Nummer 01 (30 sept. 2020)

Nummer 1, 30 sept. 2020

Gezond Verstand nummer 1 is hieronder voor iedereen gratis te lezen.
Volgende publicaties zijn – alleen voor deelnemers – 10 dagen na verschijningsdatum online te lezen.
Ben je nog geen deelnemer? Meld je dan hier aan.

ONLINE LEZEN
In deze uitgave onder meer

De Voorgeschreven Werkelijkheid

Dit is Nederland niet

De mythe van de menselijke CO2

Voor God spelen in Davos

De agenda tegen de middenklasse

Anatomie van een kunstmatige pandemie

BlackRock en geforceerde vergroening

De onderbelichte wereld

De toekomst van de ‘transhumane mens’

Gezond Verstand nummer 1 is hieronder voor iedereen gratis te lezen.
Volgende publicaties zijn – alleen voor deelnemers – 10 dagen na verschijningsdatum online te lezen.
Ben je nog geen deelnemer? Meld je dan hier aan.

ONLINE LEZEN
Bronvermeldingen

De voetnoten en bronnen per artikel.

Confrontaties met Rusland

Confrontaties

Arctic Tensions Rise as Britain Leads Show of Force Against Russia in the Barents Sea / 18 september 2020
https://www.globalresearch.ca/arctic-tensions-rise-britain-leads-show-force-against-russia-barents-sea/5724289 

British troops perform largest parachute drop for decades ‘to show solidarity’ with Ukraine / 18 september 2020
https://news.sky.com/story/british-troops-perform-largest-parachute-drop-for-decades-to-show-solidarity-with-ukraine-12075158   

U.S. B-52H Strategic Bombers Fly Over Ukraine Again, As Lukashenko And Putin Meet In Sochi / 15 september 2020
https://southfront.org/u-s-b-52h-strategic-bombers-fly-over-ukraine-again-as-lukashenko-and-putin-meet-in-sochi/   

Three U.S. B-52s Fly Mission Over Ukraine’s Sea of Azov Coast In A Clear Show Of Force Toward Russia /  4 september 2020
https://theaviationist.com/2020/09/04/three-u-s-b-52s-fly-mission-over-ukraines-sea-of-azov-coast-in-a-clear-show-of-force-toward-russia/ 

U.S. Air Force B-52 Strategic Bombers Fly Over Ukraine for First Time / 4 september 2020
https://defpost.com/u-s-air-force-b-52-strategic-bombers-fly-over-ukraine-for-first-time/  

U.S. Air Force B-52s Integrate with Ukrainian Fighters / 4 september 2020
https://www.eucom.mil/article/40736/us-air-force-b-52s-integrate-with-ukrainian-f   

U.S. Bombers & Allied Aircraft Integrate to Fly Over All 30 NATO Nations in a Day / 31 augustus 2020
https://www.afgsc.af.mil/News/Article-Display/Article/2330156/us-bombers-allied-aircraft-integrate-to-fly-over-all-30-nato-nations-in-a-day/ 

Russische Federatie

US missile defense system deployment may destabilize world, Russian security chief warns / 15 september 2020
https://tass.com/defense/1201069 

US bombers flying over Ukraine raise regional tensions, warns Russian top brass / 11 september 2020
https://tass.com/defense/1199849  

Russian Aerospace Forces chief slams US bomber exercises as provocation / 11 september 2020
https://tass.com/defense/1199821

Interview Minister van Defensie Sergei Shoigu / 6 september 2020
https://youtu.be/RmygHwKdHcI  

NATO spy flights along Russian borders surge by one-third – defense minister / 5 september 2020
https://tass.com/defense/1197731

Russian defense chief orders armed forces to monitor deployment of US missiles / 10 januari 2020
https://tass.com/defense/1106935  

Putin: advanced weaponry reaches 82% in Russia’s nuclear triad / 24 december 2019
https://tass.com/defense/1102975  

Beleid

Fundamentals of Russia’s Nuclear Deterrence State Policy / 9 juni 2020
https://dfnc.ru/en/russia-news/fundamentals-of-russia-s-nuclear-deterrence-state-policy/ 

Over de fundamenten van het staatsbeleid van de Russische Federatie op het gebied van nucleaire afschrikking / Krasnaya Zvezda 7 augustus 2020
http://redstar.ru/ob-osnovah-gosudarstvennoj-politiki-rossijskoj-federatsii-v-oblasti-yadernogo-sderzhivaniya/?attempt=1 

Een vertaling van het hele artikel staat onderaan.

Verenigde Staten

The End of MAD? The Nuclear Dimension of U.S. Primacy
Keir A. Lieber and Daryl G. Press
International Security Spring 2006, Vol. 30, No. 4, pp. 7–44
https://www.mitpressjournals.org/toc/isec/30/4

Escalate to De-escalate / Februari 2017 US Naval Institute
https://www.usni.org/magazines/proceedings/2017/february/escalate-de-escalate  

2018 Nuclear Posture Review
https://dod.defense.gov/News/Special-Reports/0218_npr/ 

Background Briefing on Nuclear Deterrence and Modernization / 21 februari 2020
https://www.defense.gov/Newsroom/Transcripts/Transcript/Article/2090986/department-of-defense-background-briefing-on-nuclear-deterrence-and-modernizati/source/GovDelivery/  

Vertaling ‘Over de fundamenten van het staatsbeleid van de Russische Federatie op het gebied van nucleaire afschrikking’ / Krasnaya Zvezda 7 augustus 2020

Over de fundamenten van het staatsbeleid van de Russische Federatie op het gebied van nucleaire afschrikking

08/07/2020 Marina Shcherbakova Editor’s Choice, Power Factor

De hoogste prioriteit van het RF-staatsbeleid op het gebied van nationale veiligheid is het waarborgen van nucleaire afschrikking als basis voor strategische afschrikking.

De groeiende negatieve trends in de wereld die gepaard gaan met de vorming van een nieuw systeem van mondiale en regionale veiligheid, dragen bij tot het scheppen van voorwaarden voor de intensivering van de huidige en opkomende nieuwe bedreigingen voor de militaire veiligheid van de Russische Federatie, die zich kunnen ontwikkelen tot militaire conflicten van verschillende schaal en intensiteit.

Het belangrijkste uitgangspunt om de militaire veiligheid van onze staat te waarborgen, is de gegarandeerde afschrikking van elke potentiële tegenstander, inclusief de coalitie, om militaire agressie tegen de Russische Federatie en (of) haar bondgenoten te ontketenen. Het is gebaseerd op de gevechtsmogelijkheden van de binnenlandse strijdkrachten (voornamelijk de nucleaire strijdkrachten) om “onaanvaardbare schade” toe te brengen aan de agressor in alle, zelfs de meest kritieke omstandigheden van de situatie (vergeldingsaanval).

Daarom is de hoogste prioriteit van het staatsbeleid van de Russische Federatie op het gebied van militaire en nationale veiligheid in het algemeen het waarborgen van nucleaire afschrikking als basis voor strategische afschrikking.

De officiële standpunten van de Russische Federatie over nucleaire afschrikking in moderne omstandigheden werden op 2 juni 2020 publiekelijk bekendgemaakt in de “Grondbeginselen van het staatsbeleid van de Russische Federatie op het gebied van nucleaire afschrikking” (hierna – de grondbeginselen). Benadrukt moet worden dat het verschijnen van een document van dit niveau in de openbare ruimte voor het eerst in de hele geschiedenis van de Sovjet-Unie en de Russische Federatie als rechtsopvolger plaatsvond.

Als document van strategische planning op het gebied van militaire veiligheid omschrijven de Fundamentals de gevaren en dreigingen om de nucleaire afschrikking te neutraliseren, de basisprincipes en onderwerpen van afschrikking en, belangrijker nog, de voorwaarden voor een mogelijke overgang naar het gebruik van kernwapens.

De publicatie van de Fundamentals zorgde voor veel weerklank in buitenlandse en binnenlandse media en kwam als een verrassing voor de meeste experts op het gebied van kernwapens, wier meningen over een aantal belangrijke bepalingen van dit document verdeeld waren.

De media van de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten benadrukken bijvoorbeeld de “agressiviteit” van het Russische beleid, zijn wens om “de creatie van zijn nieuwe strategische wapens te rechtvaardigen”, “de drempel voor het gebruik van kernwapens te verlagen” en de gelederen van het blok te splitsen. En om hun NAVO-bondgenoten te intimideren, vooral aan de oostflank, crediteren de Verenigde Staten Rusland met een niet-bestaand concept van “escalatie tot escalatie”.

Meer evenwichtige publicaties van “neutrale” specialisten spreken over de wens van Rusland om Russische initiatieven op het gebied van nucleaire afschrikking internationale legitimiteit te geven in het licht van agressieve Amerikaanse maatregelen om aanvalswapens op te bouwen en het systeem van internationale wapenbeheersingsverdragen te breken.

Tegelijkertijd constateren een aantal westerse experts en de meeste binnenlandse experts de tijdigheid van het verschijnen van het document en de wens van Rusland om de door de Verenigde Staten ontketende wapenwedloop, de militarisering van de ruimte, de modernisering van de Amerikaanse raketafweer en de afbraak van het internationale veiligheidssysteem te beteugelen. En de verklaring van de voorwaarden voor een mogelijke overgang naar het gebruik van kernwapens wordt gezien als een waarschuwing voor de nutteloosheid van “gedwongen druk” op Rusland en zijn bereidheid tot gewapende verdediging van zijn nationale belangen.

Voor een objectieve beoordeling van de Russische benadering van nucleaire afschrikking, is het noodzakelijk om een ??alomvattende beoordeling uit te voeren van de militair-politieke omstandigheden waaronder onze staat een werkelijk ongekende stap heeft gezet en, voor het eerst in de geschiedenis van het bezit van kernwapens, zijn visie heeft gepubliceerd op zijn rol en plaats in het algehele systeem van nationale veiligheid.

Het is geen geheim dat de situatie in de wereld de afgelopen jaren aanzienlijk is verslechterd in verband met de acties van de Amerikaanse leiders om het systeem van internationale veiligheid en wapenbeheersing, dat tegen het einde van de 20e eeuw met zoveel moeite was opgebouwd, systematisch te vernietigen. Dit proces begon met de eenzijdige terugtrekking van de Verenigde Staten in 2002 uit het ABM-verdrag, dat jarenlang de basis vormde voor het beperken van strategische offensieve wapens. Dit werd gevolgd door de eenzijdige terugtrekking van de Verenigde Staten in 2019 uit het Verdrag inzake de Eliminatie van Intermediate-Range en Shorter-Range Missiles (INF-verdrag), en in 2020 kondigden de Verenigde Staten hun deelname aan het Open Skies-verdrag aan.

