Scroll Top

Achter de schermen: Paul Haarman

Paul Haarman thumb min
Achter de schermen
Maak kennis met Paul

Mijn naam is Paul Haarman, geboren in Oosterhout, maar al twintig jaar woonachtig in de omgeving van Antwerpen. Ik studeerde Commerciële Economie aan de HEAO in Breda en Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit en ik ben al vele jaren werkzaam als zelfstandig online marketing adviseur. Sinds begin 2022 schrijf ik voor Gezond Verstand waar ik me vooral toeleg op maatschappelijke en geopolitieke onderwerpen.

Paul Haarman Gezond Verstand scaled

Tijdens een vergadering met een aantal bezorgde mensen uit de nieuwe media, middenin de prikdwang-winter van 2022, vroeg Karel van Wolferen of ik voor Gezond Verstand wilde schrijven. Nu is het schrijverschap mij niet geheel vreemd, het is een deel van mijn werk, maar schrijven voor een tweewekelijks blad was een nieuwe uitdaging. Toch heb ik geen moment getwijfeld en gelukkig werd ik vanaf het begin met goede tips ondersteund door Karel.

De onderwerpen die Gezond Verstand aansnijdt liggen mij na aan het hart, of het nu gaat om maatschappelijke, economische of politieke zaken. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de werkelijkheid achter de gecommuniceerde waarheid. Mijn ervaring is dat die werkelijkheid bijna altijd anders is dan wat het op het eerste gezicht lijkt. Dat geldt voor grote historische gebeurtenissen maar ook voor actuele onderwerpen. Pas door verdieping en reflectie kun je een groter deel van die werkelijkheid begrijpen en doorgronden. Dat kan weer leiden tot nieuwe inzichten en een beter begrip van de wereld om je heen. Dat is de reden dat ik graag lees, en nu dus ook schrijf.

Wat mij drijft is de zoektocht naar de werkelijkheid en uiteindelijk de waarheid. Met de werkelijkheid bedoel ik de feitelijke weergave van wat we zien en beleven, de waarheid is dan de juiste interpretatie van die werkelijkheid. Beiden zijn objectief, maar vaak alleen bereikbaar via persoonlijk graafwerk. De beste vorm van het laatste is voor mij het schrijverschap, inclusief het onderzoek en het uitdiepen van bronnen en de eigen reflectie daarop bij het vatten van die kennis in woorden en begrijpelijke zinnen.

Voor de tijd waarin we nu leven is die eenvoudige werkelijkheid al een grote uitdaging. Wanneer daar al een spaak in de wielen wordt gestoken door valse propaganda en regelrechte leugens breekt de samenleving. De ene groep ziet de werkelijkheid zoals hij zich voordoet, nuchter constaterend en zelf onderzoekend. Een andere groep laat zich meevoeren door een voorgespiegelde werkelijkheid, angstig consumerend en vurig predikend. Een derde groep probeert het maar te ondergaan, lui accepterend en apathisch wegkijkend. Dat zagen we in het coronajaar 2020 als nooit tevoren, maar we zien het ook in de Oekraïne crisis, de klimaat- en stikstofhoax en de woke-agenda. Voor de mensen die met beide voeten op de grond staan en hun eigen verstand en gevoel laten prevaleren zijn het frustrerende tijden. Interessant, dat wel, maar ook zorgwekkend en bedreigend.

Voor mijzelf begon die ontluistering in de coronacrisis in 2020, rond eind maart van dat jaar. Ik bestudeerde elke dag de data van besmettingen en sterfgevallen waarin ik al snel vreemde zaken ontdekte. Zo kon men in België precies aangeven hoeveel mensen er gestorven waren door corona maar bij het grootste deel van die sterfgevallen wist men niet te vertellen of het een vrouw of een man betrof (in die tijd waren er nog twee genders). Dat vond ik uiterst vreemd, wel weten dat iemand dood is gegaan aan een pas “ontdekt” virus, maar vergeten om onder het laken te kijken. Ook bleek natuurlijk al gauw dat iedereen met een positieve PCR test werd geteld in statistieken van ziekte en sterfgevallen. Wat mij verder opviel was dat in plaats van rust en kalmte te prediken men juist paniek probeerde te zaaien, een absolute “no go” in tijden van een echte crisis. Kortom, mijn argwaan was getriggerd en dat beterde niet met de propaganda van de prikken. De prikdrang en de keiharde uitsluitingen als gevolg van die campagne waren de absolute druppel van een snel vullende emmer vol ongeloof en boosheid over deze onmenselijke strategie.

