Scroll Top

Een conversatie over totalitarisme en verzet tussen Mattias Desmet en Karel van Wolferen

Een conversatie over totalitarisme en verzet tussen Mattias Desmet en Karel van Wolferen
Een conversatie over totalitarisme en verzet tussen Mattias Desmet en Karel van Wolferen
Hoofdredacteur van Gezond Verstand Karel van Wolferen nodigde klinisch psycholoog Mattias Desmet uit in zijn inmiddels beroemde bibliotheek, waar ze een interessante conversatie over totalitarisme en verzet hadden.

Beide heren zijn geïnteresseerd in hetzelfde, namelijk hoe grote hoeveelheden mensen zich op een bepaalde manier gedragen en laten beïnvloeden. Maar waar Mattias dit voornamelijk vanuit psychologisch perspectief van massavorming benadert, werkt Karel veelal vanuit het perspectief van macht en systematisch bedrog.

In het gesprek onderzoeken Mattias en Karel wat de overeenkomsten zijn, maar ook wat de verschillen zijn tussen beide benaderingen en de rol van de machthebbende elite hierin. Tevens kijken ze onder andere naar de kenmerken van een totalitair systeem, hoe hiertegen kan worden verzet en wat de rol hierbij is van onze huidige financiële systemen.

Steun ons werk

Gezond Verstand ondersteunt en stimuleert kwalitatief goede onderzoeksjournalistiek en initiatieven die vrije berichtgeving en journalistiek algeheel bevorderen.

Gezond Verstand is een stichting zonder winstoogmerk en is (mede) afhankelijk van donaties. Met jouw bijdrage ondersteun je de onafhankelijke journalistiek en berichtgeving voor en door Nederlandse burgers.

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.