Blijkbaar is het belangrijkste doel van de terugtrekking van de VS uit het INF-verdrag de inzet van grondraketsystemen met raketten voor middellange en kortere afstand nabij de Russische grenzen, en van het Open Skies-verdrag – om wapenbeheersing over zijn grondgebied uit te sluiten.

In de afgelopen jaren is de situatie in de wereld aanzienlijk verslechterd in verband met de acties van de Amerikaanse leiders om het internationale veiligheidssysteem systematisch te vernietigen.

De volgende in de rij is de laatste bestaande overeenkomst in het systeem van internationale veiligheid en wapenbeheersing – het Verdrag inzake maatregelen voor de verdere vermindering en beperking van strategische aanvalswapens van 2010 (START III), dat afloopt op 5 februari 2021. Tegelijkertijd zijn de Verenigde Staten, die hun weigering tot verlenging aankondigen, niet langer op zoek naar redenen voor terugtrekking in verband met beschuldigingen van schending door Rusland.

De Russische Federatie heeft voorgesteld het START-3-verdrag te verlengen, aangezien dit het voor beide partijen mogelijk maakt om de controle over START te behouden, de transparantie van hun START-samenstelling te waarborgen en als gevolg daarvan hun gevechtscapaciteiten voor de gespecificeerde periode betrouwbaar te voorspellen. Tegelijkertijd zal er meer tijd lijken om te zoeken naar oplossingen voor de problematische problemen van het beperken van strategische aanvalswapens en het streven naar een nieuwe overeenkomst.

In het geval van beëindiging van het START-3-verdrag zal de militair-politieke situatie aanzienlijk gecompliceerder worden, aangezien de Verenigde Staten bij gebrek aan restrictieve verdragsnormen oncontroleerbaar hun strategische wapens kunnen opbouwen.

Laten we benadrukken dat dit een buitengewoon gevaarlijk pad is, omdat de wereld opnieuw, net als in de tweede helft van de 20e eeuw, op de rand van een wereldwijde nucleaire catastrofe zal balanceren. Het lot van het Verdrag inzake de non-proliferatie van kernwapens (NPV) en het Verdrag inzake een alomvattend verbod op kernproeven (CTBT) zullen in het geding blijven.

De vernietiging van het NPV kan de trigger worden die zal leiden tot een nucleaire wapenwedloop over de hele wereld en een toename van het aantal landen met kernwapens, voornamelijk “drempel” -wapens.

Wat de CTBT betreft, heeft Rusland 20 jaar geleden de verplichtingen op zich genomen die overeenkomen met het verdrag. Tegelijkertijd hebben de Amerikanen, die het CTBT in 1996 hebben ondertekend, het nog niet geratificeerd. Het is opmerkelijk dat de DVK de “bondgenoot” van de Verenigde Staten is in termen van benaderingen van dit verdrag. In 2006 weigerden deze twee landen, in tegenstelling tot 172 staten, de resolutie van de Algemene Vergadering van de VN over de noodzaak van snelle ondertekening en ratificatie van het CTBT te aanvaarden.

Na de beëindiging van het START III-verdrag zal er dus geen bestaande internationale overeenkomst zijn die de strategische wapenwedloop beperkt, en zullen de handen van de Amerikaanse “haviken” volledig losgemaakt zijn.

Benadrukt moet worden dat alle acties van Amerikaanse zijde plaatsvinden tegen de achtergrond van de aangekondigde nieuwe bepalingen inzake nucleair beleid en raketafweer.

De US Nuclear Posture Review 2018 identificeert de volgende belangrijke bepalingen die een aanzienlijke impact hebben op nucleaire afschrikking:

 • voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog is Rusland tot tegenstander van de Verenigde Staten verklaard met alle gevolgen van dien;
 • de mogelijkheid van preventief gebruik van kernwapens werd verklaard;
 • Het is de bedoeling om de nucleaire strijdkrachten radicaal opnieuw uit te rusten, inclusief de creatie van nieuwe moderne kruisraketten op zee en kernwapens met een ultralaag rendement.

Tegelijkertijd worden kernwapens met de creatie van dergelijke munitie in feite een “slagveldwapen”, wat ongetwijfeld zal leiden tot een verlaging van de drempel voor het gebruik ervan.

Vrijwel gelijktijdig met de goedkeuring van de nieuwe nucleaire doctrine in de Verenigde Staten werd het concept van raketafweerontwikkeling aangenomen, dat een aantal nieuwe bepalingen bevat:

 • de belangrijkste focus van het wereldwijde raketafweersysteem is het neutraliseren van alle soorten raketdreigingen, voornamelijk vanuit Rusland en China, daarom zijn de ingezette componenten, waaronder het Europese raketafweersysteem, in eerste instantie gericht tegen binnenlandse strategische raketten;
 • de creatie van aanvalswapens van het raketverdedigingsruimte-echelon wordt verklaard, dat wil zeggen, er is een terugkeer naar het 40 jaar oude Strategic Defense Initiative-programma, waarin het breedste scala van dergelijke wapens werd overwogen: kinetische miniatuurinterceptors, ruimtelaserinstallaties, ruimteplatforms met wapens gebaseerd op nieuwe fysieke principes;
 • Het is de bedoeling om laserwapensystemen in de lucht te recreëren, inclusief die op basis van een zwaar onbemand luchtvaartuig;
 • een nieuwe lijn van onderschepping van ballistische raketten wordt geintroduceerd, het zogenaamde nul-echelon van raketverdediging, wanneer de impact op ballistische raketten niet tijdens de vlucht wordt uitgevoerd, maar op lanceerposities, dat wil zeggen een aanval wordt toegepast op lanceerinrichtingen in positionele gebieden van raketafdelingen, op vliegtuigen op vliegvelden thuis en op raketdragers in marinebases.

Benadrukt moet worden dat met de introductie van een nul-echelon-raketverdediging de grens tussen offensieve (aanval) en defensieve wapens wordt gewist.

Tot de destabiliserende factoren behoren ook de oprichting van ruimtetroepen in de Verenigde Staten in 2019 en hun bereidheid om aanvalswapens in de ruimte in te zetten, aangezien de ruimte, in overeenstemming met de in juni 2020 aangekondigde Defense Space Strategy van het Amerikaanse ministerie van Defensie, is uitgeroepen tot arena voor het uitvoeren van militaire operaties. …

Naar onze mening zijn al deze stappen van het Amerikaanse leiderschap gericht op het implementeren van het Global Strike-concept met het gebruik van veelbelovende aanvalswapens, waaronder hypersonische wapens, maar met slechts één voorwaarde dat al deze wapens ook in kernkoppen kunnen zitten.

De puzzel is opgedoken – alle stappen die de Verenigde Staten de afgelopen twee decennia op het gebied van strategische wapens hebben genomen, zijn schakels in één keten en zijn gericht op het bereiken van militair-technische superioriteit van de Verenigde Staten om hun mondiale leiderschap in de wereld te behouden en, zoals het hen lijkt, de overwinning te verzekeren in mogelijke toekomstige oorlogen over elk van de landen van de wereld, voornamelijk boven Rusland, ook vanwege zijn economische verzwakking door deel te nemen aan een nieuwe wapenwedloop.

We mogen de bondgenoten van de VS in het NAVO-blok niet vergeten. Alles bij elkaar genomen heeft de NAVO een aanzienlijk voordeel ten opzichte van Rusland wat betreft strategische niet-nucleaire wapensystemen en strijdkrachten voor algemene doeleinden, die in de context van de uitbreiding van het blok en zijn directe nadering tot de grenzen van Rusland onze staat dwingen om te reageren op bestaande militaire dreigingen en bedreigingen voor zijn veiligheid.

Om het Russische standpunt over nucleaire afschrikking onder de aandacht te brengen van de wereldgemeenschap en het militair-politieke leiderschap van de potentiële tegenstanders van de staten, werd een aantal conceptuele bepalingen uit de grondslagen afgekondigd.

