek is . ( dagblad van het noorden 26 oktober )… vervolgens beticht een tweede kamerlid Smulders ( van de zelfde partij ) van stemmingmakerij ?….en richt zich tot de boekwinkels om deze ter verantwoording te roepen ?….. vervolgens las ik verder een artikel van een collomnist NRC ene Maxim dat deze geen eerste editie van gezond verstand in de brievenbus heeft mogen ontvangen , ( wat M Koopmans benoemt ……..een brievenbus vervuiling en roept het ministerie op om de verspreiding van het blad te beoordelen ? ) . Gooit deze collomnist Maxim in hetzelfde artikel over een andere boeg ….dat het blad gezond verstand …pro Russisch is… en dat de russen hier achter zitten ….OVER COMPLOT denken gesproken ! Verder las ik NRC van 7 november van schrijfster collomniste Verschuif ….dat redacteur , journalist , emeritus hoogleraar Karel van Wolferen in een boos aardig sprookje leeft ? Laat mij dit zeggen….het blad gezond verstand raakt blijkbaar iedereen van politiek , media , medische wereld enz… dit betekent met gezond verstand dat de snaar goed… Lees verder »

Gerard Mulder

Ja GroenLinks was vroeger mijn partij maar nu😡

José

Is het mogelijk een artikel te schrijven over hoe belastinggeld werkt en van wie geïncasseerd wordt? Het valt mij op dat het kabinet strooit met ons belastinggeld alsof ze het zelf hebben verdiend. (politici kosten de samenleving alleen maar geld) Ook de vele namen van belasting gelden eens benoemen om connecties te leggen.(Inkomstenbelasting/subsidies)Tevens dat de Zorg/Politie (veiligheid) en Onderwijs mede uit deze belastinggelden ook door het MKB betaald wordt terwijl de hele horeca plat ligt. Deze afdelingen zouden zich ook zorgen moeten maken maar de connecties zijn we uit het oog verloren.

Laatst bewerkt op 8 maanden geleden door José

[…] ·       Gezond Verstand […]

1 6 7 8
203
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x
Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.