Gezond Verstand zoekt schrijvers
Heb je tijd om je te verdiepen in de onderwerpen waar Gezond Verstand over schrijft?
Heb je dé onderzoekende mindset om voorop te lopen in de nieuwsvergaring?
En sta je ervoor open om te leren schrijven op een correcte manier?

Vandaag de dag is de situatie in Europa er niet beter op. We worden overspoeld door gecreëerde crisissen als CO2, stikstof, prijsstijgingen en vermeende tekorten. Daarnaast wordt een agenda uitgerold die nog meer macht aan de machtigen geeft en individuele vrijheden en burgerrechten uitholt. Onverteerbaar voor iemand zoals ik die vrijheid en menselijkheid als hoogste goed beschouwt. En gelukkig sta ik in die overtuiging niet alleen. De laatste jaren zijn we getuige van een grote allesomvattende ontwaking. Niet bij allen, dat is duidelijk. Maar elke dag neemt de groep van de “wakkeren” toe, onomkeerbaar, vaak getriggerd door bezorgdheid over hun eigen situatie, hun familie en de toekomst van hun kinderen. Uitzoomend kun je zeggen dat steeds meer mensen inzien dat we op een dood spoor zitten, op economisch, bestuurlijk en vooral menselijk vlak. Ik hoop dat dit besef uiteindelijk gaat leiden tot een nieuwe vorm van samenleven waarbij de menselijke maat voorop staat. Een samenleving met directe democratie, behapbaar, zonder supranationale aansturing en manipulatie, gericht op de bevordering van het leven van elk individu, in alle vrijheid en met alle ruimte voor zelfontplooiing. Weg met de betutteling, weg met het dienen van belangen van een kleine elite en weg met alle aangeprate angsten en bedreigingen. Dit is een planeet van overvloed voor eenieder. De meeste schaarste is gecreëerde schaarste, in stand gehouden door hen die zich er aan laven. Die droom van vrijheid, menselijkheid en overvloed is nu nog een vergezicht, een horizon belemmerd door hen die zich vastklampen aan hun macht en hun spelletjes. Uiteindelijk gaat hij uitkomen, maar de weg er naartoe zal nog vol met uitdagingen liggen, dat is zeker.

Ondertussen blijf ik doen wat ik kan en wat in mij zit om mee te helpen bouwen aan die menselijke maatschappij. Het schrijven voor Gezond Verstand is daar een uitvloeisel van. Naast het schrijven waardeer ik vooral de contacten tussen de schrijvers, tekenaars en alle andere medewerkers van het blad. Hun inbreng, hun kennis en hun werklust is meer dan inspirerend. En natuurlijk geldt dat in het bijzonder voor Karel van Wolferen die met ongekende energie en zijn onuitputtelijke kennis van zaken ons allen en het blad vleugels geeft. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor. Ook de contacten met lezers tijdens events zijn mij erg dierbaar. Het valt me altijd op hoe bijzonder goed geïnformeerd en onderzoekend de lezers van Gezond Verstand zijn, waarschijnlijk ook de reden dat men een abonnement heeft genomen natuurlijk.

Als laatste wil ik graag een lans breken voor de vrijheid van het woord. Wanneer de gedachten en ideeën van een ander onbereikbaar worden, bezorgdheid en kritiek niet meer geuit mogen worden, er nog maar één waarheid overblijft, dan stopt het leven en begint het overleven. Dan wordt de mens gereduceerd tot een slaafse volger van het gelijk van een ander. Laten we nooit toegeven aan een dergelijke roof van identiteit en vrijheid.

Artikelen van Paul Haarman
Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.