 1. Nogmaals, het is een leerstellige bevestiging geweest dat het “nucleaire beleid” van de Russische Federatie puur defensief van aard is.Dit is geen simpele verklaring, maar de hoeksteen van het algemene beleid van onze staat, waarop strategische afschrikking is en wordt gebouwd. Rusland gaat niemand aanvallen, maar zal alle maatregelen nemen om eventuele agressie tegen ons land te neutraliseren. Deze benadering weerspiegelt een strategie van actieve afschrikking en kan worden omschreven als “actieve verdediging”. Tegelijkertijd levert en zal Rusland al het nodige doen om de nucleaire dreiging te verminderen.
 1. Nucleaire afschrikking is bedoeld om ervoor te zorgen dat de potentiële tegenstander, met inbegrip van de coalitiesamenstelling, de onvermijdelijkheid van vergelding begrijpt in het geval van agressie tegen Rusland en zijn bondgenoten, waarbij het land onaanvaardbare schade toebrengt in een vergeldingsaanval.In de kern is nucleaire afschrikking een specifieke vorm van het reflexieve beleid van onze staat, uitgevoerd door voornamelijk het militair-politieke leiderschap van een potentiële tegenstander te beinvloeden door de overtuiging van de onvermijdelijkheid van negatieve gevolgen voor hem als gevolg van het gegarandeerde gebruik door de Russische Federatie van strijdkrachten en middelen voor nucleaire afschrikking.
 1. De kern van nucleaire afschrikking zijn de gevechtscapaciteiten van nucleaire strijdkrachten van verschillende bases, daarom is het handhaven van het nucleaire potentieel op een niveau dat voldoende is om afschrikking te waarborgen een van de prioritaire taken van onze staat.Tegelijkertijd wordt de minimale toereikendheid van gevechtsklare troepen en middelen aangegeven, die in staat zijn, vanwege de rationaliteit van hun structuur en samenstelling, gebruiksmethoden en hoge gevechtsgereedheid, om het toebrengen van onaanvaardbare schade aan een potentiële vijand te verzekeren bij elke ontwikkeling van de militair-politieke en strategische situatie.
  Dit betekent dat Rusland niet betrokken raakt bij een uitputtende nucleaire wapenwedloop, waarbij de prioriteit niet wordt gegeven aan kwantitatieve, maar aan de kwalitatieve samenstelling ervan.
 1. Benadrukt werd dat de belangrijkste militaire dreigingen, voor de neutralisatie waarvan nucleaire afschrikking wordt uitgevoerd, afkomstig zijn uit het collectieve Westen en verband houden met de opbouw van algemene groeperingen nabij de grenzen van de Russische Federatie, die onder meer zijn bewapend met middelen om kernwapens te leveren, met de inzet van systemen en middelen. Raketverdediging, aanvalswapens voor verschillende doeleinden en baseren, inclusief ruimte.
 2. Twee groepen staten worden geidentificeerd als onderwerp van nucleaire afschrikking:* individuele staten die beschikken over nucleaire en (of) andere soorten massavernietigingswapens of een aanzienlijk gevechtspotentieel van strijdkrachten voor algemene doeleinden die de Russische Federatie als een potentiële tegenstander beschouwen, evenals militaire coalities (blokken, allianties) met deelname van deze staten;
  * staten die hun nationaal grondgebied ter beschikking stellen voor de inzet van strategische aanvalswapens (kruisraketten en ballistische raketten, hypersonische vliegtuigen, aanvals onbemande luchtvaartuigen), strategische antiraketsystemen, radarstations van het nucleaire raketaanvalwaarschuwingssysteem, kernwapens en (of) andere soorten massavernietigingswapens van andere staten die kunnen worden gebruikt tegen de Russische Federatie en (of) haar bondgenoten.Als de eerste groep staten geen vragen oproept, is de selectie van de tweede groep een waarschuwing voor de leiding van deze staten dat zij goed moeten nadenken alvorens toestemming te geven om strategische offensieve wapens van andere staten op hun grondgebied in te zetten.
 1. De bovenstaande principes van nucleaire afschrikking zijn algemeen bekend en bepalen de hoofdlijnen van het beleid van onze staat om afschrikking te waarborgen. Dit geldt ook voor de centralisatie van controle en de constante paraatheid van krachten en middelen, en de rationaliteit van hun structuur en samenstelling.Naleving van internationale wapenbeheersingsverplichtingen is een prioriteit voor Rusland. Onze staat heeft zich altijd gerespecteerd en zal zich houden aan alle internationale verplichtingen die het op zich heeft genomen.
  De continuiteit van maatregelen om afschrikking te waarborgen, houdt in dat alle maatregelen van militaire en niet-militaire aard op alomvattende wijze worden uitgevoerd in het kader van het nucleaire afschrikmechanisme in vredestijd, tijdens de periode van onmiddellijke dreiging van agressie en in oorlogstijd in alle stadia van het ontstaan en de ontwikkeling van een militair conflict, tot het begin van het massale gebruik van kernwapens …
  Het aanpassingsvermogen van afschrikking aan militaire dreigingen veronderstelt de keuze van verschillende afschrikwekkende maatregelen (acties) afhankelijk van de bestaande en opkomende militaire dreigingen voor de Russische veiligheid, die worden bepaald op basis van een uitgebreide analyse van de militair-politieke en strategische situatie in de wereld en de militaire gevaren van Rusland voor de korte, middellange en middellange termijn en perspectief op lange termijn.
 1. Voor het eerst in een openbare ruimte zijn voorwaarden afgekondigd die de mogelijkheid van het gebruik van kernwapens door Rusland bepalen.

De eerste voorwaarde houdt verband met de ontvangst van betrouwbare informatie over de lancering van ballistische raketten die het grondgebied van Rusland en (of) zijn bondgenoten aanvallen. Het feit van een ballistische raketlancering zal worden geregistreerd door een waarschuwingssysteem voor raketaanvallen.

Tegelijkertijd zal het niet mogelijk zijn om het type uitrusting (nucleair of niet-nucleair) te bepalen. Daarom zal elke aanvallende raket worden gepositioneerd als een nucleair bewapende raket. Informatie over de lancering van de raket in automatische modus zal worden meegedeeld aan de militair-politieke leiding van Rusland, die, afhankelijk van de heersende situatie, de omvang van de responsacties van de nucleaire strijdkrachten zal bepalen.

De voorwaarden voor het gebruik van nucleaire en andere soorten massavernietigingswapens door de vijand, voor de impact op kritische Russische doelen, voor agressie met het gebruik van conventionele wapens, mogen geen vragen oproepen bij deskundigen.

Op de gestelde vraag, wat is het doelwit van agressie tegen Rusland, dat een aanzienlijk nucleair potentieel heeft, kan een concreet antwoord worden gegeven – de vernietiging van Rusland als staat.

Daarom heeft Rusland in de Fundamentals “rode lijnen” aangewezen, die we niemand aanraden deze over te steken. Als een potentiële tegenstander daartoe besluit, zal het antwoord ongetwijfeld overweldigend zijn.

Tegelijkertijd zal de specificatie van responsacties (waar, wanneer, hoeveel) worden bepaald door de militair-politieke leiding van Rusland, afhankelijk van de situatie.

_______________

Sterlin A.E. – Hoofd van het directoraat Hoofdoperaties van de generale staf van de strijdkrachten van de Russische Federatie, geëerd militair specialist van de Russische Federatie, generaal-majoor.

 1. L. Khryapin – Hoofdonderzoeker bij het Centrum voor Militair-Strategisch Onderzoek van de Militaire Academie van de Generale Staf van de RF-strijdkrachten, doctor in de militaire wetenschappen, kolonel.

Voorgeschreven werkelijkheid

Zij die beseffen dat het voorgeschreven verhaal erover alleen maar kan kloppen als de wetten van de natuur toen een aantal uren niet in werking zijn geweest, mogen publiekelijk niet verder vragen.

Een hele bibliotheek kan inmiddels worden gevuld met studies over de onmogelijkheden in het officiele verhaal over de 11de september ramp. Een greep uit de standaardwerken:

Veel literatuur dat eerder makkelijk was te vinden op het internet is in recente jaren weggecensureerd.

Wat 9-11 is gaan heten was het excuus van een door de Verenigde Staten gelanceerde serie van invasies, regime change operaties, en een gefantaseerde ‘oorlog tegen het terrorisme’ die al miljoenen mensenlevens heeft gekost.

 • Christopher Lee Bollyn – The War on Terror: The Plot to Rule the Middle East Paperback
 • Jane Mayer: The Dark Side: The Inside Story of How the War on Terror Turned Into a War on American Ideals
 • William Engdahl: Full Spectrum Dominance

 Van degenen van wie altijd verwacht werd dat zij vrijuit over mondiale verhoudingen konden nadenken, is slechts een klein groepje overgebleven dat zich nog aan het onderwerp waagt.

 Zie: https://www.ae911truth.org/

Een demoniseringcampagne kwam op gang met een intensiteit die geen van de leiders van de voormalige Sovjet-Unie ooit ten deel was gevallen.

Zie: Stephen F. Cohen – War with Russia?: From Putin & Ukraine to Trump & Russiagate

Phil Butler: Putin’s Praetorians: Confessions of the Top Kremlin Trolls

Bij een hysterie die is aangezwengeld in het Atlantische bekken met betrekking tot de notie dat menselijke uitstoot van CO2 een dusdanige verslechtering van het klimaat veroorzaakt, dat onze planeet binnen een jaar of tien nauwelijks meer bewoonbaar zal zijn.

We weten exact wanneer deze term, in de betekenis die er nu aan wordt toegekend, de wereld werd ingestuurd. April 1967.

Lance de-Haven-Smith: Conspiracy Theory in America

Gezien het effect dat dit etiket heeft gehad, als beëindiger van ontelbare discussies over gewichtige zaken die de toekomst van ons allemaal aangaan, mogen we concluderen dat het bewuste CIA-memo één van haar meest succesvolle psyop (psychologische oorlogsvoering) operaties is geweest.

Over deze operaties:

 • Tim Weiner: A Legacy of Ashes
 • Douglas Valentine: CIA as Organized Crime

Een totalitaire machtsgreep met buitensporige boetes voor normaal gedrag, en regels die de maatschappij dusdanig lamlegden dat een permanente verminking ervan mag worden verwacht.

 https://www.sott.net/article/439287-The-true-face-of-Covid-19-Fear-and-shock-therapy-to-impose-a-totalitarian-society

We gaan een wereld tegemoet met voor onze toekomst doorslaggevende ontwikkelingen, waarin hele kennisgebieden voor ons zijn afgesloten.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.577740/full

De wetenschap die per abuis door veel mensen wordt gezien als een eenduidig en bijna heilig iets is vooral op deze gebieden ernstig gecorrumpeerd.

https://www.sott.net/article/274492-Climate-Science-is-Zombie-Science

Het verboden medicijn

http://covexit.com/professor-didier-raoult-releases-the-results-of-a-new-hydroxychloroquine-treatment-study-on-1061-patients/

https://www.zerohedge.com/political/lancetgate-scientific-corona-lies-big-pharma-corruption-hydroxychloroquine-versus

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.22.20040758v3

https://nypost.com/2020/04/02/hydroxychloroquine-most-effective-coronavirus-treatment-poll/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7118659/

https://www.foxnews.com/media/dr-stephen-smith-on-effectiveness-of-hydroxychloroquine-with-coronavirus-symptoms-beginning-of-the-end-of-the-pandemic

https://aapsonline.org/aaps-letter-asking-gov-ducey-to-rescind-executive-order-concerning-hydroxychloroquine-in-covid-19/

https://www.nytimes.com/2020/04/02/technology/doctor-zelenko-coronavirus-drugs.html

https://drive.google.com/file/d/1w6p_HqRXCrW0_wYNK7m_zpQLbBVYcvVU/view

https://docs.google.com/document/d/1545C_dJWMIAgqeLEsfo2U8Kq5WprDuARXrJl6N1aDjY/edit

https://techstartups.com/2020/03/28/dr-vladimir-zelenko-now-treated-699-coronavirus-patients-100-success-using-hydroxychloroquine-sulfate-zinc-z-pak-update/

https://www.zinfos974.com/Hydroxychloroquine-Une-victoire-paradoxale–malgre-le-rejet-de-la-requete-pour-exces-de-pouvoir_a153466.html

https://surfguardcr.com/local-news/costa-rica/costa-rica-prescribing-hydroxychloroquine-for-covid-19-patients

 

Over systematische pseudo wetenschap achter het verbod:

https://wattsupwiththat.com/2020/05/02/pseudo-science-behind-the-assault-on-hydroxychloroquine/

Voor God spelen in Davos

Strategische intelligentie World Economic Forum met Coronovormig web
https://intelligence.weforum.org/topics/a1G0X000006O6EHUA0?tab=publications

The Great Reset:
https://www.weforum.org/agenda/archive/the-great-reset/

Network for Greening the Financial System:
https://www.dnb.nl/en/about-dnb/co-operation/network-greening-financial-system/index.jsp

Over Frank Elderson van De Nederlandse Bank als voorzitter:
https://interessantetijden.nl/2019/12/21/frank-elderson-dnb-mengt-co2-aflatenhandel-in-geldsysteem/

‘Seize The Moment’, The Economist 23 mei 2020
https://www.economist.com/weeklyedition/2020-05-23

David de Rothschild als ‘Ecowarrior’
https://www.theguardian.com/environment/2009/apr/12/david-de-rothschild-plastiki-pacific

Bill Gates als “Goal Keeper’ van de CO2-agenda (2030 Agenda) met oa Warren Buffett:
https://www.gatesfoundation.org/goalkeepers/about-goalkeepers/

Bill Gates als vaccinatie-advocaat in relatie tot Goalkeepers en 2030 Agenda:
https://www.gatesfoundation.org/goalkeepers/

Jan Peter Balkenende als voorzitter ‘groene’ multinationals Shell, DSM cs
https://www.dsgc.nl/nl/sdgs

Panel of Eminent Persons voor de Verenigde Naties olv David Cameron:
https://www.un.org/sg/en/management/hlppost2015.shtml
https://www.undp.org/content/undp/en/home/news-centre/news/2012/07/31/un-secretary-general-appoints-high-level-panel-on-post-2015-development-agenda.html

Afscheidsspeech ‘A New Horizon’ Mark Carney voor Bank of England, over de biljoenen die ze in de CO2-handel willen pompen. Carney is nu voorzitter in Canada van ‘The Green Reset’:
https://interessantetijden.nl/wp-content/uploads/2019/10/a-new-horizon-speech-mark-carney.pdf

“The Green Swan’ van de BIS. De kapitaaltransitie van duizenden miljarden voor CO2-politiek:
https://www.bis.org/publ/othp31.pdf

Anatomie van een kunstmatige pandemie

Correlatie tussen zachte griepseizoenen en Covid19-piek:
https://www.jbs.cam.ac.uk/wp-content/uploads/2020/08/wp2003.pdf

IFR / dodelijkheid van Covid19:
https://swprs.org/studies-on-covid-19-lethality/

Event201 en de Corona-criris:
https://www.exomagazin.tv/event-201-co-chronik-einer-angekuendigten-krise-interview-mit-paul-schreyer/

Leugens en manipulaties rondom de Mexicaanse griep pandemie:
https://www.youtube.com/watch?v=0R5f3fz8JTA

Reportage rondom bepaling van het genoom door Drosten:
https://www.youtube.com/watch?v=S_Ofvc6jNNA

Paper met bepaing van het genoom door Drosten:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6988269/

Het falen van de epidemiologische modellen:
https://issuesinsights.com/2020/04/18/after-repeated-failures-its-time-to-permanently-dump-epidemic-models/

Broncode van het epidemiologische model van Ferguson:
https://lockdownsceptics.org/code-review-of-fergusons-model/

Fraude in de hydroxychloroquine papers van BJEM en The Lancet:
https://www.sciencemag.org/news/2020/06/mysterious-company-s-coronavirus-papers-top-medical-journals-may-be-unraveling

Papers over de werkzaamheid van hydroxychloroquine:
https://c19study.com

Waarom een Corona-vaccin zo moeilijk te maken is:
https://www.abc.net.au/news/health/2020-04-17/coronavirus-vaccine-ian-frazer/12146616

De ongeschiktheid van de PCR test:
https://off-guardian.org/2020/06/27/covid19-pcr-tests-are-scientifically-meaningless/

De mythe van de menselijke CO2

https://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Strong

https://stovouno.org/2019/02/23/globalism-of-climate-how-faux-environmental-concern-hides-desire-to-rule-the-world/

https://climategate.nl/wp-content/uploads/2009/12/NWT-feb-2005-hockeystick.pdf

http://scienceandpublicpolicy.org/images/stories/papers/other/Labohm-What_is_wrong_with_the_IPCC.pdf

http://www.novini.nl/greta-thunberg-professionele-mediahype-van-grote-spelers/

https://www.corbettreport.com/pay-up-or-the-earth-gets-it-propagandawatch/
(met veel links naar verdere edities en aanverwant onderzoek)

Van de redactie:
Flawed Greenhouse Metaphor

BlackRock en geforceerde vergroening

BlackRock, geforceerde vergroening, en de financiële herstart

 1. Deze bezittingen worden in toenemende mate beheerd door de drie grootste asset managers, BlackRock, Vanguard en State Street.
 2. Ook voormalig politici werden na hun termijn vaak ingehuurd door de bank, zoals voormalig EU-voorzitter Jose-Manuel Barroso.
 3. De pakketten waren overgenomen van de bijna failliete verzekeraar AIG.
 4. In 2012 en 2014 huurt BlackRock de voormalige centraal bankiers Philipp Hildebrand (Zwitserland)
 5. en Jean Bolivia (Canada)
 6. in om het BlackRock Investment Institute op te zetten. In februari 2019 wordt voormalig vice-voorzitter van de Fed, Stanley Fischer, adviseur voor het BlackRock Investment Institute.
 7. In 2019 schrijven Hildebrand, Bolivia en Fischer een advies aan de Fed hoe te reageren bij een volgende economische en financiële neergang. Dit wordt gepresenteerd op de jaarlijkse Jackson Hole conferentie.
 8. Afgelopen maart schreven deze voormalig centraal bankiers in dienst van BlackRock een opiniestuk in de Financial Times, wat neerkwam op een beleidsadvies voor centrale banken.
 9. Diezelfde week maakte de Fed bekend BlackRock het mandaat te geven om slechte leningen op te gaan kopen.
 10. In april van dit jaar maakte BlackRock bekend dat ze de beste beleggingsstrategie ten uitvoer brengt die er bestaat, namelijk: ‘Follow the Fed!’
 11. Larry Fink, de baas van BlackRock, in zijn jaarlijkse brief aan CEO’s, miljardairs en hooggeplaatste beleidsbepalers een ‘fundamentele hervorming van het financiële systeem’ aan.
 12. met negatieve gevolgen voor de mondiale waardeketens en uiteindelijk de wereldhandel.
 13. Een paar maanden voor de afkondiging van de lockdown’s moest de Fed al fors ingrijpen in de markt voor financiering van leningen en assets, de zogenaamde repomarkt.
 14. In een laatste poging de bank van de ondergang te redden is in juni 2019 besloten tot het opzetten van een ‘bad bank’.
 15. Zo kent de EU sinds december 2019 een nieuwe taxonomie, een lijst van investeringen die als ‘duurzaam’ kunnen worden gekenmerkt.
 16. als zij niet zouden deelnemen aan dit soort groen investeren de toekomst van hun bedrijven er slecht zou uitzien.
 17. Van de 15 ETF-fondsen waar ze in investeerde, waren er 8 van BlackRock.

 

 1.  https://www.researchgate.net/publication/342280859_American_Asset_Manager_Capitalism
 2.  https://www.rollingstone.com/politics/politics-news/the-great-american-bubble-machine-195229/
 3.  https://www.ft.com/content/bf4e37d6-1c34-11e2-a14a-00144feabdc0
 4.  https://www.ft.com/content/90869c78-b4a0-11e1-aa06-00144feabdc0
 5.  https://www.benefitscanada.com/news/ministry-of-finance-official-joining-blackrock-55722
 6.  https://www.ft.com/content/44bec8bc-2fa8-11e9-ba00-0251022932c8
 7.  https://www.suerf.org/docx/f_77ae1a5da3b68dc65a9d1648242a29a7_8209_suerf.pdf
 8.  https://www.ft.com/content/b8fa16c6-6d11-11ea-89df-41bea055720b
 9.  https://www.ft.com/content/f9c7e4de-6e25-11ea-89df-41bea055720b
 10.  https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-15/blackrock-leads-investors-worldwide-with-follow-the-fed-mantra?sref=8QOrgpFD
 11.  https://www.blackrock.com/corporate/investor-relations/larry-fink-ceo-letter
 12.  https://www.bis.org/speeches/sp190514.htm
 13.  https://www.geotrendlines.nl/liquiditeit-is-geen-kwestie-van-kwantiteit-maar-van-gedrag/
 14.  https://www.ft.com/content/d146b22c-9033-11e9-aea1-2b1d33ac3271
 15.  https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/banking-and-finance/sustainable-finance/eu-taxonomy-sustainable-activities_en
 16.  https://www.ft.com/content/57db9dc2-3690-11ea-a6d3-9a26f8c3cba4
 17.  https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-29/fed-reveals-which-etfs-it-purchased-in-emergency-lending-program?sref=8QOrgpFD

Reacties (alleen voor leden)
Alleen abonnees kunnen reacties plaatsen.
Abonneer
Laat het weten als er
202 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Jeroen uit Alkmaar

Ik ben nog nooit zo blij geweest met de komst van een nieuw blad! Gefeliciteerd allen die die mogelijk hebben gemaakt!

johannes jacobs

We zullen ons allemaal zelf als mens gaan verheffen, goede informatie helpt hierbij. Dank je voor dit initiatief, Johannes

rein prins

Ik heb enorme bewondering voor jullie journalistieke inzet om de waarheid en het echte verhaal naar voren te brengen.
Zelf had ik nooit gedacht dat wij hier in Nederland langzamerhand af aan het glijden zijn naar een totalitaire staat en dat ik me zou gaan abonneren op een blad als gezond verstand die voor de waarheid en onze vrijheid wil strijden.
In welke nachtmerrie zijn wij beland.?
Het ergste vindt ik nog dat het merendeel van de Nederlanders het gewoon laat gebeuren en in het bijzonder onze politieke leiders.
Of moet ik zeggen LIJERS.
Heel veel succes verder!
Rein Prins

Nelleke Bierkens

Onwetendheid is de oorzaak van veel onkunde en leed, wat helaas meestal wordt vergezeld van gemakzucht. Laten wij het goede voorbeeld geven?!

Jaap weezenbeek

Is het onwetendheid of geloof? Is moeilijk hoor?

johannes jacobs

Beie mijn ouders waren dwangarbeiders in nazi duitsland, mijn moeder uit USSR mijn vader uit Nederland.
Zij hebben mij veel verteld, mijn moeder over de Stalin periode, mijn vader over de armoede in de jaren 30 en zij zijn nooit haatdragend geweest.
Die kant willen we op. kijken naar hoe we het wel willen.

Jaap weezenbeek

Armoede boven een % dood door covid. Echter wat we gaan zien zat er al wel aan te komen. Een generaal zou blij zijn met 0,2% doden bij een oorlog, waar kan ik tekenen.

Jaap weezenbeek

Heeft de “normale” nederlander het niet veel te druk met zichzelf? Stemmen heeft geen zin 🙁 enuhhh ik heb mn loon, natje en droogje.

Ik denk dat er wel een scheiding is, die de msm volgen en die dat niet meer kijken, lezen. Dit is daarom ook het keerpunt anders wint inet. 1980 – 1990 zit op die scheiding denk ik(kijkt geen tv en kranten meer)

Jaap weezenbeek

Please laten we hier nog goed uitkomen, ik wil dan wel iets minder lui zijn 😉

Nelleke Bierkens

Ja, deze situatie biedt zeker een kans ons als mensen te verheffen. Eerlijke informatie is daarbij van cruciaal belang en is nodig om menselijke waardigheid niet verloren te laten gaan.

Wico Valk

Gefeliciteerd mensen! Dat jullie initiatief een lang en vruchtbaar leven moge hebben en dat het een informatiebron moge worden die in Nederland als standaard zal gaan gelden voor de gehele schrijvende pers!

Jaap weezenbeek

Deze journalistiek is te duur. Nu nog uit oude kennis, maar nieuwe kennis heeft veel abonnees nodig. Hopelijk kan karel een nieuwe generatie trainen en veel contacten leveren. Inet maakt het wel makkelijker en goedkoper.

Frank

Waanzinnig initiatief, zo hard nodig.
Is dat de uil van minerva in het logo?

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Frank
ellen.kerkhoven

Ja, goed opgemerkt.

Michel van Dijk

 💐 Gefeliciteerd!

LAURENS VAN DER WINDT

Ik ben direct lid geworden. Fantastisch werk Karel van Wolferen en co!

Mark Schuster

Complimenten aan Karel van Wolferen en alle medewerkers voor dit geweldige initiatief! 👍 

Steven Bönker

Hier zat ik op te wachten eindelijk een krant die ik wil lezen, Gefeliciteerd allen!

Tibor Balog

Ik ben trots op dat ik een abonnee ben.

Hans Martius

Chapeau !! …..redactie ik wens jullie heel veel succes .

Ingrid te Dorsthorst

Eerlijke informatie is waarschijnlijk nog nooit zo schaars en tegelijkertijd zo belangrijk geweest. Dat dit blad een voorbode mag zijn van een nieuwe standaard voor echte journalistiek. Bedankt! 😁 

Robin Korevaar

Ik lees al heel lang geen kranten meer … ben zeer benieuwd naar dit blad !

Willem Herremans

Ik ben ook aangenaam verrast met het nieuwe blad.
Ik heb wel extra informatie over het gebruik van HCQ (Het verboden medicijn). Deze informatie komt van Prof. Wolfgang Wodarg. Hij waarschuwt ervoor dat mensen met een “glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency (G6PD deficiency/favism)” door HCQ in de problemen kunnen komen. Zie https://www.wodarg.com/covid-19-medical-detectives/. Of HCQ werkt voor de behandeling van COVID-19 patiënten kan ik niet beoordelen, maar ik zou de waarschuwing van Prof. Wodarg niet in de wind slaan.

Michael Geemen

Fantastisch. Dank Karel van Wolferen en team. Kijk met grote belangstelling uit naar het eerste nummer. Chapeau dat het zo snel gelukt is om dit tijdschrift vorm te geven!

Ralf Bongaerts

Mooi en nodig initiatief!!

Martijn Rootmensen

Nog niet gelezen, maar gister geabonneerd en kijk uit naar de content. Goed dat dit ook geschreven word uitgebracht, dat helpt veel mensen die geen andere media als MSM raadplegen (aanname: ze hebben het idee dat info die gedrukt staat ‘gezaghebbender’ is dan bijv content op YT/Twitter etc) . Ik kan dit weekblad immers gewoon eens uitlenen.

Angelique Grasveld

Dank voor dit geweldige initiatief
kan ik eindelijk goed onderbouwd mijn bevindingen te berde
brengen aan mijn medemens

Arjan van Egmond

Van harte gefeliciteerd met dit professionele resultaat. Ik ben erg blij met de aard en opzet van deze krant en ondersteun het dan ook graag. Een ieder die geen vertrouwen heeft in de mainstream media verdiend een abonnement op Gezond Verstand.

Johan Jansen

9 december ontvang ik mijn laatste Telegraaf, vol afschuw zit ik er nog dik 2 maanden aan vast en eindelijk daar is ie dan, het “echte geluid” de Gezond Verstand “krant”. Reuze blij met dit initiatief! Succes mensen!

Nylton Duarte

Heel veel succes met het blad!!! We kijken binnen ons gezin ontzettend uit naar echte en eerlijke journalistiek! Gezond verstand, begrip en een open geest zijn de basis voor onze ontwikkeling tot een beter mens. Bedankt dat jullie met dit blad hieraan gaan bijdragen.

Lucas Van de paer

Hartelijk dank voor dit magazine. Ook hier in België is men gek geworden., denk nog gekker dan in Nederland. Men stelt zelfs een verklik lijn voor voor artsen die patiënten hebben die niet in quarantaine gaan.

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Lucas Van de paer
Ruud Peters

Blind (nou ja, ik volg De heer van Wolferen al lang op o.a. Café W.) geabonneerd en dat terwijl ik al jaaaaren géén enkel abonnement meer op een blad of krant heb gehad. Dit is echter vooral NU een broodnodig initiatief. Hoed af voor Karel en zijn medewerkers. Jullie verdienen alle steun en succes !

Willemien Ligtermoet

Een fantastisch initiatief, we zijn onmiddellijk abonnee geworden! Gefeliciteerd met de eerste stap naar een beter en meer open Nederland! Heel trots op jullie!!!

Wouter Veltmaat

De kritische en onderzoekende mens heeft al globale inzichten in de informatie over de onderwerpen van deze materie. Toch is het goed om deze te toetsen via de perspectieven van de schrijvers om zo beter gefundeerd beeld te krijgen van de actuele situatie.
Het is ook goed dat deze vitale kennis op een laagdrempelige manier wordt gepresenteerd voor mensen die hier nog fris tegenaan kijken.

We zullen gaan zien in hoeverre vanuit de samenleving zelf de wens naar een vrije en onafhankelijke pers gedragen wordt. Het is een voorrecht om hierin bij te dragen.

Michiel Slegten

Het interview van 3 okt. bij Cafe Weltschmerz heb ik net gedeeld op Facebook: Ik heb me net geabonneerd! Een heel mooi interview met hoofdredacteur Karel van Wolferen. Van 1997 tot 2006 was hij professor Vergelijkende Politieke en Economisch Instituties aan de Universiteit van Amsterdam. En 25 jaar ervaring als NRC-verslaggever, toen de verslaggever nog mocht schrijven wat hij belangrijk achtte. Gezond Verstand is een onafhankelijk blad, opgericht in augustus 2020, en verschijnt elke twee weken.

Gezond Verstand is een blad voor iedereen die objectief en waarheidsgetrouw geïnformeerd wil worden over wat er gebeurt in de wereld. Een blad met serieuze, kwalitatief hoogstaande journalistiek ter bevordering van een burgerschap met gezond verstand.
Kost slechts 3 euro per 2 weken/blad en dit openingsnummer is gratis.

gezondverstand . eu

Mario Rutten

Een fantastisch en broodnodig initiatief, het is een schande dat dit nodig is – maar veelzeggend over de toestand in de huidige wereld !!

Heeeeeel veeeel succes !!!

Mario Rutten

Luc Vercammen

Vooreerst mijn felicitaties aan het ganse team rond Karel Van Wolferen met dit lovenswaardig initiatief.
Ik wachtte met ongeduld het aangekondigde verschijnen af.
Nog vóór ik het eerste nummer in handen heb, ben ik al zeker van de kwaliteit ervan.
Ik hoop dat er veel gezond verstand over de grenzen waait !

Hein Spijker

Zie net de aflevering van Weltschmerz. Tja….Karel van Wolferen met een eigen magazine!
Per direct abonnee geworden.

Super! een Nederlandse aanvulling op mijn reeds bestaande abonnementen op Ron Paul en Jimmy Dore.
Ik ga hiervan genieten.

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Hein Spijker
Paul Schuurmans

Zou je hier iets meer kunnen schrijven over je andere abonnementen ? Dat zou een mooie aanvulling kunnen zijn voor meer mensen hier misschien.

Tatiana Tweeboom-Martinova

Bedankt Karel van Wolveren en andere mensen die hieraan hebben gewerkt! Het opkomst van dit blad geeft een hoop. Eindelijk een reden om blij te zijn na zo veel depressieve maanden!

Alexandra Struijk

Vind het een schande dat het moet, maar ben blij dat het (nog) kan.
Ik ben een Belg en daar zijn we nog meer verloren dan in Nederland.
Hoop dat ik vaders en moeders kan overtuigen voor een abbo opdat hun kroost iets zinnig kan lezen.

Francisca Barten

Team Gezond Verstand van harte met het eerste exemplaar! Ik kijk uit naar de content.

F. Hof

Wat een fantastisch goed initiatief!!! We hebben gelijk een abonnement genomen! Dat de GEZOND VERSTAND de meest gelezen krant mag worden!!!

Amanda van Zon

Enthousiast om de verloren kennis terug te lezen 🙏 dankbaar dat dit tijdschrift is ontstaan en voor de kennis en ervaringen die Karel gaat doorgeven aan zijn redactie en aan alle lezers.. Met trots ben ik abonnee en verheug ik me op dit netwerk aan mensen! 🙂

R Broekman

Wij hebben een abonnement genomen, omdat w we moedeloos worden, van de domme schapen om ons heen.
Je kan ze niet uit de winterslaap halen.
Ik heb verder weinig fiducie meer in de mensheid.

Paul Schuurmans

Dit vind ik ook een heel begrijpelijke emotie en ik voel dat ook ongeveer zo. De mensheid heeft echt ergens een paar verkeerde afslagen genomen (de afgelopen eeuw?) en nu moeten we met z’n allen de juiste weg weer terugvinden. Het zou allemaal zoveel mooier kunnen verlopen.

Ferdi Scholten

Sinds de aankondiging was ik al nieuwsgierig naar dit blad. Eindelijk weer een magazine dat de moeite waard is om te lezen. Ik hoop dat het blad een grote vlucht gaat nemen door objectieve en professionele onafhankelijke journalistiek te bieden.

Hans Bloem

We moeten ook zoveel mogelijk lid worden van ongehoord nederland om gezond verstand op tv te krijgen. Dan kunnen ze mooi samen gaan werken.

Nils Graaf

Mijn inschatting is dat Ongehoord Nederland gecontroleerde oppositie is. Daarmee bedoel ik dat zij de zogenaamde ‘gezond verstand’-kant, door de machtsmedia als rechts aangeduid, van de verdeel- en heersagenda op zich nemen. Ook dit blad zal heel erg moeten uitkijken niet in die val te trappen.

Om voorbeelden te geven:
Massaimmigratie met daarbij het ‘terreurvraagstuk’. Beide zijn geheel het werk van de macht.
De controverse Rusland – Westen is door BEIDE regimes in gang gezet. Het MH17-vraagstuk is alleen te begrijpen als je Oekraïne EN Rusland als medeplichtigen kan aanvaarden.
De Co2-flauwekul is zowel verdeel-en-heers als de mensen arm houden.
Corona is opzettelijk verspreid door de macht en is dezelfde agenda.

Dit blad kan alleen nuttig zijn als het de mensen weet te emanciperen van de machtsmedia. Laat dat de ideologie zijn.

Anatole Sala

Geen ideologie alstublieft. Een krant is geen politieke partij. Links Rechts Midden Extreem, het zijn allemaal loze termen zonder inhoud
Deze krant trekt lezers aan met de inhoud en krijgt zo een achterban. Het is vervolgens niet de bedoeling die achterban te bedienen, te emanciperen, een soort Volkskrant te worden.
Gezond verstand zoekt waarheid. Dat geld voor de krant en hopelijk ook voor de lezers en ik hoop dat het zo blijft.
Onderzoeksjournalistiek, de waarheid achterhalen, in de enorme brij van misleidingen manipulatie en leugens, vraagt een enorme inspanning.
Daar zijn de huidige kranten niet toe bereid. Zij verspreiden liever de gezamenlijke gangbare leugens en zijn sowieso veel te lui voor waarheidsvinding.
Het is net als met TV, een sterk gekleurd journaal met geselecteerd ‘nieuws’ in eindeloze herhaling en alle andere zendtijd wordt gevuld met reclame en al even sterk gekleurd onnozel vermaak.
Gezond Verstand blijf wat je bent.

Erik Zwartjes

In het eerste artikel herken ik direct al de onderwerpen die mij de laatste jaren bezig hebben gehouden.Fijn om dit bevestigd te zien.

Lilian Steenvoort

IK BEN ZOOOO BLIJ MET JULLIE! Ik moest er van huilen.

Maarten

Gefeliciteerd!! Enorm veel bewondering voor Karel en co voor dit initiatief. Goed bezig! Respect! Spreekt enorm aan. Ik kijk uit naar het eerste exemplaar. Veel succes!

Carel Swagerman

Ik wil jullie het geweldige nieuws mededelen dat top juristen en wetenschappers een proces gaan starten tegen de WHO, prof Drosten en regeringen met wat zij noemen de Corona fraude en misdaden tegen de menselijkheid. Hierbij de link. https://youtu.be/kr04gHbP5MQ

Maria Broos

Geweldig om nu eindelijk de waarheid te kunnen lezen! Elke keer het gevoel krijgen dat er weer een leugen wordt verkondigd komt mijn strot uit, nu dan een website en krant geboren met wat een gezond mens wil horen en lezen….succes en dat jullie dit lang mogen volhouden, in het bijzonder voor Karel van Wolferen 👍 .

Maarten Beld

Dikke dank voor jullie, Strijders voor Kennis, omdat niet weten nooit geen excuus meer mag zijn!

Kees van den Bergh

Dank u wel Karel van Wolferen & redactie voor dit broodnodige initiatief. De artikelen in het 1e nummer zijn kwalitatief hoogstaand, chapeau! Complimenten ook voor de mooie cartoons en de fraaie opmaak. Ik kijk uit naar het volgende nummer.

Rob Jansen

Hallo gisteren een abbo afgesloten. Wat een welkome en broodnodige informatie verstrekking. Ik neem aan dat behalve de online versie issue 1 ook gewoon in de bus valt toch .

Mvg,

Rob

Edwin Bax

Aan alle mensen die de geboorte van “Gezond Verstand ” mogelijk hebben gemaakt : Van harte gefeliciteerd!!!

Alfons Oldenkamp

“Als je de (main-stream) krant niet leest, ben je niet geïnformeerd. Als je de krant wel leest, ben je verkeerd geïnformeerd.” Eindelijk na al die jaren iets beters.

Hans Martius

Tegenstellingen moet je beide lezen om een objectief beeld te kunnen vormen.

J.C. Steigstra

Hulde voor het van de grond brengen van dit blad. Als er iets is waar op dit moment, in ieders belang, behoefte aan bestaat dan is het de inbreng van onafhankelijke denkers en hun kennis. Om verschillende, niet zulke fraaie redenen lijken de zogenaamde journalisten in de mainstream media dat niet te willen zien. Ik hoop dat dit initiatief daar verandering in kan brengen.

Jaap weezenbeek

Abonnement afgesloten, komt het eerste nr. ook nog in de bus?

wilco berkel

top. Ook in Frankrijk?
Net abbo afgesloten

Jelle Suiker

Top strijders! Ik zou zelf eens een goed onderbouwd artikel willen zien, waarin wordt gesproken over manieren om mensen die geloven in een echte corona pandemie, te overtuigen, want ik heb daar zelf zeer veel moeite mee. De mensen die denken dat corona echt gevaarlijk is, luisteren eigenlijk niet, want ze weerleggen de informatie zonder er zelf onderzoek naar te doen. Ze staan dus niet echt open voor een alternatieve mogelijkheid.

Mogelijk als ik dit blad mee neem dat het beter bespreek baar wordt, maar ook dan zal het waarschijnlijk gezien worden als een mening, want op de media en van het RIVM hoor je immers iets anders.

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Jelle Suiker
Erwin

Ik weet helemaal wat je bedoeld, ik zit er ook mee. Mijns inziens komt dat door 2 redenen:

 1. Angst. Angstig is een ongelofelijk slechte raadgever (weten we allemaal), en als we angstig zijn doen we de raarste dingen. Angst maakt dat je niet meer logisch kan nadenken. Bij angstige mensen kun je nog zoveel met feiten aankomen, ze kunnen deze niet accepteren.
 2. De “bubbel”, cognitieve dissonantie. Dit treed op als er 2 tegenstrijdige wereldbeelden bij elkaar komen. Veel mensen hebben het volgende wereldbeeld: de regering zorgt voor ons, de media is eerlijk, alles is goed en koek en ei. Mocht de regering niet eerlijk zijn, dan is er vast wel een instantie die hun controleert, we leven immers in een democratie, rechtsstaat, eerlijk, transparant. Nu komen wij met feiten dat dat niet zo is. Wij proberen hun bubbel door te prikken. En dan? Wat is er buiten de bubbel? Corruptie? Ellende? En dat zijn de 2 wereldbeelden die bij elkaar komen. Daarom wijzen ze jouw/ons wereldbeeld af. Corruptie? Oneerlijkheid? Nee, dat kan niet.

Ik denk dat het belangrijk is om deze mensen uit hun angst te halen en maar blijven herhalen dat er ook een alternatief verhaal bestaat.

Yvonne Rossum

Daar ben ik ook al heel lang naar op zoek, en velen met ons, denk ik.

Paul Schuurmans

Goed punt. Psychologisch is dit een zeer grote uitdaging. Er is danook erg veel geld en effort in gestoken om dit zo moeilijk mogelijk te maken. Men is een half jaar gebrainwashed en dat “was” je er niet in 1 gesprekje weer uit. Ik probeer het wel eens heel voorzichtig met zeer korte, eenvoudige vragen, in de hoop een sprankje kritisch denken te veroorzaken.
Bijvoorbeeld :
“Wat vind je van de belangenverstrengelingen tussen de WHO en de farmaceutische industrie?”
of “Waarom worden er maatregelen getroffen waarvan de initiators zelf beweren dat ze niet effectief zijn?”
of “Denk je dat het goed is dat er vanuit 1 centraal punt via internet invloed kan worden uitgeoefend op vrijwel de hele wereldbevolking?”
of “Wat voor maatregelen zouden er getroffen moeten worden als een virus als Ebola zich verspreid over de wereld?”
of “Hoe zou je een vaccin kunnen testen zodat het veilig is?”
of “Is het mogelijk om een patent te krijgen op een zelf aangepast virus?”

Lex Dongen

En dan ook gelijk meenemen hoe het kan dat er zo’n enorme haat is tegen complotdenkers. De haat die mensen over zich heen krijgen bij een kritische vraag is echt zorgelijk, de “ik hoop dat je sterft aan Corona” verwensingen vliegen je om de oren als je maar even durft te twijfelen.

Robert Mellema

Slechts 1 woord: ANGST. Maar dan niet alleen voor het virus maar vooral voor de gedachte dat ze uit hun veilige bestaantje worden gerukt en ze zich buiten hun comfort zone moeten gaan begeven door eens kritisch na te denken De grote boze buitenwereld met z’n enge werkelijkheid is meer dan de meeste mensen kunnen verdragen..Dit is een mind-set, ik denk vergelijkbaar met het vecht of vlucht gedrag dat mensen vertonen. Sommigen (afstammend van wolven) krijgen energie van een goede ‘rode pil’ maar de meeste anderen (afstammend van schapen) kiezen liever voor de blauwe. Genetisch en maatschappelijk bepaald en niets aan te doen helaas.

Bert Lijster

Om je mondig te maken een goed verhaal door Ab Gietelink

Fransiska Tinselboer

En nu vormen wij allen samen opeens ‘Het Verzet’ tegen machten en krachten die nooit zover hadden mogen komen. De institutionele onderdrukking is er stap voor stap en wereldwijd ingeslopen. Deze laatste stap was er echter één teveel! Ik geloof er heilig in dat wij samen het tij kunnen keren en ik voel me sterk verbonden met iedereen die hieraan bijdraagt en met iedereen op dit forum. Mijn grote dank en waardering gaan uit naar Karel van Wolferen + team en naar alle mensen met Gezond Verstand. Heel veel succes met dit prachtige initiatief!

Paul Schuurmans

De eerste stap was er ook al een teveel (o:

Nathalie Snoeijen

Na de aflevering bij CW werd ik zo enthousiast dat ik meteen een abbo heb genomen. Ik kijk er zeer naar uit. Ga zo door!!

Lia Michels

Is het niet tijd voor actie van al die mensen die in het blad schrijven en die posten op internet en die echt weten waarover ze praten, want het schrijven en posten op sociale media en een blad uitgeven (wat ik overigens zeer toejuich), maakt duidelijk geen enkele indruk op de beleidsmakers, ze gaan gewoon stug door op de onzalige en onwenselijke weg die ze ingeslagen zijn. En er wordt wel gesproken door mensen die het niet met het beleid eens zijn, dat de regering het niet bewust doet, maar als dit zo is, waarom wordt dan alles wat niet aansluit op het beleid zo stelselmatig genegeerd en dreigen we na morgen in een politiestaat te leven met ultieme zeggenschap over iedereen door onze zogenaamde volksvertegenwoordigers. Ik geloof dat ik liever dood ga aan c (ook al zal dat nog best een lastige opgave worden, gezien de sterftecijfers) dan zo de rest van mijn leven te moeten leven in een politiestaat. Ik ben hier banger voor, dan voor dat hele virus.

Nardy Stolker

In een ruk vanmorgen digitaal uit gelezen. Kon niet wachten op de papieren uitgave. Net als de meesten heb ik ernaar uitgekeken.
En het was zoals verwacht bijzonder leerzaam voor mij. Hartelijk dank!!

Wouter Rozema

Geweldig deze krant
Hartelijk dank voor alle inzet tot zover

Rick Kuenen

Ik lees geen kranten, sluit me af van alle soorten reguliere media.
Voor deze “krant” heb ik een uitzondering gemaakt. Geweldig. Dank jullie wel. Keep up the good work!
Soms vraag je je af of de wereld is gek geworden of jijzelf. Door middel van dit soort initiatieven zie je dat de wereld is gek geworden en dat steeds meer mensen wakker worden.

Mw. M. Witsenburg

Karel van Wolferen en Team Gezond Verstand van harte gefeliciteerd met het door jullie genomen initiatief voor deze krant. Ik bestel er nog een aantal exemplaren bij zodat ik die kan uitdelen aan een aantal makke schapen en dan ga ik maar van het goede uit dat ze toch nieuwsgierig naar de inhoud van de krant worden en dat ze wel de moeite nemen om de krant Gezond Verstand te lezen ❤️

Gigi van Deudekom

Chapeau, goed initiatief! De digitale versie ziet er kek uit, maar ik wacht met lezen: lekker ouderwets op papier. Is Gezond Verstand ook in de boekhandel te vinden? Prima weggevertje. Heel veel succes!

moderator

Ja zeker. Van de 2e editie is Gezond Verstand ook te vinden bij Ako en Bruna.

Hans Bloem

 eindelijk een echte krant, normaal lees ik geen krant maar deze ga ik lezen. 👍 

Claudia Casagrande

Ik kijk er naar uit om de eerste edities te ontvangen en voor de extra kranten heb ik de adressen klaar liggen. Ik ben ook erg benieuwd hoe men gaat reageren en hoe zij het gaan ervaren om de krant te ontvangen. Dank voor dit goede initiatief dat hoog nodig is. Zou ook mooi zijn als jullie actiever worden op LinkedIn en insta. Zo kunnen we helpen het nieuws verder te verspreiden.

Maria Broos

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en het hoofd van de Amerikaanse technologiegigant Brad Smith kondigen vandaag een grote investering van Microsoft in Griekenland aan. De presentatie is in het kader van het strategische samenwerkingsprogramma #GrforGrowth. Het overleg is begonnen op het Wereld Economic Forum in Davos, waar Kyriakos Mitsotakis een ontmoeting had met Brad Smith….aldus de Griekse krant ToVima
De website is: http://www.oecd.org Economische hervorming 2019

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Maria Broos
wilco berkel

Vanuit Frankrijk net een abonnement afgesloten. Heerlijk om iets in handen te hebben wat je kunt lezen. Wat je kunt doorgeven en wat ik hier in onze vakantie huizen zal leggen om zo de mensen attent te maken op een ander geluid. Geweldig blad. Dank

Maria Broos

Bezoek eens de website http://www.deagel.com , daar vind je de bevolkingspopulatie in 2017 en wat de prognose is in 2025. Ook vind je op deze website het wapen, spionage arsenaal en andere technologieën van diverse landen in de wereld.

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Maria Broos
Pieter Magré

Ja, ik kende deze site al van dr. Katharine Horton – stop007.org. Ik had de meest recente versie (forecast 2025) nog niet bekeken. Erg verontrustend. Dr. Joseph P. Farrell (Giza Death Star Community) heeft op z’n meest recente video’s ook een interessante kijk weergegeven op de geopolitieke ontwikkelingen in de Pacific, die ook enigszins corresponderen met het commentaar onder de forecast 2025 in de zin van een mogelijke militaire escalatie rondom China en niet in directe zin de USA (die daar uiteraard zeker een rol in zal spelen, met de nodige gevolgen). Erg spannend allemaal.

Paul Schuurmans

Waar is deze prognose op gebaseerd ? Ik kan hier niet zo snel iets verontrustends uit aflezen.

Arie Veer

Eindelijk, daar heb ik op gewacht. Op http://www.orthomolecular.org staan vele beroemde artsen die weten om te gaan met virussen en deze virussen onschadelijk maken.
Dit is nooit genoemd in de reguliere media. Welk middel zij aanbevelen kunt u op deze site zien. Ik hoop nu ook in “Gezond verstand”

Bert Lijster

Heerlijk om abonnee te mogen zijn, te mogen meelezen en eindelijk iets wat ik mijn kennissen kan laten zien over de echte feiten en waarheden over wat er zich afspeelt, ontwikkeld en ons gaat overkomen. We kunnen het waarschijnlijk niet keren, maar wel ons wapenen voor de discussies die gaan komen (zie Staphorst) gelukkig is het zo dat niet de ANGST regeert maar GOD! gefeliciteerd met dit blad.

Arjen Jong

Gefeliciteerd met deze broodnodige krant. Wellicht een idee om via dit medium ook de schilpad sticker van Sven te verzenden. Als bumpersticker kun je zo een community van gelijkgestemden vormen.

Maria Broos

Als een pcr-test niet geschikt is om een virus te dicteren, dan is er mijns inzien maar een doel waar de test goed voor is… dat is het verzamelen van dna om een mega- database aan te leggen voor de kwantumcomputer. Zie geen andere mogelijkheden, misschien dat iemand een ander idee daarover heeft?

Paul Schuurmans

Ik denk dat deze test de belangrijkste bron is waarnaar wordt verwezen bij het verwekken van de angst onder de bevolking. Er zijn niet veel mensen die twijfelen aan de geldigheid van zo’n test. Daarom worden alle besmettingsaantallen ook serieus genomen en valide om maatregelen te treffen. Wetenschap kan niet bestaan zonder twijfels over meetresultaten. De beste wetenschapper twijfelt vooral aan zijn eigen werk. Wanneer 1 waarheid de rest gaat overheersen en er geen tegengeluiden meer zijn, wordt per definitie geen wetenschap bedreven.

Een kwantumcomputer is nog niet in staat om veel berekeningen uit te voeren, voor zover ik heb begrepen. Dat idee is nog niet ver genoeg doorontwikkeld om op grote schaal toegepast te worden. “De stap van telraam naar computer is net zo groot als de stap van computer naar kwantumcomputer” (Leo Kouwenhoven over de quantumcomputer)

Maria Broos

Kwantumcomputers kan men zelfs al bij bol.com kopen bijvoorbeeld, verder een link hieronder over kwantumcomputers.
De pcr-test is door de fabrikant beschreven als niet geschikt voor virus tests op mensen 🙄 

HeRo

Team Gezond Verstand van harte gefeliciteerd met dit initiatief en veel succes toegewenst. Ons gehele gezin hoopt dat de oplagen spoedig zullen stijgen.

Duttje Huitema

Dank voor dit mooie, broodnodige tijdschrift. Direct een abonnement genomen en ik hoop dat er veel nieuwe leden zullen volgen. Succes!

L Marcussen

Geweldig dat dit blad er is gekomen, ben er blij mee 😀 

Stefan Rossen

Ben benieuwd naar de informatie die we krijgen, hard nodig om de waarheid te lezen en verspreiden, succes met dit initiatief 👍 

Ruben Spartaco Bolsius

Spartaco hier…present. Mijn broer volgt binnenkort (die krijgt een abonnement voor zijn verjaardag). Kom maar op met dat andere verhaal.

Gosia S

Ik ben direct lid geworden. DE KRANT die ik met hart en ziel wil lezen en steunen. Proost op miljoenen oplagen. xx

Nils Graaf

Succes met een heidens karwei! De massamedia zijn altijd machtsmedia geweest en hebben over cruciale onderwerpen nooit de waarheid verteld. Zo is nepnieuws nepgeschiedenis geworden en ik vrees dat die duizenden jaren terug gaat.Het probleem zit dus diep in de nerven van onze cultuur. Dat even veranderen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het probleem is niet alleen eerlijkheid van de redactie maar is ook de kennis bij de medewerkers en de lezers. Hoe leg je aan lezers uit dat ze hun leven lang zijn voorgelogen? Hoe komt de redactie daar zelf achter? Er zal veel tijd en tact nodig zijn om te slagen. Zomaar de lezers in het diepe gooien zal velen al snel vervreemden, het tegenovergestelde, blijven uitgaan van de voorgeschreven werkelijkheid heeft ook geen zin. Waar te beginnen? Mag ik suggereren dat GezondVerstand begint met de machtsmedia en de macht. Maak eerst duidelijk dat alle machtsmedia, dus ook die in Rusland, Iran en China, gleichgeschaltet zijn. Leg vandaar uit dat hetzelfde geldt voor de macht in alle landen. Kom elke twee weken met artikelen waaruit dit blijkt. Dus de controverses met Rusland, China en Iran zijn, en waren, in eerste instantie theater. De Coronakwestie heeft geleerd dat onze… Lees verder »

Hugo Biermans

Wellicht ook werk maken van het verspreiden van de 1 miljoen exemplaren al dan niet via soortgelijke platforms.

Jaap weezenbeek

Ik mis een echt forum, met onderwerpen/kopjes als geopolitiek, energie, klimaat etc.

Wat ik nu veel lees is kernfusie, we zijn elk jaar er 30 jaar van verwijderd. Het levert 10x meer energie dan je erin stop. Misschien een leuk onderwerp om uit te diepen?

https://www.guinnessworldrecords.com/news/2020/10/middle-school-student-achieved-nuclear-fusion-in-his-family-playroom-631163

CitizenFour

Ik had ook gehoopt op een echt forum. Is natuurlijk wat anders dan een blad uitgeven en alles wat erbij komt. Maar misschien een leuke extra voor in de toekomst.

Paul Hamaker

MIT had een high-school project LENR/CANR dat ik destijds bestelde en aan een collega-docent Natuurkunde doorspeelde en dat is al zo’n 9 jaar geleden. Vond-ie begrijpelijkerwijs te duur, want er was een onderdeel met platinum nodig en daar was geen budget voor. Tja.

Willem de Klerk

Ik heb mij zojuist geabonneerd op Gezond Verstand, ik volg Karel van Wolferen al lange tijd op YouTube, geweldig hoe deze man met al zijn wijsheid nu een tijdschrift heeft uitgebracht het is tijd voor een ander geluid dan wat de mainstreammedia en onze staatsomroepen rond toeteren. Hulde aan allen die dit blad op de markt hebben gebracht.

Maria Broos
Rinke Hulsegge

Gelijk aan abonnement aangeschaft, gefeliciteerd met dit fantastische blad! Dat er nog vele kritische stukken en vragen mogen volgen!

Alex Nieuwenhuijzen

Gefeliciteerd met het mooie blad.Ik heb een abbo genomen.En kijk uit naar het magazine 😁

Andy Frank

Mooi om al deze positieve reacties te horen! Ook ik heb gisteren een abonnement afgesloten. Wat ik wil weten is, ontvang ik dan meteen uitgave nr. 1 of gaat mijn abonnement pas van start bij uitgave nr. 2?

Andy Frank

Hallo allemaal, Ik heb maar meteen 10 exemplaren van uitgave nr. 1 besteld! 😀 

Willem de Klerk

Hi Andy Frank: Ik vermoed dat je nr. 1 apart moet kopen , ik heb dat wel gedaan en een paar extra om anderen te motiveren om ook een abonnement te nemen. Je kunt nr. 1 wel online lezen. 😀 

John de Rooij

Hoi Andy, ik heb vandaag mijn exemplaar op papier binnen gekregen, ik werd afgelopen zaterdag lid.
Ook ik werd dus lid na het verschijnen van het eerste exemplaar, hoop dat je hem ook op papier binnen krijgt, Je kunt hem natuurlijk ook online lezen, maar ik snap je wilt hem op papier, net zoals ik vanaf nr 1 🙂

Andy Frank

Even nog ter aanvulling op mijn vorige reactie: Ik zou graag een papieren exemplaar van nr. 1 willen ontvangen. Moet ik deze dan los bestellen, of krijg ik deze nog in de bus? Vriendelijk dank!

Andy Frank

Beste Moderator,

Zojuist mijn bestelling binnen gekregen via DHL! 😀 Mijn vorige bericht kun je dus negeren. Bedankt weer en nog een fijne dag!

Guido Bottinga

Meteen abonne geworden. Succes!

Marcel Mosterd

Bijzonder om dit blad te lezen.
Onlangs de documentaire gezien van  Europe: The Last Battle
https://www.imdb.com/title/tt7528992/
Waarin ik raakvlakken zie van wat nu gaande is. Vervreemding, destructie van tradities, vergaande bevoegdheden.

Koen

Net als vele anderen onwijs blij met dit initiatief, voor mij zelfs met een emotionele ondertoon. Ik kan niet wachten om bij te dragen aan de verspreiding van dit blad, om mensen weer te confronteren met verslaggeving zoals het hoort. Inmiddels in afwachting van het eerste nummer in de brievenbus. Dank aan alle betrokkenen!

Merijn Verhees

Vandaag in de bus! Gelukkig rustig dagje op het werk dus tijd om wat te lezen en mn collega het eens onder de neus te schuiven. Als eerste van de reeks mensen in mijn directe kring die ik hiermee ga “lastig vallen”… Dank voor dit schitterende initiatief!

Freddy Wijnbergen

Gefeliciteerd met dit prachtige blad, hoop op veel leden ! Goede actie Karel dank ook aan de vrijwilligers. Laat dit blad zeer lang in leven zijn.

GT Eijk

Twijfel is het begin van wijsheid. ( Aristoteles )
Geweldig om met het abonnement te helpen om de nadenkende mens te voeden.
Hartelijk dank voor het mooie tijdschrift helder en duidelijk geschreven.

Henri Kuppens

Zojuist een abonnement genomen om dit mooie initiatief een vliegende start te geven.
Eindelijk begin ik enige hoop te krijgen dat de kritisch denkende mens echt gestalte gaat krijgen.

Paul Schuurmans

Ik heb mijn VPRO abonnement, na 35 jaar, opgezegd en ben overgestapt naar dit initiatief. Nu maar hopen dat het niet zo ver komt dat deze tijdschriften verbrand moeten gaan worden.

Onno Langbroek

Fantastisch initiatief! Hopelijk lezen de mensen dit voordat ze weer aanschuiven voor de volgende Netflix aflevering 👍

Marjan

Ik ben een groot fan van meneer Karel geworden. Iemand die zich met kennis van zake uitspeek en ons doet inzien dat we in web zijn gevangen van desinformatie, framing en vrijheidsbeperking. De wereld orde is in transitie en dan moet je helemaal geinfomeerd zijn om de humane kant te kiezen mocht dit nodig zijn. Bedankt!

Kees Rengs

Fantastisch initiatief! Het feit dat Karel van Wolferen een oud NRC correspondent is geeft direct meer body aan deze krant! Toppers!!

Zojuist een Founder abonnement aangeschaft, ben benieuwd!

Alissa Gauw-Vogel

In één ruk alles gelezen en het smaakt naar veel meer. Mijn dank is groot en mijn bijdrage als lid hopelijk ook!!

Hugo Biermans

Proficiat met het mooie nieuwe magazine. Ik merk dat de mainstrean media sinds vanochtend ook de term ” gezond verstand ” zijn gaan gebruiken. Maar dan om zich af te zetten tegen al datgene wat zij niet melden. Toeval ?

Agnes Jansen

Chapeau voor Karel en team, kan niet wachten tot het Gezonde Verstand op de mat valt. Ik treed nu in de voetsporen van mijn opa, hij zat in het verzet en verspreide kranten (stencils) samen met m’n moeder, deze werden verstopt in haar poppenwagen. Hij is op 8 maart 1944 gefusilleerd op de Woeste Hoeve. Als kind was ik altijd super trots op mijn opa en daardoor waarschijnlijk ook mijn hele leven vrij opstandig tegen het “hogere” of het “opgelegde” geweest. Zeker nu!!! Het Gezonde Verstand komt bij in ons bedrijf te liggen 😘 

Peter Geest

Heerlijk leesvoer met een hoog kwaliteitsgehalte, proficiat! Direct een abonnement genomen. 😘 

Pim de Kam

Hier ben ik heel blij mee eindelijk een stem die de waarheid vertelt. Een mooie tegenhanger t.o.v. de MSM heel veel liefde en succes hiermee. Heb direct een abo genomen……

Lex Dongen

Heel blij mee, op de iPad soms wat lastig te lezen omdat het wat verspringt enz.
Maar goed het is wel te doen. Bedankt.

Bert Herps

Proficiat met het eerste nummer, maar pas op! De zwakste schakel bepaalt de kracht van het geheel. Ik doel hier op het uiterst pover artikel van Hans Labohm over de mythe van de menselijke CO2. Natuurlijk wordt de wetenschap gecorrumpeerd. Dat was decennia geleden al zo toen er miljarden werden geïnvesteerd in het ontkennen van de klimaatproblematiek. Wellicht dat Labohm daar in zijn lange carrière ook iets van heeft meegekregen? Inmiddels zijn de wetenschappelijke modellen dusdanig verbeterd dat met meer dan 95% zekerheid kan worden vastgesteld dat de mens – gehoorzamend aan het ijzeren dictum van het kapitalisme: Gij zult consumeren – een zeer grote invloed heeft op het klimaat. Goede wetenschap kan nooit voor 100% zeker zijn; zeker niet als het gaat om toekomstvoorspellingen. In het gaatje van 5% onzekerheid springt af en toe nog wel eens een klimaatscepticus als Labohm, maar het groot-kapitaal heeft al lang in de gaten dat de global warming een feit is en dat daar nu aan verdient moet gaan worden. We zien dat de perverse tentakels van het neoliberale kapitalisme ‘het klimaat’ omarmen. Termen als CO2-neutraal en duurzaamheid worden vermarkt. Om daar de wetenschap als handlanger in te zien, zoals Labohm suggereert, is… Lees verder »

Hans Martius

Uit een bron het volgende…..

Bovenop alle door de mens veroorzaakte factoren die een negatieve invloed zullen hebben op de voedselvoorziening de komende jaren is er ook nog zoiets als de natuur.

Hoewel de klimaatidioten onverdroten verder gaan men hun verduurzaming wordt het in werkelijkheid steeds kouder en stevenen wij af op een langdurige periode met minimale zonneactiviteit zoals wij al langere tijd schrijven.

Dat betekent dat er een periode op komst is die te vergelijken is met het Maunder Minimum, ook wel de Mini IJstijd genoemd.

Zoals je op onderstaande grafiek kunt zien is de periode van de Tweede Wereldoorlog tot rond het jaar 2000 een periode die ze Modern Maxima noemen. Een tijd van relatief veel zonneactiviteit met veel bijbehorende zonnevlekken en daardoor hogere temperaturen. Daarna is de zonneactiviteit langzaam stukje bij beetje afgenomen, waardoor we nu met één been in een periode staan van extreem lage zonneactiviteit.

nieuwe mini ijstijd zonnevlekken maximum

De man die zich al langere tijd bezighoudt met de komende periode van extreem lage zonneactiviteit is David DuByne…….andere kant van het verhaal misschien ?

frits Langeveld

Hallo Karel, Gefeliciteerd van het eiland TEXEL. Wil je een keer dagje rust en uitwaaien ?
Ik heb onderdak voor je in een mooie Woonboerderij. Wel doen hoor !!!!  Frits en Ine 

Hans Martius

Ik kan het niet laten om even een balletje in de ring te gooien .
Nu in de vooraankondiging om strengere corona maatregelen door onze overheid , las ik gisteren het volgende ,
….onderzoek van universiteit van Pittsburgh , Dr Donald yealy
hoofd van de afdeling van UMPC universiteit Pittsburgh medisch centrum dat de virus veel minder vaak voorkomt dan ons wordt verteld ?…en sterk verzwakt is !….en Nederland moet haast maken met de omstreden corona wet …we worden beet genomen door onze overheid …het zijn de virulogen die ( in mogelijke opdracht ) paniek schoppen waaronder hoogleraar M. Koopmans …..? dit riekt naar andere belangen …vaccinatie , controlle , macht …

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Hans Martius
Martijn Diermen

Als ambulant handelaar word ik dagelijks geconfronteerd met de waanzin waarin we terecht zijn gekomen.mensen die bang gemaakt worden door de media en de overheid. Ik hoop echt dat jullie nieuwe medium helpt om hier verandering in te brengen.elke dag
Denk ik dat we in een aflevering van de twillight zone beland zijn waarin niets lijkt wat het is.
Strijd door ik doe in ieder geval mee!!!

Marianne Verbruggen

Wat een prachtig blad. In een ruk uitgelezen.
Ik heb het gevoel “ thuis te komen” en kijk uit naar het volgende exemplaar.